Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere (1871-1940)

Nicolae Iorga
(5 iunie 1871-27 noiembrie 1940)

Istoric, scriitor, publicist, om politic, academician și profesor universitar, membru a numeroase societăți științifice și academii din străinătate. A fost fondator și director al Școlii române din Paris (1920), al Institutului de studii bizantine și al Institutului de istorie universală (1937) și unul dintre fondatorii Institutului de Studii Sud-Est Europene (1914).

A fost organizatorul primului congres de bizantologie (1924). În domeniul istoriei naționale a elaborat monografii și sinteze valoroase, iar contribuția la cercetarea istoriei universale precum și vasta sa operă – peste 1300 de cărți și broșuri și peste 25000 de articole – îl situează între marii istorici ai lumii. Personalitate remarcabilă, de mare mobilitate intelectuală, s-a manifestat ca poet, dramaturg, evocator și portretist, dar mai ales ca istoric literar elaborând sinteze fundamentale în domeniu.

În imagini: „Maramurășul nostru” și „Scrisori și inscripții ardelene și maramureșene”, titluri aflate la Compartimentul „Colecții speciale” al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, bibliotecar Simona Dumuța.

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: