Despre OMUL pe care am onoarea să îl numesc PRIETEN

Cu drag despre OMUL pe care am onoarea să îl numesc PRIETEN, unul dintre puţinii pe care timpul şi situaţiile, mai mult sau mai puţin confortabile, l-au cernut din majoritate.

Despre prof. dr. Teodor Ardelean s-ar putea scrie volume întregi şi tot nu ar fi suficiente pentru a acoperi complexitatea şi măreţia sa, valoarea pe care a oferit-o comunităţii noastre, prin punerea în lumină a tot ceea ce defineşte mai bine un loc: cultura.

Nu ştiu dacă i-am mulţumit vreodată pentru prezenţa sa în viaţa mea, a noastră, mai ales în momentele grele prin care am trecut eu şi familia mea. A fost alături de mine şi de mama mea în cea mai grea perioadă, când tatăl meu, prof. univ. dr. Dorel Cherecheş a urcat la ceruri, onorând, la fel cum a făcut cu multe alte personalităţi care au contribuit major la viaţa şi dezvoltarea oraşului nostru, memoria şi activitatea sa. Mai ales pentru asta, dar şi pentru sprijinul său dat proiectelor pe care le-am gândit şi dezvoltat pentru băimăreni şi pentru Baia Mare, pentru toate sfaturile preţioase şi susţinerea oferită pe parcursul anilor, îi mulţumesc din suflet.

Nu am fost mereu pe aceeaşi lungime de undă, însă asta nu a contat niciodată pentru că ţelul nostru este unul comun: să le fim de folos oamenilor din jurul nostru, comunităţii în slujba căreia ne aflăm, oraşului căruia ne dedicăm şi pentru a cărui dezvoltare a militat şi Domnia Sa, indiferent de funcţiile publice sau politice pe care le-a ocupat pe parcursul ultimelor decenii.

Este unul dintre cei mai fervenţi apărători ai culturii, fiind ambasadorul ei, deci, pe bună dreptate şi merit, am avut onoarea de a-l distinge pe Teodor Ardelean în urmă cu câţiva ani „Cetăţean de Onoare al Municipiului Baia Mare”.

Despre activitatea lui Teodor Ardelean vor scrie mulţi în acest volum – cadou realizat fără ştirea sa de către colectivul pe care îl coordonează de 20 de ani. Spun coordonează şi nu conduce, deoarece Teodor Ardelean este, poate, cel mai implicat şef de instituţie pe care îl cunosc. Mereu printre oamenii săi, lângă oamenii săi, în folosul tuturor celor care iubesc cartea, cultura, eforturile sale pentru neuitarea personalităţilor marcante ale locului fiind indiscutabile. Destinul său se leagă de cel al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” şi nici că se putea mai bine – suntem un oraş privilegiat care se poate mândri cu această instituţie.

Politician, senator, consilier judeţean, consilier local şi câte şi mai câte demnităţi şi roluri asumate pe parcursul anilor, toate din dragoste pentru oameni, pentru dezvoltare şi, mai ales, pentru emanciparea culturii. În numele lui Teodor Ardelean vorbesc toate acţiunile sale şi toate victoriile obţinute pe parcursul vremii înspre şi pentru cultură, fapt pentru care Baia Mare şi Maramureşul sunt privilegiate. Militează constant pentru accesul tuturor la carte, începând de la cei din medii defavorizate şi până la românii din diaspora, iar pentru asta merită apreciere în mod special.

La aniversarea celor 70 de ani, am onoarea şi bucuria de a transmite Domniei Sale, în numele meu şi al comunităţii băimărene, cele mai sincere urări de sănătate şi prosperitate. Să ne trăiţi mulţi ani buni, domnule prof. dr. Teodor Ardelean, să vă de-a bunul Dumnezeu puterea de a desăvârşi această importantă misiune care v-a fost dată, de emancipator al culturii.

Cu preţuire şi prietenie,

Cătălin CHERECHEŞ
Primarul Municipiului Baia Mare

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: