In memoriam DAN ERCEANU, fost director al Bibliotecii Naţionale a României

Dan Erceanu
(29 august 1943 – 3 iunie 2021)

Dan Erceanu s-a născut pe 29 august 1943 la Bucureşti. Considerat un senior al graficii româneşti, el a absolvit Institutul de Arte Plastice Bucureşti în 1969, clasa Vasile Kazar şi Ion State.

A fost recompensat de-a lungul carierei cu numeroase premii naţionale şi internaţionale şi a avut 18 expoziţii personale la Bucureşti, Braşov, Iaşi, Munchen, Brehlolt, Wurzburg, Heidelberg, TeI-Aviv, Boston, New York.

A condus Biblioteca Naţională timp de şase ani: între anii 1997 – 2002 şi 2005 – 2006.

Fineţea spirituală, tăria de caracter şi discreţia lui Dan Erceanu au făcut ca trecerea sa prin istoria Bibliotecii Naţionale a României să fie un model de dăruire, de modestie şi stăruinţă în slujirea culturii române şi a patrimoniului documentar scris al ţării noastre.

Biblioteca Națională a României

Dan Erceanu a participat şi la Bienale internaţionale cu juriu: Florenţa, Ljubljana, Barcelona, Berlin, Bilbao, Veneţia, Friedrikstadt, Heildelberg, Cracovia.

A fost organizator al primei expoziţii „Podul” a Atelierului de gravură al UAP – 1974 şi a realizat decoruri şi costume pentru spectacole de teatru.

A realizat concepţia grafică la numeroase volume publicate în diverse edituri din ţară, afişe pentru filme şi piese de teatru.

Lucrările sale se află în muzee din ţară, precum şi în diverse colecţii private din ţară şi din străinătate – Germania, Statele Unite ale Americii.

„Creația mea a fost un vis continuu. Ca structură personală, eu sunt un imaginativ, construiesc imagini, situații, personaje. Sunt și o natură contemplativă, dar și extrem de productivă, în sensul că proiectez mental foarte multe lucruri.

În general, aș ține toate lucrările mele pe lîngă mine. Le-aș da drumul în lume cât mai târziu”, spunea Dan Erceanu, într-un interviu acordat în 2003 pentru Observator Cultural.

Sursa:
https://www.observatorcultural.ro/articol/arta-cheama-arta
https://www.capital.ro/graficianul-dan-erceanu-a-incetat-din-viata

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: