Cantautorul

de Nicoară MIHALI

Adrian Pop_poarta_maramureseana_2013

Pop Ioan Adrian
30 martie 1972 – 31 ianuarie 2021

Nu știa să cânte, cu alte cuvinte definiția din DEX nu era pentru el, cântăreț care își compune singur muzica și textul. Cantautorii sunt recunoscuți cu numele de folkiști. Îi ziceam așa ca să ne distrăm. Avea o voce muzicală de menestrel medieval cu care cucerea femeile, mai ales la telefon.

Cât privește legătura cu folkiștii, îi știa pe toți din țară. Pe toți care au fost pe scena cenaclului Flacăra, chiar și pe cei mari: Socaciu, Alifantis, Baniciu. Pe cei mai scăpătați îi ajuta cu bani, din puținii pe care-i avea și el. În acest sens a organizat câteva gale de muzică folk la Baia Mare, la Bistrița, Satu Mare și Zalău. Se ocupa de masa și de cazarea cantautorilor. Le vindea biletele la intrarea în sală. De aceea, într-un fel, numele îl avea pe merit. Când îl prezentam unor prieteni, nu uitam să le spun că a fost însurat de șapte ori, exageram desigur, dar el nu se supăra. Regreta că, din toate escapadele conjugale, nu s-a ales cu un copil. I-ar fi dat alt sens în lume.

Adrian Pop_Bastionul Macelarilor_Baia Mare_2013

Era un boem. Îi plăcea vinul bun, nu stătea la taclale. Era educat, citise mult din literatura universală. Îmi citea versurile cu intonație în limba franceză din câteva volume traduse. Era un om care merita să pleci cu el într-o călătorie. Intra în biserici și mănăstiri. Sub ochelari el părea un mistic.

Era un om liber, nu suporta constrângerile sociale și birocrația. Până la un loc era pașnic, dar îi plăcea să fie haiduc. Aici ne-am intersectat și cântam cu voce tare cântece haiducești.

Am organizat împreună o întâlnire cu poeți, cantautori și elevi intitulată „La ce bun poeții?” Ați ghicit era poetul Friedrich Hölderlin, pe afiș atârnau ghetele lui Van Gogh. Au fost câteva ediții izbutite la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare.

Cantautorul avea miere pe buze când vorbea cu femeile. Se mișca prin lumea teatrului. Vorbeam despre piese și autori, despre scenografie, despre regizori. Îl iubea pe Zorba Grecul. Era fascinat de munți și de mare, de locuri noi. Aveam proiectată o călătorie la Petersburg, o alta la Helsinki, dacă se deschideau granițele doream să ajungem la Palermo.

Era fascinat de tot ce scriam, de tot ce-i spuneam, de tot ce trăiam. Mă admira că am o familie înțelegătoare și că am unde să mă duc seara acasă.

foto_Delia Florea

În ultima vreme el era singur.

Se mai întâlnea cu membrii grupului Orizont 77. Îi asculta și-i ajuta cu țigări și cu vin.

El era un menestrel întârziat, care nu rezista prea mult într-un loc. Evada când nici nu te așteptai. Lăsa totul în spate fără nicio urmă de regret. Îi plăceau ironiile și vedea cât de mărunți sunt oamenii de cultură din localitatea lui, Copalnic Mănăștur. Excepția era Vasile Dragomir, despre care vorbea admirativ și era trist când vorbea de singurătatea lui.

Știa câte parale face un profesor universitar, ce i-a fost coleg de facultate și mă încuraja să mă duc să-i pun flori pe umeri, ca un curs de lingvistică. Însă am amânat mereu această întâlnire.

Nu-i agrea pe securiști, pe gardieni, pe sepepiști, pe toți cei înarmați în favoarea statului.

Își aducea aminte cu nostalgie de anii cât a fost bibliotecar. Regreta amarnic când îi spuneam că toți sunt funcționari, care nu au preocupări culturale. Îl durea fizic acest lucru.

Ne aminteam de bibliotecari celebri din Maramureș: Cornel Oneț, Ioniță Iuga, Ioan Bogdan, Virgil Băințan, Petre Codrea și alții.

Cantautorul avea lipici la femei. Și într-una din zile avea să moară în brațele uneia dintre ele.

Celelalte lucruri povestite sunt de prisos.

Adrian Pop_2

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: