REVISTA „NORD LITERAR” NR. 3, MARTIE 2021

Noul număr al revistei de cultură „Nord Literar” propune cititorilor pagini de creații literare, de interpretări critice și de noutăți editoriale de interes.

În cronica „Deșeuri, granițe, tristeți”, Ștefan Borbély face o retrospectivă a volumelor publicate de poetul maramureșean Echim Vancea, observând lirismul „de tip meditativ, introspectiv, rafinat depresiv și melancolic”, o poezie „ocupată de cuvinte negre, prevestitoare ale «marii treceri»„. În același stil se încadrează și cel mai recent, „Culoarul șarpelui”, despre care cronicarul afirmă că este un „volum crâncen, obsedat de implozie și de boală”. Sunt urmărite atent tema „umbrei”, sintaxa lirică și imaginarul „melancolic-paralizant”.

Un alt poet maramureșean intrat în atenția criticii literare este Ion Petrovai, despre volumul căruia („Glasul timpului”) scrie Constantin Cubleșan în recenzia „Închinare Maramureșului”. Despre cultura română din afara granițelor scrie Daniela Sitar-Tăut în cronica acestui număr, parcurgând volumul de interviuri al Mihaelei Albu, „Azi despre ieri”, în care protagoniștii sunt personalitățile evocate în confesiunile dintre autoare și intervievați. Aceștia vorbesc azi despre cei care au fost reprezentați de seamă ai culturii române din exil.

Gheorghe Pârja aduce în atenția cititorilor o carte „tulburătoare prin sinceritate și mesaj” – „Soră Lume” a Anei Blandiana. Cunoscuta scriitoare răscolește memoria, pentru a reda experiența unor evenimente literare și politice consumate în călătoriile din multe țări ale lumii, înainte și după 1989. Gheorghe Pârja relevă dimensiunea interioară a confesiunilor, caracterul meditativ și tema predominantă a textelor – libertatea. Săluc Horvat prezintă și recomandă volumul „Repere bihorene” al lui Mircea Popa, în care sunt cuprinse portrete de personalități, evocări de locuri, momente istorice și culturale legate de Bihor. Aniversat la împlinirea celor șaptezeci de ani, poetul George Vulturescu oferă o pagina de poeme inedite. Delia Muntean face o atentă analiză a creației acestuia (în articolul „Arză-te focul, poezie…”), evidențiind dimensiunea tragică din proiectul său liric și existențial. Ilustrația numărului este oferită de artista Diana Tudose.

Raluca Hășmășan

Sursa: https://www.bibliotecamm.ro/stiri/

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

One Response to REVISTA „NORD LITERAR” NR. 3, MARTIE 2021

  1. This web site really has all of the information and facts I wanted about this subject and didn’t know who to ask.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: