„ORAȘUL LUI PINTEA”

de dr. Teodor ARDELEAN
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare

Nu știu să se fi validat, în Imperiul Sintagmelor Intens și Corect Vehiculate, expresia „dreptate culturală”. Nu știu, dar cred că fiecare dintre noi, în variate feluri, slujim această cauză. Adică, gândim de bine, analizăm corect, încadrăm cinstit elemente din Colțul Nostru de Univers Trăit. Sau, chiar mai mult, scoatem la iveală realități scăpate din orizontul public, detalii uitate, care își cer dreptul la existență tăcut și modest. Și, poate, prea răbdător… Da, istoria adevărată este îndelung răbdătoare!

În urmă cu câteva săptămâni, Filiala „Pintea Viteazul” a ANCMRR (Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Ministerul Administrației și Internelor), ne-a solicitat să constituim o filială a Bibliotecii la sediul ei de pe bulevardul Republicii din Baia Mare.

Dezbătut, promis, înfăptuit.

Mi-am asumat rolul cel mai greu și anume să selectez cele 1.500 de cărți, din cele circa o sută de mii pe care le avem în stoc, primite în timp din donații editoriale sau de la persoane fizice. Timp de o săptămână, ochii mei au parcurs multe mii de titluri, iar creierul a procesat în stilu-i caracteristic, decident fiind la capitolul „ce se potrivește cel mai bine”.

Minune! Îmi cade în mână cartea lui Mihai Negulescu, „Orașul lui Pintea”, apărută la Editura Tineretului, în 1966. Acest poet prahovean și „cronicar al vremurilor” s-a născut în 1936, deci volumul i-a marcat cei treizeci de ani de viață în care a copilărit la Fântânele și a făcut liceul, Școala de Literatură (cu Labiș, Tomozei și ceilalți) și Filologia bucureșteană. Uitasem cartea, dar reținusem că e un volum de reportaje foarte bine scrise. Am recitit-o făcând notițe, plăcere pe care o trăiesc cei care citesc studios. Opt reportaje („Timpul cetății”, „Steaua lui Pintea”, „Goana cea mare”, „Jocul cu muntele”, „Poarta”, „Mozaic”, „Poeme în lemn”, „Maramureș”) absolut superbe, care probează un talent veritabil, dovedit și în celelalte volume de „poeme” sau „însemnări de călătorie”. Din „Orașul lui Pintea” Biblioteca are zece exemplare, care în timp au avut o bună circulație. Dar câți oare își mai amintesc de autor? Căci Mihai Negulescu a găsit (El, regățeanul din Sud!) cele mai minunate epitete, comparații, metafore, panoramări etc. pentru spațiul nostru existențial din Nord!

Baia Mare este o „Cetate bătrână, cu zăvoare mâncate de ploaie și porți prăbușite în aer, cetate a monetăriilor imperiale și-a vânzării lui Pintea. Încremenire de arcade și acoperișuri sub un cer legendar, al albastrului. Loc de popas al acceleratului gâfâind, la capătul celei mai lungi căi ferate române…” Galeriile de mină înseamnă „… mii de drumuri care n-au văzut niciodată lumina zilei (care) au fost sfredelite de generații în orașul tare al Gutâilor”. La Baia Sprie – autorul mărturisește că s-a „aflat în fața unui munte, sfredelit asemenea unui șvaițer mineral”.

La Baia Mare, „orașul-cetate, de aproape trei secole, străzile bătrâne poartă la rădăcini monedele vânzării neîngenuncheatului oștean (Pintea – n.n.)”, care se bucură încă de „un trecut de simpatie și de evlavie cu care – asemeni unor inele ale copacilor – satele maramureșene dimprejurul Băii Mari și-au înconjurat amintirea întrupării cutezanței lor”. Despre „monumentele” ce-i eternizează memoria lui Pintea autorul spune că e vorba de „o întreagă toponimie eroică și legendară, în care adorm la amiază și se trezesc la asfințit faptele vii ale istoriei…

Imensa bucurie a recitirii le-aș dori-o și celor care lecturează „Biblioteca de idei”. Iar la Biblioteca lui Pintea Viteazul, păstorită de Bebe Ceterchi, nepotul academicianului Ioan Ceterchi, vom amenaja o vitrină specială pentru această carte specială ce nu și-a pierdut nici rigoarea și nici savoarea. Și poate că prin acest gest înfăptuim și o îndreptare culturală!

Sursa: Gazeta de Maramureș | Publicat la 29 aprilie 2021

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: