La trecerea în veșnicie a pr. GHEORGHE URDA

Pr. Gheorghe Urda
4 septembrie 1951 – 8 aprilie 2021

Părintele Gheorghe Urda, cel ce a reînviat Mănăstirea Voievodală de la Bârsana, sora mănăstirii istorice Peri (1391), împreună cu creștinii din localitatea Bârsana, a trecut la cele veșnice.

S-a născut la data de 4 septembrie 1951 în localitatea Leordina. A absolvit studiile teologice la Institutul de Teologie de la Sibiu, promoția 1970-1974. A fost hirotonit de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teofil Herineanu de la Cluj în zilele de 9 și 10 noiembrie 1974, mai întâi pentru Parohia Moisei II, Izvorul Dragoș. Din 01 ianuarie 1981, a fost numit preot slujitor pe seama Parohiei Ortodoxe Bârsana până la pensionare, în anul 2018. 

În anul 2003, Patriarhul Teoctist al României, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Iustinian, i-a conferit Crucea Patriarhală, atunci când a vizitat Mănăstirea Bârsana împreună cu Patriarhul Petros al Alexandriei și al întregii Africi.

La data de 30 iunie 2018, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la reînvierea Mănăstirii Bârsana, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a conferit „Crucea Voievodală Maramureşeană”, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei, preotului Gheorghe Urda, paroh în Bârsana, „în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească și social-filantropică desfășurată în cei 44 ani de slujire preoțească, pentru contribuția adusă la reînvierea și ctitorirea Mănăstirii Bârsana din Protopopiatul Sighet”. Preotul Urda a ridicat biserica mănăstirii până la coif, care are acum 65 metri, biserica fiind prima clădire construită aici, lucrarea fiind continuată de maica stareţă Filofteia Oltean.

De asemenea, în anul 2018, în cadrul evenimentului „Întâlnirea cu fiii satului”, părintele a primit titlul de Cetățean de Onoare al comunei Bârsana în semn de apreciere pentru activitatea desfășurată în cei 38 de ani petrecuți în localitate. S-a pensionat în luna iulie a anului 2018.

Condoleanțe, compasiune și mângâiere sufletească, transmitem familiei părintelui Gheorghe Urda!

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Sursa: Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: