În sfârșit, un „nou început” al pandemiei coronavirusului?!

de jr. col. (rtr) dr. Eugen-Nicolae ROTĂRESCU

Motto:

Cine are sănătate, are speranță; iar cine are speranță, are orice

(Thomas Carlyle, istoric și scriitor scoțian,1795-1881)

Bizara pandemie a coronavirusului COVID-19 nu s-a încheiat, continuă într-o formă nouă, valul 4 al virusului ucigător. De la declararea pandemiei și până în prezent, oamenii din întreaga lume s-au întrebat și nu încetează să afle răspunsuri pertinente și credibile privind originile virusului, natura sa intrinsecă, oportunitatea testărilor, a terapiei prin vaccinare etc.

Răspunsurile autorităților medical-sanitare și a instituțiilor administrative au fost oferite în forme multiple și contradictorii. De aceea, acestea au fost supuse unor interpretări divergente, atât de către unii specialiști în materie dar și de reprezentanți ai cuvântului scris și vorbit.

Potrivit acestor opinii, pandemia coronavirusului s-a dovedit „a fi pierzătoare pentru omenire”, „pandemia este reală și vaccinarea este o acțiune necesară și salvatoare”, „o luptă dintre adevăr și mistificare”, „o înșelătorie mondială”, „un proces manipulator pentru resetarea mondială a omenirii”, „depopularea planetei, sfârșitul lumii” etc.

Este îndeobște cunoscut că problematica pandemiei a rămas în principal nerezolvată iar propaganda antipandemică a devenit clar-obscură și neconvingătoare. Aceasta a generat mai multă frică, îndoieli privind vaccinarea, nemulțumiri și proteste publice față de măsurile restrictiv-prohibitive a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor cu pierderi majore în plan social-economic, cultural-educativ etc.

Mulți oameni se află la răscruce privind luarea unei decizii, pro sau contra vaccinării, deși, procesul vaccinării decurge aproape normal conform declarațiilor oficiale din România și nu numai.

Cu toate acestea, în lipsa unor certitudini, condiția existenței umane este precară, de vreme ce și după vaccinare, oamenii sunt obligați să respecte măsurile stabilite prin lege, întrucât s-au înregistrat cazuri de reinfectări chiar în rândul persoanelor vaccinate în rapel, că aceștia pot transmite virusul și chiar deceda.

Pentru noi românii pandemia a venit ca un atac neașteptat, îndeosebi, sistemul medico-sanitar a fost nepregătit logistic și profesional pentru a face față ofensivei pandemice, de unde, bâlbe decizionale în organizarea activității și în tratarea celor infectați.

În contextul celor exprimate am putea înțelege că ne confruntăm cu o „hărmălaie pandemică”, că nu a existat o strategie fezabilă pentru prevenirea, tratarea și stoparea infecțiilor pandemice, a existat doar un protocol anticovid, universal valabil în toată lumea. În referire la România, conceptul strategic, metodologic și de aplicare a măsurilor medico-sanitare nu a avut la bază o realitate epidemiologică concretă pe zone geografice ale României.

Deciziile pripite a celor în drept, necumpănite în toate împrejurările și cu precădere fără o reală judecată și apreciere a stării pandemice concretizată până la nivelul fiecărui potențial sau real bolnav de COVID-19 și derivatele acestuia, au condus la pierderi omenești, la daune majore în plan material și sufletesc.

Lupta cu pandemia coronavirusului nu este ușoară și nici simplă, chiar dacă aceasta ar însemna o etapă de progres civilizațional. Desigur, aceasta ar avea un sens pozitiv și ar înlătura multe temeri și nedumeriri care au inundat în viața și sufletele oamenilor. Dacă aceasta ar fi viziunea, transformarea și evoluția omului ar trebui să fie un act de creație și nu de distrugere.

Pentru aceasta este nevoie de alte decizii, de organizații internaționale și naționale responsabile pentru deciziile lor, de oameni buni, morali și lipsiți de egoismul feroce “de a avea” doar pentru ei și nu pentru binele general-comun al omenirii.

În principal, cred că există trei căi complementare pentru a afla adevărul pandemic și pentru parcurgerea unei etape de proces civilizațional, și anume: speranța, care nu moare niciodată, poate reprezenta un medicament pentru toate bolile; știința, poate identifica și limpezi „adevărul din ape tulburi”  în măsură să aducă date științifice și viabile; credința transformată în convingeri, ne va ajuta să folosim rezultatele științifice pentru continua noastră transformare și desăvârșire.

Prin prisma acestor abordări novatoare, ar putea să fie rezolvate și alte probleme majore ale omenirii, de mult timp în așteptare: sărăcie și subnutriție; incultură și corupție; boli grave și incurabile; violență și nedreptate; lipsă de morală, de responsabilitate individuală și colectivă.

Toate acestea, ar putea fi îndeplinite dacă există voință, și pe acest fond, o soluție, o strategie a conviețuirii pașnice și morale pe Terra, în deplină sănătate și siguranță pentru ceea ce este frumos și bine, mereu cu noi bucurii pentru toți oamenii frumoasei planete Pământ.

HRISTOS A ÎNVIAT!

Sibiu, 20 aprilie 2021

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: