Despre Cristian Bodnărescu, poet

de prof. dr. Dumitru CONTA,
impresar al poetului Cristian Bodnărescu

„Să îl citesc pe poetul Cristian Bodnărescu a constituit pentru mine o surpriză deosebit de agreabilă: că ismele nu ne-au cotropit de tot, că se mai poate scrie poezie bună fără a scuipa pe valorile clasice, că poţi fi modern fără a fi ininteligibil şi că, în cele din urmă, poţi să scrii poezie „chiar dacă ai talent(!)”. Intuiesc lecturile domnului Bodnărescu solide, bine selectate şi bine asimilate. În ceea ce mă priveşte – evident strict subiectiv – l-aş situa, prin înzestrare, originalitate şi îndrăzneală, dincolo de frontierele temporale, de curente sau de stiluri, într-o familie „cel puţin” onorabilă, din care fac parte: Byron, Baudelaire, Poe, Bacovia, Artaud şi nu numai.”

Gheorghe Junescu,
fost director adjunct al Institutului Român din Veneţia

 *****

Poetul Cristian a văzut lumina zilei la 3 martie 1983, în frumosul oraş care a dat numeroase valori ţării, Bacău. Casa lui George Bacovia este în vecinătatea locului de naştere al poetului Bodnărescu, în oraşul lui Vasile Alecsandri. Ştefan cel Mare şi Sfânt a venit pe lume tot în acele locuri, alături de sportivi precum Nadia Comăneci şi Marian Fabian (campion mondial la arte marţiale). Pământurile locuite de peste 5000 ani, vor rămâne milenii prin valorile ce se nasc acolo.

Odată cu anul 1991, poetul Cristian a simţit şi înţeles menirea dată de Dumnezeu, începând astfel a scrie poezii.

Anul 2008 reprezintă absolvirea Facultăţii de „Filosofie” din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi, în primul rând, marchează decernarea titlului de „Honoris Causa” din partea „Academiei de Studii Înalte” din Iaşi. Devine astfel deputat în cadrul „Camerei Deputaţilor ASI”. Cu acest prilej se realizează ediţia „Spiritualitatea Românească în viziunea lui Cristian Bodnărescu” a emisiunii „Idei în actualitate” la „RTV Vâlcea 1”.

În anul 2009 apare volumul creştin „Demonița” finanţat de editura „Renaissance” şi lansat la „TVR” (Televiziunea Română 1 şi Televiziunea Română Internaţional).

„Poemul reprezintă, pe lângă recordul mondial al poeziei romantice-fantasy, o lucrare artistică originală, o penetrare în lumea spiritelor demonice, o tentativă de plecare în aflarea unui adevăr. În poem se observă influenţa romantismului, însă Fantasticul domină perpetuu”.

Teo-Teodor Marsalcovschi,
profesor universitar doctor

*****

„Rareori, într-un timp controversat cum este cel pe care-l trăim, într-o lume de tip „fast food” în care ne consumăm, României i se dă atenţia dorită şi cuvenită. Aici mă refer la evenimentele culturale născute în această ţară şi menite „să rupă” în sensul pozitiv, gura târgului european. Iată-l pe tânărul poet băcăuan Cristian Bodnărescu doborând recordul mondial la… poem. Aţi citit bine! Nu la cel mai lung cârnat, la cea mai mare mămăligă sau la cei mai mulţi Moşi Crăciuni… El a compus cel mai lung poem romantic din literatura universală. Eu sunt convins că undeva, cândva, cineva îi va dedica şi o compoziţie muzicală.”

Sorin-Alexandru Şontea, analist literar,
sursa: TVR1

 *****

Luna noiembrie 2011 marchează apariţia antologiei „Cuvântul în Timp” sub egida editurilor „Grinta” şi „Singur”, în cuprinsul căreia se regăsesc versurile autorului Cristian Bodnărescu.

Bodnărescu îi ajută pe oameni să îşi găsească spiritualitatea lor şi pe români, pe cea românească. Prin tot ceea ce face şi gândeşte, scriitorul Cristian Bodnărescu denotă că este, în primul rând, român! Poeziile sale mi s-au părut de o maturitate extraordinară, genialitatea regăsindu-se în spiritul lor. Stilul lui Cristian Bodnărescu este diferit faţă de ce aţi văzut dumneavoastră până acum. Acest poet este un el, un original şi asta este important! Sunt mulţi oameni care au văzut în scriitor valoarea unui poet adevărat, ce spune ceva eternităţii şi reprezintă o generaţie!” spunea la radio, regretatul  profesor Viorel Donţu, odată cu lansarea crestomaţiei „Cuvântul în Timp”.

„Poezia ,,Domino” este un domino al cuvintelor şi gândurilor domniei sale, în ea fiind relevant spiritul rock-ului; Cristi fiind un pasionat al acestui gen muzical, la fel ca şi mine. „Domino” este un „joc al cuvintelor”, dacă alegem metafora argheziană. Poetul Cristian Bodnărescu revine întru eternitate şi-ntr-un spirit ce freamătă în noapte (poezia „Spre Cer”). Noaptea, cerul, cosmogoniile şi universurile paralele care vin, freamătă şi pleacă, se regăsesc în poezie. Toate acestea rezidă din dorinţa sa de a vedea cât mai multe. Poezia explică voluptatea cerului, fiind chiar bolta universului poetic. Nimic nu este mai frumos decât să rămâi în eternitatea sclipirii temporalităţii; doar timpul putând atesta valoarea poeziei. Luna noiembrie a anului 2011 este pentru scriitorul Cristian Bodnărescu una fructuoasă. Ea marchează apariţia sa în 3 volume, anume: în Antologia „Cuvântul în Timp”, în cartea „De vorbă cu Stelele” (fiind intervievat de academicianul George Roca, scriitor din Sydney) şi în Buletinul semestrial „Septentrionalis”, al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare.”

Profesor Viorel Donţu

*****

Peste un an, în luna noiembrie a anului 2012, scriitorul Cristian Bodnărescu primeşte Trofeul „Treptele Succesului” pentru întreaga carieră din partea Elenei Toma la emisiunea cu acelaşi nume, difuzată pe canalul „Curier TV”. În aceeaşi lună figurează în lista poeţilor antologici prezentaţi de antologia „HAI HUI” editată de „Singur” şi „Grinta”.

Anul 2013 este unul fructuos pentru scriitor. Astfel, figurează în „Dicționarul Autorilor Români Contemporani”, dicționar ce surprinde mişcarea literară românească după anul 1923. Lucrarea semnată de Alina Kristinka este coordonată de universitarul Carmen Cătunescu şi Heliodora Cătunescu.

Prestigioasa editură „Națiunea” sub egida căreia figurează şi cel mai vechi ziar românesc modern, cu acelaşi nume (din 1881), îl încadrează pe poetul Bodnărescu în volumul II al crestomației „Cu patria în suflet”.

Poate cel mai important eveniment ce marchează încheierea anului cultural 2013 este lansarea istoriei literaturii române. Comisia Editurii Singur prin „O altfel de istorie a literaturii române” îl consideră pe scriitorul Cristian Bodnărescu unul din cei mai importanți 60 scriitori din literatura românească, acesta figurând în volumul III.

Anul 2014 marchează legătura spirituală a poetului cu fraţii de peste Prut. Omul de litere Bodnărescu este invitatul de onoare al festivalului internaţional „Primăvara europeană a poeţilor”, în Chişinău. Are astfel loc o conferinţă dedicată poeziei bodnăresciene la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, unde i se dedică compoziţii muzicale şi i se recită din creaţii. În sala bibliotecii este prezentă Televiziunea Naţională a ţării, dar şi Radioul Public. Zilele închinate poeziei se încheie printr-o întâlnire cu tinerii, la Biblioteca „Alexandru Donici”.

Fiind pasionat de tehnică şi IT, realizând site-ul Radio Zidul, dar şi server-ul de transmisie, împreună cu mai multe site-uri, poetul Bodnărescu finalizează cursurile în domeniul tehnic de Management-IT, obținând astfel în 2018 certificatul internațional Link Academy.

„Cristiane, îţi mulţumesc pentru emisiunile realizate despre cel de-al doilea război mondial! Pentru mine, ele constituie un dar nepreţuit!”

Veteran de război, ing. Adrian Pârvu,
decernat cu Steaua României

*****

Anul 2019 este marcat de două evenimente culturale care îl implică pe omul de litere Bodnărescu: decernarea medaliei „Statuia Eroului Necunoscut” la gala jubiliară a asociaţiei „Tempora” şi prezenţa sa în calitate de invitat de onoare al parohiei ortodoxe „Sfântul Spiridon” din Reggio Emilia – Italia, după ce în anii trecuţi, invitaţii au fost cantautorul rock Ştefan Hruşcă şi preotul scriitor Constantin Necula.

Trecerea dintre anii 2020 – 2021 a adus poetului cea mai mare popularitate cunoscută de-a lungul carierei sale. Poemul dedicate martirilor Revoluţiei Române, „Poveste de Crăciun” publicat în peste 1000 surse media, a adunat peste 4 milioane căutări pe internet. Portalul de limbă română cu 13 milioane accesări lunar, „Ziare.com”, l-a publicat în prima pagină.

În luna mai a anului 2021, poetul îşi lansează la Chişinău volumul „Amurgul Gol”, el cuprinzând scrierile sale esenţiale din 30 ani.

Telespectatori de ordinul zecilor de mii au urmărit lansarea volumului la televiziunea „Riposta”, din cetatea de scaun Târgovişte. Moderatorul Marius Dumitrache a combinat ingenios latura creatoare a poetului cu cealaltă, a unui Cristian constructor de drone. Formatul unic al emisiunii constituie o premieră pentru mass media românească.

Prezentarea poetului Cristian Bodnărescu la televiziunea „Magna” din Bucureşti de însuşi Excelenţa Sa General Bartolomeu-Constantin Săvoiu, Preaputernic Suveran şi Marele Maestru al „Marii Loji Naţionale Române 1880”, a reprezentat cea mai mare onoare şi surpriză din cariera poetului. Cei doi maeştri au realizat 2 emisiuni emoţionante, despre artă şi evul mediu, care vor rămâne în timp puncte de referinţă culturale româneşti.

„Samuraiul este considerat luptătorul suprem, el servind pentru libertatea omului simplu. Poetul este luptătorul suprem spiritual, katana sa fiind cuvântul! Expresia poetului Cristian Bodnărescu este una naţională, el protejând adevărul de cele rele, fiind în slujba omului simplu, curat. Astfel îl regăsesc eu pe Cristian Bodnărescu: poetul nostru  samurai!”

Profesor Teo Răduţ,
Grand Master Karate

***** 

„Atunci când eşti departe de tărâmurile strămoşeşti, dorul de tot ce-i românesc devine foarte acut! Citind poeziile poetului Cristian Bodnărescu, mi s-a zvâcnit sufletul… Creaţia acestui scriitor cuprinde întreaga existenţă a unui popor: credinţa, spiritualitatea, cosmogonia, ţara, istoria; acei piloni ce astăzi sunt puşi la grea încercare. Un neam fără memorie este unul care a murit şi versurile poetului nu permit asta! Consider că, atâta timp cât ţara asta va mai oferi Oameni precum acest mare poet, mai avem o speranţă de a nu ne cufunda în întuneric…”

Inga Iamandii,
profesor de istorie

 *****

„Poetul Cristian Bodnărescu este înzestrat cu virtuţi divine, moştenite de la strămoşii noştri luptători întru Dumnezeu! Acest om de litere războinic prin vers şi faptă are duhul mai presus de suflet şi sufletul mai presus de trup! În momentul în care scrie, nu face altceva decât să lupte pentru Creator. Namaste, frate drag Cristian!”

Excelenţa Sa Pavel Milovan,
Hanshi – ju jitsu tradiţional & kobudo 9 DAN

 *****

„Cristian, te felicit! Poemele tale au o dulceaţă a vremurilor trecute şi te felicit pentru că reuşeşti să transferi acea perioadă în vremurile noastre cumplite la nivel spiritual, în care niciunul din noi nu se mai regăseşte. Uitaţi că mai există artişti români, precum Cristian Bodnărescu sau Ovidiu Komornyik! Este prea puţin spaţiul alocat de mass media întâlnirilor frumoase cum ar fi cea între mine, Ovidiu Komornyik şi Cristian Bodnărescu. Spiritualitatea şi puritatea sufletului ne sunt ucise!”

Muzician Adrian Enache,
înregistrare TVR Internaţional

*****

„Îngeri şi Demoni… În cartea sa, Cristian Bodnărescu a reuşit să-i aşeze pe fiecare dintre ei la colțul său de masă… În „Amurgul gol” chiar şi „Mortul viu” suspină, întrebând: „Cine eşti?” la un capăt de drum, când „Jumătăți de oameni” trec „La braț” cu „Negrele mirese”, păşind prin întuneric „Spre care rai?”. Poetul a ştiut să adune la un loc în plină

„Primăvară” şi „Fata cu fundă”, şi „Statui în cer”, şi „Marele şahist”, depănându-le o sumbră „Poveste de Crăciun”. Maestrul Bodnărescu a împletit cu dibăcie ziua cu noaptea, lumina cu întunericul, oferind cititorului dreptul la alegere – Îngeri sau Îngeri…”

Silvia Lunevi,
director Casa Editurii 11

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: