Înțelegeri și așteptări…?!

de jr. col. (rtr) dr. Eugen-Nicolae ROTĂRESCU

Motto:

Pacea nu poate veni din dorința de pace,
ci de la suprimarea instinctelor de război

(Nicolae Iorga)

În prima parte a lunii iunie 2021, la Bruxelles – capitala Uniunii Europene (UE) – s-a desfășurat Summitul Alianței Nord-Atlantice (NATO), după care, la Geneva – capitala Elveției – s-au întâlnit doi lideri mondiali: Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii (SUA) și Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

Scopul și deciziile Summitului?

Potrivit Comunicatului Summitului NATO de la Bruxelles din 14.06.2021 „șefii de stat și de guvern ai celor 30 de state membre ale NATO, ne-am reunit la Bruxelles pentru a afirma unitatea, solidaritatea și coeziunea și pentru a deschide un nou capitol în relațiile transatlantice, într-un moment în care mediul de securitate cu care ne confruntăm este din ce în ce mai complex”.

La finalul Summitului s-a adoptat documentul „NATO 2030 – O agendă transatlantică pentru viitor” în vederea întăririi capacității politice și militare a alianței NATO, „pentru a răspunde nevoilor de apărare curente și viitoare”.

Teoretic, toate bune și la locul lor, în plan practic, vom vedea ce ne va aduce viitorul.

Cum s-a încheiat Summitul Biden-Putin?

Timp de aproape patru ore, discuțiile dintre cei doi lideri au fost apreciate ca fiind de bun augur, constructive, pentru ambele părți, întrucât încrederea dintre acestea a fost „oarecum restabilită”. Cu toate acestea, în discuțiile dintre cei doi lideri, au existat slăbiciuni și chiar aduceri aminte din vremea Războiului Rece, întâlnirea rămânând încă în logica forței și nu a puterii de a detensiona, dezangaja și rezolva conflicte armate, regionale și locale, de a garanta o pace stabilă și durabilă.

De asemenea, pentru noi și toți beneficiarii deciziilor Summitului NATO și a discuțiilor dintre cei doi președinți, există încă multe întrebări legate de înțelegerea noastră privind rezolvarea de către liderii lumii a complexității vieții politice, militare, financiare și a noilor provocări globale referitoare la dezechilibrele internaționale, a fragmentărilor naționale, schimbărilor climaterice, a crizei pandemice etc.

Complexitatea acestor probleme și a altora ce pot surveni în dinamică, lipsa de prudență și atitudini neadecvate a liderilor politici mondiali, ar putea să exceadă capacității lor de a diminua și rezolva pașnic resetarea lumii printr-o Nouă Ordine Mondială (NOM).

Așteptările noastre pot fi zdruncinate sau neîmplinite atâta vreme cât în politica mondială mai există exprimări de tipul „forța impune respect”, și „democrația apărată sub atac. În aceste condiții, democrația ar deveni vidată de conținut iar respectul reciproc între state și națiuni ar fi fragil, lipsit de sens, ambele valori ale umanității fiind demontate la prima zvâcnire a „armelor”.

Dacă, privim în istorie vom observa că există o diferență esențială dintre putere și forță, pentru că „puterea provine din minte, în vreme ce forța este înrădăcinată în lumea materială”.

Armele redutabile, cât și cele moderne ale războiului hibrid, sunt expresia forței distrugătoare și nu a puterii minții dedicate păstrării vieții pe Pământ, a libertății și bunăstării oamenilor.

Dihotomia – forță și putere – va trebui să dispară, adevărata putere nu poate fi reprezentată decât de oameni de stat care guvernează cu inima și mintea pentru a aduce prinos principiilor vieții adevărate și nu folosirea forței pentru exploata popoare, națiuni și țări, în folosul lor personal sau al țării pe care o reprezintă.

Întotdeauna forța s-a automulțumit din cuceririle sale, în timp ce omul de stat cu puterea minții s-a sacrificat pe sine pentru a rezolva problemele celor mulți și neputincioși.

Adevărații lideri sunt maturi și cu discernământ crescut iar puterea lor izvorăște din natura superioară a ființei, a conștiinței vieții și libertății oamenilor pe pământ.

Omenirea trebuie să pună capăt războiului, altfel războiul va pune capăt omenirii.” (John F. Kennedy)

Sibiu, 25 iunie 2021

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: