Un Sfânt s-a ridicat din rândul macedoromânilor din Miskolc (Ungaria)

de Mária BERÉNYI

Din rândul macedoromânilor din Miskolc (Ungaria) s-a ridicat un sfânt și aici se află o imprimare colorată a gravurii Sfânta Fecioară Maria cu pruncul din Mănăstirea Ardenița pe care e gravat primul text în limba macedoromână (1731).

Andrei (Anastasie) Șaguna s-a născut în 20 decembrie 1808 într-o familie de negustori macedoromâni veniți la Miskolc din Grabova. La 28 octombrie 2011 a fost proclamată canonizarea sa ca sfânt al Bisericii Ortodoxe Române, cu dată de prăznuire în fiecare an la 30 noiembrie.

Andrei Șaguna
(20 decembrie 1808 – 28 iunie 1873)

„Mitropolitul Andrei Şaguna a fost un bărbat aproape extraordinar, trimis de Providenţa Divină pentru fericirea poporului său; că el a fost un Moise, pentru că şi el, ca şi acela, a eliberat poporul său, conducându-l în pământul autonomiei şi independenţei; şi el, ca şi acela, dădu poporului său tablele legii: Statutul organic; şi, în fine, lovi în piatră şi dădu apă cerească poporului său: ştiinţă, lumină, cultură. Despre un astfel de bărbat, pe drept cuvânt, se poate zice că el, pururi va străluci ca un luceafăr pe orizontul bisericii şi naţiunii române.” Aşa îşi încheia Nicolae Popea discursul de recepţie, prezentat în 13 martie anul 1900, dedicat vieţii şi activităţii arhiepiscopului şi mitropolitului ortodox al Transilvaniei, Andrei baron de Şaguna (1808-18739), la Academia Română.

După câțiva ani de la moartea Mitropolitului Andrei Şaguna, Ioan Slavici scria că: „astăzi, chiar, şi creştinii ortodocşi din Ardeal îl socotesc între sfinţi”. La scurt timp după moarte s-a creat un cult pentru Andrei Şaguna. Pe vremuri, în multe case ţărăneşti din Ardeal, chipul lui Şaguna era pus lângă icoane. Era considerat un adevărat sfânt, ca unul care a contribuit la renaşterea vieţii naţionale, politice, culturale şi spirituale a românilor transilvăneni.

În Muzeul Ortodox din Miskolc este expusă o imprimare colorată a gravurii Sfânta Fecioară Maria cu pruncul din mănăstirea Ardenița, datată în 1731 și semnată de ieromonahul macedoromân Nectarie Tîrpu, născut la Moscopole. (Restaurator: Bajzik Anna)

Primul text în limba macedoromână care ni s-a păstrat este inscripția de pe aceasta gravură în lemn descoperită în 1952 la mănăstirea Ardenița din Albania de azi. Datată 1731 și semnată de ieromonahul Nectarie Tîrpu, din Moscopole, starețul mănăstirii. Gravura o reprezintă pe fecioara Maria cu pruncul Isus în brațe și are patru inscripții (pe cele patru laturi ale ei): în greacă, albaneză, latină și macedoromână.

Textul în macedoromână: „VIRIRĂ, MUMA-AL DUMNEADZĂ, ORĂ TRĂ NOI PECĂTOȘLI”.

Pe vremuri, în multe case țărănești din Ardeal, chipul lui Andrei Șaguna era pus lângă icoane. Era considerat un adevărat Sfânt!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: