Studenți români la Budapesta (1867-1918) – oameni de seamă ai României

de Mária BERÉNYI

La sfârșitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, capitala Ungariei a trăit epoca sa de aur. Devenită după 1867 a doua capitală a Imperiului dunărean, Budapesta cunoaşte o perioadă de dezvoltare fără precedent în plan urbanistic. Se construiesc marile bulevarde, se ridică palate maiestoase, iau naştere marile bănci, muzee, teatre, hoteluri etc.

În capitala Ungariei se aflau şi cele mai reprezentative instituţii de învățământ superior: cea mai importantă era Universitatea Regală Maghiară, creată în anul 1635 la Tirnavia (Nagyszombat) a fost transferată în Buda (apoi în Pesta, în anul 1784). La sfârșitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, universitatea funcţiona cu patru facultăţi: teologie (catolică); drept şi ştiinţe administrative; litere şi filosofie; şi medicină.

În general, perioada de la sfârșitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea o putem caracteriza ca pe o epocă a modernizării, de recuperare a decalajelor care se înregistrau în Austro-Ungaria faţă de Europa de Vest.

În acest climat politic, social şi cultural, în perioada dualismului austro-ungar circa 2600 de tineri români au studiat la instituţiile de învățământ superior din Budapesta.

Dintre cei care au studiat la Universitatea din Budapesta, 765 au fost stipendiaţi din fondurile de burse ale fundaţiilor româneşti: „Emanuil Gojdu”, fundaţiile greco-catolice de la Blaj („Al. St. Şuluţiu”, „S. Romanţai”, „F. Hirsch” etc.), din fundaţiile Bisericii Ortodoxe de la Sibiu, Arad, Caransebeş şi din Fundaţia grănicerească de la Năsăud.

Dintre intelectualii români, care au absolvit Universitatea din Budapesta, între anii (1867-1918), 32 au ajuns membrii ai Academiei Române, iar 5 dintre ei au devenit prim-miniştri ai României şi anume Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voevod, Octavian Goga, Miron Cristea şi Petru Groza.

 

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: