Industriile viitorului

de Diana FILIP
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare

Motto: Nu supravieţuieşte cea mai puternică specie, şi nici cea mai inteligentă, ci cea mai adaptabilă la schimbare. (Charles Darwin)

(recenzie)

The Industries of the Future a fost publicată pentru prima dată în anul 2016, de către Simon & Schusters, Inc. Din anul 2020, drepturile asupra ediţiei în limba română aparţin Editurii Corint Books, traducerea din limba engleză fiind făcută de Adina Ihora, iar prefaţa cărţii purtând semnătura lui Mihail Valentin Cernea.

Declarată bestseller The New York Times, precum şi „cartea anului 2016” de către The TriBeCa Film Festival şi Disruptive Innovation Foundation, această lucrare îl are ca autor pe Alec Ross, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în inovaţie din S.U.A. Vreme de patru ani a fost principalul consilier pentru inovaţie al lui Hillary Clinton, perioadă în care ea a fost secretar în administraţia preşedintelui Obama. Statutul de diplomat al inovaţiei americane i-a conferit lui Ross posibilitatea de a sesiza efectele revoluţiei digitale asupra economiei mondiale, precum şi ultimele noutăţi din domenii precum inteligenţa artificială sau industria Big Data şi robotică.

Încă de la primele pagini, autorul ne mărturiseşte că în lucrarea de faţă sunt analizate domeniile care vor determina schimbări în economiile şi societăţile noastre în următorii 20 de ani. (…) Când vor fi mari, copiii noştri vor moşteni o lume care va arăta cu totul altfel decât cea în care trăim astăzi. Ne putem inspira din experienţa inovatorilor prezentaţi în aceste pagini spre a ne pregăti atât noi, cât şi copiii noştri în viitor, pentru economia care se naşte acum.

Acum, mai mult decât oricând, omul trebuie să înţeleagă, să accepte şi să se readapteze noilor schimbări care vor veni peste tot în lume, într-un ritm tot mai alert. Dezvoltările tehnologice vor schimba nu doar funcţionalitatea vieţii noastre de zi cu zi, ci şi modul de funcţionare a organizaţiilor de orice fel. Multe locuri de muncă, cariere se vor schimba, dispărând unele profesii (acelea care se vor putea înlocui cu inteligenţa artificială), apărând altele care vor necesita noi aptitudini. Omul viitorului nu va mai stoca informaţii, documente pe suport fizic, ci le va accesa electronic, banii nu vor mai fi entităţi fizice, palpabile, se vor stabili noi frontiere statale, la alte nivele de conştiinţă şi cunoaştere, viitorul medicinii va fi altfel perceput, de multe ori chiar la un clic distanţă ş.a.m.d. Totalitatea acestor schimbări prevăzute de autor sunt structurate în şase capitole, în următoarea secvenţă:

Capitolul 1. Vin roboţii;

Capitolul 2. Viitorul maşinăriei umane;

Capitolul 3. Codificarea banilor, a pieţelor şi a încrederii;

Capitolul 4. Transformarea codului în armă;

Capitolul 5. Datele – materia primă a erei informaţionale;

Capitolul 6. Geografia pieţelor viitorului.

În primul capitol, Alec Ross explică cum inteligenţa artificială (IA) şi robotica vor schimba drastic tipul de muncă pe care îl vom presta, eliminându-se marea majoritate a „muncilor” desfăşurate astăzi de indivizi umani. Aceste tehnologii se vor folosi pentru sarcini prea obositoare sau unde componenta umană ar fi ineficientă, precum operaţiuni ale centrelor de apeluri, procesarea statelor de plată, notificări privitoare la expedierea unor comenzi on-line, emailuri automate ş.a. Progrese uriaşe sunt preconizate şi în ştiinţele biologice, cu beneficii şi în creşterea speranţei medii de viaţă a omului.

Capitolul doi abundă în exemple din ştiinţa modernă, care arată cât de departe a ajuns genomica. De pildă, tehnologiile de editare genică, în cazuri izolate, au reuşit să dezvolte anumite organe din celulele stem, să conceapă noi medicamente-minune, să corecteze erori genetice specifice, iar pe viitor se urmăresc metode de resuscitare a unor specii dispărute, crearea de noi alimente sănătoase etc.

Referitor la monedele digitale, tratate în capitolul trei, se întrevede că acestea vor spori trecerea de la activităţile bancare fizice la cele online şi vor avea un rol tot mai pregnant în economia emergentă de partajare. Alec Ross anticipează faptul că criptomoneda va atinge o capitalizare de piaţă de 12 cifre în anul publicării cărţii sale (2016). Cu toate acestea, el nu specifică dacă bitcoin sau blockchain vor fi principalele tehnologii digitale pentru monedă, dar este de părere că, oricare ar fi aceste monede ale viitorului, rolul lor va fi de a schimba lumea şi vor fi utilizate la nivel global, fără a se mai ţine cont de frontierele statale. În prezent, Japonia este ţara cu cele mai progresive reglementări privind utilizarea criptomonedelor. Alte state care întrevăd posibilităţi de creştere în bitcoin şi blockchain sunt Italia, Malta, Franţa, Suedia şi Liechtenstein. Ca o paranteză, România se situează la polul opus, băncile din ţara noastră neacordând credit acestor monede virtuale.

În capitolul 4, intitulat „Transformarea codului în armă”, autorul analizează noile tensiuni apărute în statele lumii, dar şi pe cele ale serviciilor militare, create de dezvoltarea cibernetică. Concluzia acestuia este că transformarea codului în armă este cel mai important fenomen care are loc în domeniul mijloacelor de informare, de la transformarea materialului fuzionabil în armă, creând o formă de conflict fără norme sau reguli cu care am fost obişnuiţi până acum. Nu va mai exista un „Război Rece”, ci un Război de coduri, punându-se accent pe securitatea cibernetică şi pe o armare a codurilor. În acest nou tip de conflict (la distanţă), securitatea reţelelor va conta mai mult decât protecţia frontierelor. Globalizarea şi impactul ei asupra economiei reprezintă o temă amplu dezbătută de autor în capitolul şase. Tot aici, Ross prevede că monopolizarea ocazională şi creşterea concurenţei vor putea fi ţinute sub control graţie unei legislaţii prin care să se protejeze bunăstarea şi demnitatea indivizilor. El se concentrează în special pe femei, prezicând că statele care se adaptează cel mai bine noilor economii vor face acest lucru parţial, deoarece fac paşi majori către egalitatea femeilor cu bărbaţii. De asemenea, anticipează nevoia de pregătire a copiilor pentru o lume extrem de competitivă, în care viitorul poate fi mai degrabă captivant decât înspăimântător.

Dincolo de orice prelegere, putem concluziona prin cuvintele lui Eric Schmidt (CEO Google şi autor al Noii ere digitale) că „într-o lume din ce în ce mai haotică, Alec Ross este unul dintre acei oameni foarte rari care pot vedea modele în haos şi îndrumări pentru drumul înainte. Are o diversitate neobişnuită de expertiză, care îi permite să aplice lentile multiple provocărilor lumii şi să vizeze tipul de soluţii inovatoare care schimbă lumea”.

Alec Ross

Alec Ross, Industriile viitorului, Editura Corint Books, Bucureşti, 2020, 368 p.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: