DICŢIONARUL DE REGIONALISME, LA A TREIA EDIŢIE

La editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj-Napoca a apărut ediţia a treia a lucrării „Dicţionar de regionalisme şi arhaisme din judeţul Maramureş”, autor Dorin Ştef.

Volumul, realizat în condiţii grafice deosebite la Tipografia Surorile Lauretane din Baia Mare, are 448 de pagini şi cuprinde peste 7.800 de cuvinte glosate, majoritatea regionalisme, dar şi termeni care aparţin deja fondului pasiv al graiurilor nordice.

Fiecare articol este tratat nu doar din punct de vedere semantic, ci şi etimologic, iar în unele cazuri sunt inserate citate ilustrative din documente folclorice sau dialectate, precum şi reflexe toponimice şi antroponimice.

De remarcat faptul că este singura lucrare monografică de acest gen, dedicată lexicului din judeţul Maramureş. De aceea, ea se constituie într-un instrument de lucru util cercetării culturii tradiţionale din această regiune şi se adaugă preţioaselor culegeri şi antologii de folclor, precum şi studiilor de specialitate, realizate în ultimul secol.

În opinia autorului, „triumful globalizării va duce la atrofierea elementelor de cultură populară. Astfel, dicţionarele de regionalisme, câte se vor afla, vor deveni la un moment dat adevărate depozite de arhaisme. De aceea putem spune că ele vor căpăta, în egală măsură, valoare de document şi izvor istoric”.

Sursa: https://www.bibliotecamm.ro/stiri/

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: