Regizor român, în juriul Festivalului de film de la Veneția 2021

Festivalul de film de la Veneția va avea loc în perioada 1-11 septembrie a acestui an.

Regizorul filmului Parazit (Parasite) Bong Joon Ho va prezida juriul Festivalului de la Veneția 2021. Alături de cineastul coreean, din juriu fac parte: regizorul român Alexander Nanau, regizorul italian Saverio Costanzo, și regizoarea chineză Chloé Zhao, actrița belgiano-franceză Virginie Efire, actrița britanică Cynthia Erivo, actrița și producătoarea canadiană Sarah Gadon.

Două filme românești au fost selectate în programul celei de-a 78-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia: lungmetrajul „Miracol”, regizat de Bogdan George Apetri, şi scurtmetrajul „Plastic semiotic”, de Radu Jude.

Alexander Nanau

Alexander Nanau s-a născut în data de 18 mai 1979, la București. Din 1990 locuiește în Germania. El a studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și a fost deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, Lumea văzută de Ion B., a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internațional la prestigioasa categoria „Arts Programming”, iar Toto și surorile lui, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. A fost director de imagine pentru documentarul francez-german Nothingwood, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs. Filmul său documentar Colectiv a câștigat în 2020 Premiul Academiei Europene de Film la categoria „cel mai bun documentar” și este primul film românesc nominalizat la Premiile Oscar, în 2 categorii („Cel mai bun film internațional” și „Cel mai bun film documentar”).

Chloé Zhao se alătură juriului după succesul ei cu Nomadland, care a avut premiera la Veneția anul trecut, câștigând Leul de Aur, și a continuat să triumfe la Oscar, obținând două statuete pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor. De asemenea, ea a co-scris și a regizat filmul Marvel Eternii (Eternals), care va avea premiera în România pe 5 noiembrie.

Chloé Zhao

Joon-Ho Bong (n. 14 septembrie 1969, Daegu, Coreea de Sud) este un regizor și producător de filme sud-coreean, triplu câștigător al Premiului Oscar. Filmele lui conțin teme sociale, schimbări bruște de ton, dar și umor negru.

Bong Joon Ho

Saverio Costanzo a avut filme în competiție la Veneția, inclusiv Singurătatea numerelor prime (La solitudine dei numeri primi) și Inimi flămânde (Hungry Hearts); acesta din urmă a câștigat două premii Coppa Volpi pentru actorii din rolul principal: Alba Rohrwacher și Adam Driver.

Saverio Costanzo

Aceștia vor acorda următoarele premii filmelor din competiție: Leul de aur pentru cel mai bun film, Leul de argint – Marele premiu al juriului, Leul de argint pentru cel mai bun regizor, Coppa Volpi pentru cea mai bună actriță, Coppa Volpi pentru cel mai bun actor, Premiul special al juriului, Premiul pentru cel mai bun scenariu, Premiul „Marcello Mastroianni” pentru cel mai bun actor/actriță tânără speranță.

Sursa:
https://filmserial.home
https://ro.wikipedia.org/

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: