Satul românesc din America

Gheorghe Chindriş s-a născut în Ieud (Maramureş) în 1960 şi a urmat studii la Cluj-Napoca (liceul) şi Petroşani (Institutul de Mine). Apoi a lucrat 13 ani la mină (judeţul Cluj), devenind directorul acestei unităţi, la vârsta de 31 de ani. După alţi şapte ani, a devenit director adjunct la compania minieră din Deva. În 2001, a aplicat la Loteria Vizelor şi un an mai târziu a plecat în SUA. Acolo a început de la zero, ca muncitor într-o companie producătoare de roboţi industriali în domeniul auto. A urcat ierarhic în această companie, fiind într-o echipă de service. S-a întors acasă în 2012, iar de atunci merge în SUA mai mult în concedii.

Cetăţean american din 2004, Gheorghe Chindriş a vrut să îşi simtă ţara mai aproape. A înfiinţat, alături de câţiva prieteni, Societatea Culturală Româno-Americană „Avram Iancu”, prin intermediul căreia au fost organizate evenimentele de Ziua României pentru comunitatea română de acolo. Pasionat de folclor, s-a implicat în promovarea tradiţiilor româneşti peste hotare, iar ideea de întemeiere a „Satului românesc din America” a fost concretizată în 2009.

În 2010, Casa Tradiţiilor Românești din America, împreună cu Mănăstirea „Înălțarea Domnului” din Statele Unite, denumită apoi Mănăstirea „Sfânta Treime”, au cumpărat, în oraşul Clinton, statul Michigan, 27 hectare de teren, cu un râu şi două lacuri, având susținerea financiară a domnului Adrian M. Lupu-Leica.

Aici, în jurul bisericii maramureşene din lemn (a fost transportată cu patru containere) a început construcţia unui sat cu uliţe şi case tradiţionale româneşti reprezentative pentru toate zonele etnografice ale României, pentru sufletul românilor aflaţi departe de ţară. În 2013 au fost aduse din Bârsana (Maramureş) trei porţi şi o toacă, fiind transportate cu container.

Cu astfel de oameni, simțim că nu e totul pierdut.

Sursa:
https://elitaromaniei.ro/gheorghe-chindris-
https://www.roea.orthodoxws.com/news

 

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: