BUCURIA COPILĂRIEI

de Gabriela Genţiana GROZA

Zori de Cireșar –
petale de caprifoi
înmiresmate

Privesc uneori evoluția copiilor în zilele acestea, după izolarea care ne-a fost impusă tuturor în urma apariției șmecherului de Virusache. Dacă adulții și bătrânii au înțeles mai mult sau mai puțin despre ce este vorba, mă impresionează micuții care la un moment dat au rămas închiși în casă. La Tinca în județul Bihor, unde ne aflăm, condițiile de apropiere dintre oameni revin încet, încet la normal. Îmi place să-i văd pe copii deplasându-se cu bicicleta spre Băile din localitate și înapoi spre centru, glăsuind voioși. Cei care merg pe jos și ne cunosc ne salută și ne grăiesc politicoși. 

Paul

În dreptul gardului nostru, pe care s-a cățărat de bună voie caprifoiul, se oprește Paul, copilul în vârstă de 3 ani și o lună fix. Este însoțit de tăticul lui care îl urmează îndeaproape. Băiețelul conduce o mașinuță viu colorată, din care ne privește mândru. Soțul meu, care este în curte îngrijind trandafirii, le răspunde la salut și le deschide poarta. Paul îndreaptă cu pricepere de șofer mașinuța lui ecologică (cu baterie) intrând în curte. Îl văd pe geam și dau să ies în întâmpinarea lui să îi ofer câteva prăjiturele pe care le-am scos de un sfert de oră din cuptor. Copilul coboară tacticos din „limuzina” pe care o lasă în grija tăticului. Se îndreaptă spre fântâna noastră, mergând în spatele casei, curios să afle cum sunt și alte curți decât a bunicilor lui, care locuiesc pe aceeași stradă cu noi. Grăbesc pasul și îl prind de mânuța lui catifelată. Simt că ar vrea să fie lăsat singur, să „inspecteze” locul, doar e puternic!… Dăm colțul casei și ajungem lângă piscina cu apă limpede, numai bună pentru o băiță… Paul nu realizează că apa e adâncă pentru cei 3 ani și o lună fix și dă semne că vrea să intre cu piciorușele în ea. Ce mi se pare nostim e faptul că e atât de încântat de primirea pe care i-am făcut-o încât comunică numai din ochișori. Îi spun că apa e rece, încă nu poate intra în ea. Atunci se duce spre terasă, urcă scările și împreună intrăm în casă. Rămânem puțin în interior și ieșim în curte unde îl așteaptă tăticul lui. Micul șofer se urcă în mașinuța lui, apasă pe niște butoane aflate la bord și o scoate din curte cu atenție deosebită pentru un pui de om ca el.

Caprifoi

Mireasma caprifoiului cocoțat pe gard, cu micile lui trompetuțe florale, ne cuprinde precum un magic elixir. Paul face câteva manevre cu mașinuța lui, înainte și înapoi, aproape de buza șanțului, fără teama de a greși vreo comandă. Îl aplaudăm cu drag și ne luăm rămas bun de la micul conducător auto și de la  tăticul lui drag.

Paul

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: