Alexandru Ioan Cuza (1820-1873)

de Mária BERÉNYI

Alexandru Ioan Cuza
(20 martie 1820-15 mai1873)

Astăzi se împlinesc 201 de ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza (1820-1873), primul domnitor al Principatelor Unite.

În martie 1866, Alexandru Ioan Cuza a poposit și la Pesta, în hotelul „LA REGINA ANGLIEI”.

Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor Unite, în 13 februarie 1866, la ora 18, începe o călătorie, care avea să fie ultimul drum al domnitorului, în viață fiind, pe pământ românesc.

Manifestând interes pentru situația lui Cuza Vodă, Iosif Vulcan urmărește la rândul său deplasarea domnitorului, după plecarea acestuia din București. Cităm în acest sens un articol din revista „Familia”, apărută la Pesta, aflând că prințul ajunsese deja în capitala Ungariei:

„Fostul domnitor al României, Alexandru Ioan Cuza, a sosit, în săptămîna trecută, aice, şi a tras la otelul „La regina Angliei”. Cu dînsul a mai fost doamna Elena, cei doi copii adoptaţi, colonelul adjutant Pisotzky, doi servitori şi două servitoare. Cuza e încă destul de tînăr şi pe faţa-i nici că se vedeau urmele neplăcerilor din urmă. Doamna e o femeie foarte delicată. Aice n-au primit vizite şi au plecat la Viena”.

„Familia”, nr. 7, 5/17 martie 1866, p. 84.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: