La mulți ani, Robert Dumitrescu!

Calea credinței în viziunea micului regizor român premiat la Montreal

de Mihaela CD,
Montreal, Canada

Robert Dumitrescu, copilul-regizor de la Montreal, s-a născut în 17 iunie 2006 în România la București. La vârsta de 2 ani a emigrat împreună cu părinții săi în Canada, familia sa stabilindu-se în marea zonă metropolitană, Montreal.

Robert este pasionat de sporturile de echipă jucând baschet și fotbal european, de muzică și arta imaginii, dar cea mai mare pasiune a sa este cinematografia fiind și elev al școlii Agora din Montreal, în anul trei secondaire, la secția cinema. El studiază în limba franceză, însă nu și-a uitat limba sa maternă, limba română, pe care o vorbește în familie și în comunitatea română unde și-a făcut mulți prieteni și nu în ultimul rând la Biserica Ortodoxă Sfântul Gheorghe din Longueuil, unde participă frecvent la  slujbele duminicale. 

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei a organizat în perioada 28, 29 și 30 mai 2021 o Gală-concurs proiect anual, on-line via Zoom, ce și-a propus să ajute copiii și tinerii din Eparhie să dobândească și să împărtășească informații despre credința ortodoxă, obiceiuri și tradiții utilizând și informații din mediul on-line, dar încurajând și lucrul în echipă. Fiecare participant sau grup al unei parohii având posibilitatea să aleagă unul sau mai multe proiecte în funcție de talente și posibilități pentru toate grupele de vârstă.

  1. Sfinții, prietenii mei – Sfântul care mă inspiră
  2. Bucuria Învierii / tradiții și obiceiuri de Paște
  3. Dăruind vei dobândi / Bucuria darului
  4. Biserica din Parohia mea acum și viziunea mea peste 20 de ani
  5. Rugăciunea din sufletul meu
  6. Rolul preotului în viața mea
  7. Proiect unic (teme ortodoxe) la alegere

Modalitate de prezentare: creație digitală vizuală, scrisă sau audio la alegere.

Aflând despre acest concurs Robert Dumitrescu s-a hotărât să realizeze un film și să participe, iar ideile începuseră să curgă așa că n-a stat prea mult pe gânduri și s-a apucat de treabă. Inițial a pornit cu mai multe idei, dar cea care a fost pusă în practică a fost scurtmetrajul THE CALL / CHEMAREA pe care l-a gândit de la zero, începând cu scenariul, regia, găsirea actorilor potriviți, distribuția rolurilor, imagini, muzică și prezentarea în cadrul concursului.

THE CALL este un film făcut de un regizor copil, cu doi actori copii în rolurile principale: Leonard Dumitrescu, 12 ani, în rolul îngerului și David Boboc, 7 ani, în rolul copilului care descoperă credința și se adresează atât copiilor cât și adulților având ca subiect chemarea spre credință. Filmul, în cele 11 minute ale sale arată cum se transformă, prin credință, un copil inocent și curios care intră cu pași nesiguri în biserică, într-un om matur ce pășește hotărât, cu multă încredere și care-și va păstra spiritul de copil în inima sa plină de iubire. Intensitatea mesajului creștin pe care îl poartă acest film în cele 11 minute, va zgudui pe orice privitor, pătrunzându-i în gândire, făcându-l să se privească și să se regăsească în personajul principal, copilul devenit adult.

Robert, ne-a mărturisit că dorința lui cea mai mare este ca filmul său să fie văzut de cât mai mulți oameni, ca să ne amintească, mai ales acum, că prin credință vom putea învinge orice criză și vom fi mereu liberi.

Dintre cele peste 80 de proiecte prezentate în concurs, Filmul THE CALL a câștigat aprecierea juriului, situându-se pe primul loc și obținând premiul special al juriului. Suntem mândri să avem în diaspora română de la Montreal, copii deosebit de creativi și talentați care dovedesc o bună cunoaștere a credinței, a obiceiurilor și a tradițiilor românești, copii ce poartă România în suflet, deși sunt plecați din țară de la vârste foarte fragede sau sunt născuți pe tărâm canadian.

Îl felicităm pe talentatul Robert Dumitrescu, îi dorim mult succes în continuare și așteptăm cu mult interes noi scurtmetraje la fel de interesante.

Scurtmetrajul poate fi vizionat accesând: https://www.youtube.com/watch?v=UEHqLmHuuLs

 

Mihaela CD
redactor fondator
revista Poezii pentru sufletul meu
Montreal, Canada
http://www.poeziipentrusufletulmeu.com

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: