ANTOLOGIE INTERNAȚIONALĂ DE POEZIE ȘI PROZĂ CONTEMPORANĂ / ANTHOLOGY INTERNATIONAL CONTEMPORARY POETRY
„Acum nu știu ce va mai urma în viața mea, dar bănuiesc… Nu voi mai putea schimba ce n-am făcut la vremea sa.
Timpul peste mine iute a trecut
Și-mi pare rău de tot ce am pierdut…”
Florentina Danu
de Vasile BELE
Zilele astea, (mijloc de lună iunie, anul 2021!), am fost prezent la Bran, la o întâlnire literară de excepție, în organizarea poetei Florentina Danu. Au fost clipe de vi și visare. Ne era dor de o astfel de întâlnire literară, mai ales că de ceva vreme, nu am mai avut privilegiul de a participa la astfel de evenimente, datorită stării de alertă și a măsurilor impuse de pandemie.
La întâlnirea de la Bran, ne-am revăzut prieteni, s-au lansat cărți, s-a cântat…, am trăit la maxim de intensitate emoțională. Au sosit prieteni și prieteni, oameni și oameni, din cele patru colțuri de țară. S-au anunțat și invitați de peste hotare, dar nu au mai ajuns. Le-ar fi plăcut! Ne-ar fi plăcut.
Printre volumele lansate la Bran, a fost și Prefix 050. Antologie Internațională de Poezie și Proză Contemporană / Anthology International Contemporary Poetry, apărută la Editura Liric Graph, Făurei, 164 p., ISBN 978-606-8835-82-2, în coordonarea poetei Florentina Danu, brașoveancă și tot ea a fost cea care s-a implicat în organizarea acestui eveniment de la Bran.
„În ultima vreme am avut parte de nenumărate întâmplări triste care ne-au răscolit sufletul. Am realizat că oricât ne-am dori, anii trec și încet, încet rămâne doar amintirea unei clipe. Nu știu ce va urma, însă îmi doresc foarte mult să fiu printre voi, dragi prieteni de condei, nu undeva în drum spre stele, atunci când îmi veți dărui un gând frumos pornit din inimă… Poate e un proiect ciudat, dar cum și eu sunt o astfel de persoană, vă aștept să participanți cu cea mai frumoasă creație literară, dragă sufletului vostru, însoțită de câteva rânduri despre mine”, (p. 5), își începe coordonatoarea cuvântul său, pentru întâmpinarea acestei antologii. Te felicit pentru ideea literară, pentru munca depusă în spiritul valorilor și al literaturii de înaltă calitate.
Iată cine sunt cei „din străinătate”, care au dorit să fie alături de coordonatoare și cu ocazia Prefixului 050 și că participanți, antologați: Nermina Adzovic Mustagrudic (Muntenegru), Slaven Trebovac (Bosnia Herțegovina), Victor Cobzac VicCo (Republica Moldova), Gordana Saric (Muntenegru), Slavka Bozovic (Muntenegru), Osman-Bucko Cavfi (Serbia).
Felicitări întregului colectiv de redacție, care a muncit la realizarea acestui proiect, inclusiv celui care semnează grafica interioară.
Felicitări redactorului de carte Elena Zamfir și editorului Trandafir Sîmpetru, corectură Raluca Popescu și tehnoredactare Vasilica Oprea. Ținuta volumului este una de excepție, cred în profesionalismul acestei echipe.
Calde și prietenești felicitări le adresez prietenilor de condei, vorba Florentinei Danu, celor care au participat la acest proiect literar amplu, cu mesaje, cu urări, cu impresii, cu poezie, fiecare în felul său, dând originalitate și autenticitate, cărții.
Este vorba despre: Ștefan Dima, Árpád Tóth, Violeta Bobocea, Coca Popescu, Aurelia Rînjea, Cătălina Dincă, George Teodor Dincă, Petru Grădinaru, Lăcrămioara Elefteriu, Sandu Chiva, Daniela Vîlceanu, Victoria Furcoiu, Salomeea Romanescu, Sofia Codin, Ioana (Ica) Gărgălie, Angela Dumbravă, Maria Ciobotariu, Gigi Gavril Mance, Leliana Mihaela Rădulescu, Maria Bem, Mirela Ispășoiu, Viorica Țigănescu, Nadia Linul Urian, Olga Grigorov Văduva, Lorelai Griot, Lăcrămioara Teodorescu, împreună cu soțul, Viorel Jercan, Maria Sandu, Teodora Cosmina Coloja, Ștefan Popa, Dumitru Branc, Natalia Barko, Alexandru Sfârlea, Elena Anuța Spiridon, editorul volumului, Trandafir Sîmpetru (maestre reverență, pentru întreaga activitate literară desfășurată. Îți mulțumesc pentru susținerea și aprecierea de care mă bucur în fața dumitale), lăsându-și amprenta sufletească, abia în finalul acestui volum, coordonatoarea Florentina Danu. Coordonatoarea proiectului, ne răsfață cu niște poezii dintr-un volum aflat în pregătire. Iată, Lecția vieții, p. 159:
Am învățat să trăiesc… trăind,
Am reușit să iubesc… iubind,
Am respectat regula vieții,
I-am dat binețe dimineții.
Am făcut puțin din toate,
Să pot merge mai departe,
Eu, umila visătoare,
Prin lume rătăcitoare…
Am lăsat, cu intenție evidentă, pentru finalul acestui semnal editorial, participarea maramureșenilor, care se bucură de prietenia și respectul dumneavoastră. Este vorba despre poetul popular Nelu Danci, din Plopiș, Maramureș și prof. Gelu Dragoș și subsemnatul, Vasile Bele, cel care semnalează această apariție editorială. În numele lor vă mulțumim și ne bucurăm că suntem prieteni.
„Dragă prietenă brașoveancă, senină, talentată și cu voce frumoasă… mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a intersectat pașii”, își începe poetul popular Nelu Danci, mesajul său, unul din care reiese bucurie și emoție și-i dedică, în stilul caracteristic, o poezie populară:
Pentru doamna Florentina,
Ce-acum la 50 de ani,
E frumoasă precum zâna,
Are-onoare și mulți fani.
Ca dânsa nu prea găsești,
Oriunde tu mergi în țară,
Doar, la Brașov de poposești,
Parcă e o domnișoară, p. 41.
Nu a putut fi prezent la Bran, din motive obiective. Dar, cu inima și cu sufletul ne-am simțit alături.
Prof. Gelu Dragoș, prieten cu Florentinei Danu, dar și cu ceilalți antologați, are un mesaj sensibil și încărcat de vibrație emoțională. „P.S. Tot ceea ce am scris a fost din inimă, fiindcă pe noi doi ne leagă ceva – dragostea de Scris, de Înalt, de Cer!”, p. 130, și adaugă câteva poezii din cele mai frumoase și recente, dintr-un volum aflat în pregătire.
între două dansuri e loc și pentru vals și fericire
ar trebui să învăț viața și fără tine își mai spuse
deoarece în vremurile astea trebuie să fii regina galei
să ai amintirea unei femei ca prințesa Diana,
din poezia, Te-aș chema, p. 133.
Personal, eu, mi-am încadrat mesajul într-un motto din folclorul muzical autentic, de aici, din inima Maramureșului:
Mândră de ți-i drag de mine,
Fă-mă brâu pe lângă tine.
Că și eu, mândră, te-oi fa,
Struț în clop și te-oi purta.
Mulțumim lui Dumnezeu pentru această binecuvântare!
Mulțumim celor care înțeleg și prețuiesc valorile și și-au dorit ca și noi, din acest nord, să fim părtași la bucuriile din viața lor. Mulțumim, Florentina Danu! Mulțumim, Bran!
Cu ajutorul lui Dumnezeu, până la următoarea provocare literară, vă dorim sănătate și bucurii.
Au fost clipe de răsfăț literar, clipe de zâmbet și bucurie, clipe de sinceritate. Să dea Dumnezeu să ajungem inclusive la Prefix 100 (sau 0100?). Să fim sănătoși și să ne bucurăm de fiecare clipă care ne este hărăzită de Dreptul Dumnezeu. Să promovăm sinceritatea, prietenia adevărată. Să dăruim cititorilor lucruri și materiale frumoase din care să rezulte bucuria vieții, onoarea și demnitatea de a fi român, patriotismul și ideea de libertate.
În puține cuvinte, astea au fost, la Bran. Felicitări coordonatoarei proiectului Prefix 050. Antologie Internațională de Poezie și Proză Contemporană. Anthology International Contemporary Poetry. Cu prețuire și respect profund…
Doamne ajută!
Chiuzbaia, 20 iunie 2021