165 de ani de la moartea lui Gheorghe Simeon Sina (18 mai 1856)

de Mária BERÉNYI

Familia Sina, originară din Moscopole, între 1788-1876 a ocupat un loc de frunte în colonia macedoromână din Austria. După stabilirea la Viena, a ajuns celebră în lumea financiară europeană, prin varietatea întreprinderilor şi crearea unei mari instituţii financiare. Pe Sina îi putem urmări de la Moscopole la Viena, cu etape la Sarajevo şi în Croaţia. Baronii Sina de Hodos și Kisdia au fost o familie de bancheri și întreprinzători pe timpul imperiului habsburgic. Ei au fost, pentru mai puțin de un secol, una din cele mai bogate și puternice dinastii din punct de vedere economic din imperiu, fiind cei mai crânceni concurenți a familiei Rothschild. Toți succesorii de sex masculin au dus – în trei generații – numele „Simon” în primul sau al doilea loc.

Gheorghe Simeon Sina (1783-1856), din averea adunată de tatăl său, a construit o prestigioasă bancă. Şi el era mare negustor, dar în afară de bumbac şi tutun, a ştiut să se folosească şi de oportunităţile oferite de produsele ungureşti. El vindea lâna din Ungaria fabricilor cehe şi morave şi furniza tutun unguresc comercianţilor francezi şi italieni. Înainte de a deveni bancher şi antreprenor, s-a ocupat de construirea căilor ferate. Numele lui s-a păstrat pentru posteritate şi datorită faptului că a fost cel mai asiduu susţinător al proiectelor contelui Széchenyi. A cumpărat multe moşii în Ungaria, întinderea lor totală făcea concurenţă domeniilor conţilor de Eszterházy. Avea palate în Viena, la Paris şi pe Canale Grande, în Veneţia. A susţinut material multe evenimente de binefacere şi numeroase iniţiative culturale în Imperiul Austriac. Găsim numele lui printre sponsorii Muzeului Naţional, ai Teatrului Naţional, ai Cazinoului Naţional, ai bazilicii Sfântul Ştefan, dar şi printre fondatorii şi sponsorii unor orfelinate, creşe, spitale, bănci, societăţi de asigurări. I s-a decernat titlul de cetăţean de onoare în Buda, Arad şi Seghedin. Numele său rămâne înscris şi în lumea literară şi ştiinţifică, de exemplu editarea ziarului Budapesti Szemle, redactat de Csengery Antal a pornit cu sprijinul lui. De asemenea, el era mecenatul şi abonatul publicaţiilor româneşti din Pesta şi din Viena.

Sponsorii principali ai edificării Catedralei Române Ortodoxe din Arad sunt familia Mocioni şi bancherul de la Viena, Gheorghe Sina. Catedrala a fost proiectată de arhitectul Czigler Antal, din Arad, originar din Giula.

Domeniul Călacea s-a aflat pentru o perioadă de timp în proprietatea bancherului vienez Gheorghe Sina, cel mai mare proprietar din Banat. Acesta s întreţinut relaţii bune cu românii din Calacea, dar şi cu alţi români de seamă din imperiu, cum ar fi Andrei Şaguna. Pe cel din urmă l-a ajutat de mai multe ori. El s-a dedat mai multor acte de binefacere în favoarea românilor din Calacea, printre care a sprijinit şi biblioteca românească.

Alături de contele Széchenyi István, el a depus cel mai mare efort pentru construirea Podului cu lanţuri din Budapesta. (A donat mai multe sute de mii.) Pe pilonul podului s-a încrustat cu litere de aur numele lui Széchenyi – şi, alături, pe merit, şi cel al macedoromânului Gheorghe Sina.

La 18 mai 1856, baronul Gheorghe Simeon Sina muri în vârstă de 74 de ani. A fost căsătorit cu Ecaterina Derra şi au avut un singur fiu pe care îl boteză după obiceiul strămoşesc, cu numele bunicului, Simeon. Acestuia îi lăsă întreaga avere, evaluată la circa 80 milioane florini.

Întemeietorul Casei Sina, cea de-a doua putere financiară la Viena, după Banca Rotschild, Gheorghe Sina a servit ca model pentru personajul central din romanul „Omul de Aur” (Aranyaember) al lui Jókai Mór.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: