REVISTA „MOLDOVA LITERARĂ”

(recenzie)

de Vasile BELE

Revista „MOLDOVA LITERARĂ”, nr. 2 (47) – iunie 2021, ISSN 2066-6799, revista Societății Scriitorilor fără Frontiere, Iași, 178 p., președinte executiv: Elena Mândru, președinte de onoare: Mihai Păstrăguș, redactor-șef: Mihai Știrbu, redactori responsabili: Cella Negoiescu și Maria Apetroiei, colegiul de redacție: Paraschiva Abutnăriței (Vatra Dornei), Dan Fripis (Târgu-Frumos) și Georgică Manole (Botoșani).

Una dintre revistele literare cu care avem o colaborare de excepție. Dacă ar fi să rostesc doar două vorbe despre colectivul de redacție al acestei reviste acestea ar fi calitate și valoare, date de articolele sau materialele cuprinse în această revistă.

Concepută, în stil autentic, revista are următoarele secțiuni/rubrici: Proză, poezie, Eseu, Semnale literare, Galeria artelor, Vocea diasporei, Epigrame, Cu tentă religioasă și In memoriam – fără tăgadă, secțiuni/rubrici încărcate de substanță, alt motiv de a felicita participanții.

La secțiunea Proză, poezie, semnează următorii: (în ordinea includerii lor în revistă): Vlad Maria Antonia (poezie):

Viața noastră e un copac în plină zi de toamnă,
Ce își lasă frunzele aievea în adierea de vânt
Și le scutură pe pământ umed și bogat,
Loc ce trecea timpului îl va face uitat
,

din poemul Joc de vârste, (p. 3).

Maramureșeanul, prof. Gelu Dragoș, cu un grupaj de poezii – interesante și cu un lirism puternic. Mesajul poemelor este direct, autentic iar tematica diversă, așa cum foarte bine îl cunoaștem pe Gelu Dragoș, cel care și-a creat propriul drum în literatura contemporană. Felicitări, prieten drag. La cât mai multe apariții!

Când sângele nostru
Va fi înflorit
Pe buze străine
Lasă-mă să cad
Lângă nopțile lungi
Ca să te pot trezi
Cu o bătaie de inimă
,

poezia Din dragoste, (p. 5).

Aurora Cristea, vine cu o poezie deosebită. Îmi place felul autoarei de a crea literatură, unul cu profunzime și eleganță, cu ritm și rimă foarte bine conturate. Printre poeziile alese și dăruite, se numără și O poezie, de unde rezultă, fără echivoc, definiția poezie din punctul său de vedere. Am să vă las dumneavoastră bucuria de a citi întregul poem, eu doar voi cita câteva definiții:

O poezie e un cânt al iubirii,
Un vis, o speranță, un dor,
O taină a desăvârșirii,
Talentului creator.

O poezie e lacrimă-n cer,
E rugăciune și sfânta chemare,
Prin lume un vechi mesager,
Miracol și rază de soare.

O poezie e serviciu divin,
Un necontenit legământ,
E liturghie și stih și suspin,
Adus din înalt pe pământ
,

(p. 7). Superb. Și strofele curg cu frumusețe și gingășie, precum sufletul poetei.

Dan Fripis (Târgu-Frumos), din colegiul redacțional, ne propune frânturi de suflet, în vers alb. O poezie modernă și generoasă, sub denumirea generică, Trauma… IV, de la 44-55. Iată, Traumă… 51 (… unor primăveri…!):

Aș vrea
să fiu în alte primăveri,
din urmă,
când reușeam s-atârn pe pieptul tău
un gând ascuns
în șnur
mai pur decât zăpada
și-ndrăgostit
de-o inimă mai roșie
decât obrajii
după un sărut!
, (p. 10).

Mihai Caba, propune poemul Dor de Topârceanu, p. 12:

Ne este dor de Topârceanu,
De-al său balsam cuceritor,
Ne este dor de el tot anu’
Și pururea de el ni-i dor!

Gheorghe Vicol, ne dăruie un grupaj de poezii, încadrate, cu rimă, în stilul modernismului literar.

Prin pășuni și prin poiene,
Sunt mulțimi de sânziene,
Toate-n razele de soare,
S-au împodobit în floare –
Sărbătoare!,
din De Sânziene, p. 14.

Ioan Mugurel Sasu, redactor-șef al revistei „Surâsul Bucovinei”, ne delectează cu un fragment din proză, iar Mariana Kiss, cu poezii, din cele mai proaspete.

La pieptul tău, crești ființe fragile, omenești,
Din același aluat plămădite ca tine.
Cu blândețe și iubire zilnic le ocrotești,
Lângă tine o viață întreagă, le-ai ține
,

din poezia Femeia, (p. 18).

Mariana Zavati Gardner, ne oferă un grupaj de poezii:

Roi de vorbe nespuse la timpul trecut,
Imagini distorsionate-n oglindă,
Torente de vorbi pe cerul de plumb,
În orașul meu cu furtuni solare
,

din poezia Desigur, (p. 21).

Valeria Moroșan, ne dăruiește un set de poezii și câteva catrene, inclusiv din cele mai actuale, cu referire la pandemia ce ne bântuie.

Mizilul regulile-a respectat!
Organizarea este foarte bună:
Petrecerea va fi un bal mascat,
Dezinfectantul tot va fi de primă!,

Festival de pandemie, catren, (p.23).

Nițu Valerică, cu o bogată activitate literară, propune câteva poezii, în stil modern, cu vers liber și cu un eu liric interesant:

Privirea vorbește, descifrează integrama eului
e-și poartă iubirea nefardată,
într-un careu magic,
poetul unui rost, într-o dimineață spre altă zi,
alunecând prin timp, imperială șansă
,

din Eul tău e al meu, (p. 25).

Gheorghe C. Patza, cu titlul Sergenți, caporali și soldați de ciclul doi, ne oferă un fragment de proză captivantă. Dorin V. Moldovan, ofițer al Armatei Române, cu o bogată activitate literară, ne dăruie, prin acest număr, poezii de suflet:

Sărut, femeie, mâna ta!
Cu drag și cu respect,
Ești ca un drog, inima mea,
Te vrea ici, lângă piept!
,

din poezia Sărut, femeie, mâna ta, (p. 32).

Jenică Romanică, vine cu fragment din proza Vorbește-mi despre fericire, iar Ștefan Mârzac, ne aduce câteva aforisme, adunate sub titlul Omul în oglindă.

Doar cei ce nu au putere își caută stăpân, Mintea se va uni cu inima în casa înțeleptului sau Sămânța este viața la pachet, (p. 37).

Corina Ligia Pătrașcu, Cornelia Prisăcaru Zota, ne oferă un grupaj de poezii, moderne, în vers alb și cu un puternic impact emoțional.

înghesui în conturul ramei
strigăte de păsări mirate
că leagăn spice de grâu
la gura inimii
,

Corina Ligia Pătrașcu, poezia Tablou, p. 39.

Mireasma florilor de cireș,
m-a scos din tulburător vârtej,
vârtejul iubirii ce te amețește
și liniștea, vremelnic, ți-o răpește
,

Cornelia Prisăcaru Zota, din poezia Pomi înfloriți, (p. 41).

Adrian Timofte, economist, propune proza Cercetarea. Vâlcea Eugenia, Ioan Dragoș, Lena Karenina și Gheorghe Ifrim, propun, poezie, iar Evelina Moraru, proză scurtă.

Tot maramureșeancă este și Lucica Dragoș, cea care ne surprinde cu cele mai noi poezii, aflate într-un viitor volum. O poetă tânără și modestă, Lucica Dragoș, transmite o puternică emoție literară. Adaptează poeziile, contextului actual, epidemiologic lucru des întâlnit la scriitori. Vocea literară a poetei Lucica Dragoș se face auzită și în frumoasa Cetate a Moldovei. Se cuvine a-i transmite calde urări. Felicitări, Lucica Dragoș! Așteptăm să ne inviți la lansarea volumului. Doamne ajută! Până atunci, totuși, un mic grupaj al liricii sale:

sub cerul de februarie
răsfoind paginile
gândurilor în tăcere
mângâie ghiocelul
dornic
să împodobească
grădina
firul ierbii
prinde viață
în lumina soarelui
,

din poezia Cu pleoapele arse de cer (jurnal pandemic), p. 54.

Maria Loghin, ne aduce proză scurtă, iar Mihail Coandă, vine cu ultimele noutăți din literatura poetică, folosind când versul cu rimă, când versul liber.

Ce gust au buzele tale?
Dacă ți-aș spune că au gustul
poeziei,
m-ai crede?
Au gustul poeziei? Explică-mi!,

 din poezia Ce gust are sărutul tău, p. 59.

Nicolae Mătcaș, prin catrenele Domniei Sale, ne uimește iarăși. Și dumnealui este un colaborator al acestei reviste, din elita literaturii contemporane.

Îl demise cu acceptul,
Ferm al președintelui,
Nu că-iși arogară dreptul:
Avea dinte contra lui
,

din Acord deplin, p. 63.

Maria Prisecaru, Liliana Răcătău, Ramona Ilade, Vasile Bele, Violanda Bratu, Ionel Stifii, Alexandra Șliapcă, Maria Dolhascu – aducem poezii, iar cu un fragment de proză, semnată de Anica Facina, se încheie această minunată rubrică/secțiune Proză, poezie.

La secțiunea Eseu îi avem pe Lena Karenina („Fără puls”), Vlad Maria Antonia („Secretul zace în ramuri aurii” și „Tainele copacilor”), Constantin Zavati („L-am ascultat pe George Enescu”), Cristea Aurora („Autostrada”), Stelian Bochiș („Sculptorul creștin și român Constantin Brâncuși la împlinirea a 145 de ani de la nașterea sa”), Bădicioiu Laurențiu („Comicul în reprezentarea vorbitorilor români contemporani”), iar Tudor Mihai, cu eseurile „Trecutul din noi” și „Triumful neputinței. Cercul vicios care blochează dezvoltarea României”, încheie acest capitol.

La secțiunea Semnale literare, avem următorii semnatari:

– Romel Moga, „Despre Iași, cu iubire”, o carte care se prezintă singură;

– Mihai Caba, Un „corifeu” al Școlii Ardelene – Petru Maior și „Numai poetul, ca păsări ce zboară”, recenzie la volumul „Păsările inimii”.

Spre bucuria mea, sunt cuprins cu recenzia cărții „Antologie. 1001 cugetări”, autori pr. Ilie Bucur și prof. Olimpia Mureșan. Vă felicit pentru acest al XI-lea volum și vă doresc sper în continuare! Recenzia am finalizat-o cu poeme semnate de prof. Olimpia Mureșan. Sunt mândru de realizările dumneavoastră.

– Aldona Părtaș, semnează semnalul editorial „George Tofan – cărturar patriot”.

– Nicolae Dina, semnează articolul În căutarea obârșiei, cu referire directă la Sergiu Botezatu;

– Paraschiva Abutnăriței, face o recenzie a volumului În voia sorții, de Gheorghe Solcan;

– Cezarina Adamescu, este semnatara recenzie cărții „Poeme cu îngeri”, de Maria Ieva, apărută la Editura Absolut, București, 2012. Își numește recenzia: „Candori de-o clipă și de totdeauna”;

– Luca Bejenaru, scrie „Un duios rapsod al Bucovinei – Clement Antonovici”;

Pentru că o bucurie nu vine niciodată singură, mai am o surpriză minunată. Tot sub semnătura mea, în această revistă, apare și recenzia antologiei literare, realizată de către elevii Colegiului Mihai Eminescu, împreună cu alți colaboratori, inclusiv scriitori de la Asociația Scriitorilor din Baia Mare.

Este vorba despre volumul Cuvânt în lume – antologie de creație literară și artistică. Pentru implicarea în acest proiect, mă simt profund dator, cu un mare și din suflet mulțumesc, doamnei Florica Bud.

Prof. Gelu Dragoș, semnează o recenzie de carte. Își numește recenzia: Mariana Moga nu este o „Negustoare de iluzii”, ci o prozatoare de largă inspirație. Este vorba despre volumul Negustoarea de iluzii & Cerul de acasă. Felicitări, amândurora!

Vasile Durloi, semnează Basil Decart, Elena Mândru – recenzie la Antologie de poezie și epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, Ediția a XIII-a, iar Mihai Păstrăguș, finalizează această secțiune cu: „Câteva referințe legate de creația poetică a Valentine Becart”.

Galeria artelor, ne-o recomandă pe Didina Sava – regina corolelor, prin viziunea lui Cellla Negoiescu.

La rubrica Vocea Diasporei, sunt prezenți, din Canada, cu Eseu, Constantin Cătălin Lungu (pseudonim literar Cătălin Lungu), cu Poezii, Mărioara Vișan, din Italia, iar din Elveția, Nina Lavric, cu epigrame și poezii. Din Cipru, ne trimite gândul său, adunat în poeme, Patty Ferariu.

Secțiunea Epigrame, aparține lui Eugen Deutsch, Mihai Haivas, Opaiț Maximilian și Vasile Manole.

Rubrica, cu tentă religioasă, îl are în prim plan pe Stelian Gomboș – Despre asumarea personală a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Cu secțiunea In memoriam, se încheie cuprinsul acestei reviste. Aceasta este dedicată lui Ioan Voicu. Un an fără Ioan Voicu… „plecat” într-un făurar nepandemic, scris de subsemnatul. Tuturor celor care au „plecat” spre îngeri și stele, le dorim – drum lin! Neuitare!

Maria Vieru Ișaev, scrie despre Eugenia Mătcaș și un cimitir istoric din București.

Felicitări, meritate colegiului de redacție al acestei reviste.

Felicitări tuturor participanților, inclusiv maramureșenilor: prof. Gelu Dragoș, prof. Olimpia Mureșan, Lucica Dragoș, Ioan Dragoș, elevilor și profesorilor de la Colegiului Național „Mihai Eminescu” și Florica Bud.

Voi finaliza cu alte, (câteva!), strofe din poezia lui Aurora Cristea – O poezie:

O poezie e-o ușă spre Rai,
Magie, mister, gingășie,
Binecuvântat, dulce grai,
Legendă și duioșie.

O poezie e filă de viață,
În suflet o desfătare,
O lecție care se-nvață,
Minune și încântare.

O poezie e vioară din aur,
Un sonet, un palid mister,
O formă suavă-ntr-un abur,
Putere ascunsă-n eter
, (p.7).

Vasile Bele

Vasile Bele

Chiuzbaia, 3 iunie 2021

One Response to REVISTA „MOLDOVA LITERARĂ”

 1. - roryta - spune:

  Oh, Doamne…. după mai bine de un an descopăr păreri absolut uimitoare despre scrierile mele. Stimate domnule Vasile Bele…. pur și simplu m-ați lăsat fără cuvinte. Vă mulțumesc mult de tot pentru tot ce ați scris despre mine. Sunt uluită! Sinceră să fiu nu credeam că ceea ce am tot mai scris la viața mea, în rarele mele momente de inspirație, mai citește careva. Știți? Acum toată lumea scrie, nimeni nu mai citește. Ba mai mult, prostioarele și banalele mele versuri mai și plac uneori! Pfoaaa… Nu credeam așa ceva vreodată! – vorba cuiva cunoscut.
  Eu am participat anul trecut la un concurs de poezie și nu numai că nu am câștigat, dar profesoarele alea de acolo m-au cam pus la zid, spunând că fac poezii pentru copii mici, că nu există lirică, nu sunt pline de conținut, talent etc. Și atunci m-am lăsat păgubașă. Am zis: chestia asta nu-i de mine, deși am constatat că fac versuri cu destulă ușurință. de fapt, am vrut să mă autotestez.
  Urmare a ceea ce am citit aici, parcă mi-ați mai dat un pic de curaj.
  Poate mă răzgândesc, cine știe?!
  Mulțumesc frumos pentru tot.
  Mi-ați făcut seara mai frumoasă.

  Cristea Aurora – Galați

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: