Tezaurul de denari romani de la Berchezoaia

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Maramureș, va organiza în data de 21 aprilie 2021, de la ora 12.00 un eveniment dedicat inaugurării expoziției temporare „Tezaurul de denari romani de la Berchezoaia”. Curatorul expoziției este Raul Cardoș, muzeograf, din echipa de proiect făcând parte și Zamfir Șomcutean, conservator și Dorian Ghiman, restaurator.

Expoziția face parte din programul cultural intitulat „Din colecția numismatică a muzeului”, prin care instituția dorește să facă cunoscut publicului larg numeroasele tezaure și colecții numismatice pe care le tezaurizează, atât prin intermediul proiectelor expoziționale, cât și editoriale. În acest sens, amintim valorificarea culturală a Tezaurului de denari romani de la Oarța de Sus (prin organizarea unei expoziții și a unui proiect cultural în cursul anului 2018), precum și publicarea (la sfârșitul anului 2020) a lucrării „Tezaurul monetar roman de la Oarța de Sus” (autori: Georgeta Maria Iuga, Raul Cardoș) editată de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Seria Studii și Cercetări Maramureșene 3.

Din cauza actualului context epidemiologic, vernisajul expoziției va fi transmis în format video pe pagina de Facebook a muzeului. Expoziția va putea fi vizitată de către cei interesați imediat după terminarea vernisajului, la sediul muzeului din Baia Mare, strada Monetăriei, nr. 1-3, pe o perioadă de mai multe săptămâni.

Invitați la deschiderea expoziției sunt autorii descoperirii acestui tezaur membrii Asociației Detecție Nord, Vasile-Ovidiu Papuc, Lucian-Alexa Onea și Vlad-Călin Sarmași. Tezaurul de denari romani de la Berchezoaia este cea mai recentă descoperire de acest gen pe teritoriul administrativ al județului Maramureș și urmează să fie expus vizitatorilor în premieră.

Sursa:
https://www.bibliotecamm.ro/stiri/
Muzeu Baia Mare, Publicat la 20.04.2021

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: