Memento Livia Bacâru. S-a dus odată cu Eclipsa…

de dr. Marta CORDEA, dr. Viorel CÂMPEAN

Livia Bacâru
(10 noiembrie 1921 – 11 august 1999)

În 11 august 2021, când au trecut 22 de ani de la ultima eclipsă totală de Soare a secolului XX, putem spune că şi cultura sătmăreană a fost atunci eclipsată prin trecerea în eternitate a Liviei Bacâru.

Livia Bacâru, cercetătoare de origine sătmăreană, poetă sensibilă, înzestrată cu harul traducerii, cum o caracteriza profesorul şi corespondentul de o viaţă, Nae Antonescu, discretă cu propria-i existenţă, modestă, a părăsit existenţa pământeană în ziua Eclipsei totale de Soare din 1999.

S-a născut la 10 noiembrie 1921 la Valea Vinului; suntem deci în prag de centenar al nașterii… Şi-a făcut studiile liceale la Satu Mare. După absolvirea liceului, s-a înscris la Facultatea de Istorie din Bucureşti. În anul 1956 debutează publicistic în ziarul sătmărean Buciumul, probabil cu poezia „Privighetoarea”. După absolvirea facultăţii a fost paleograf la Biblioteca Academiei Române din Bucureşti. Livia Bacâru a îmbinat formaţia de istoric cu activitatea de bibliotecar şi de cercetător înzestrat în domeniul istoriei cărţii. S-a ocupat de carte sub toate aspectele ei: ca obiect, conţinut, ilustraţie, legătură, fără să neglijeze nici posesorii şi însemnele de proprietate. Liviei Bacâru nu i-au scăpat nici alte zone ale bibliologiei, de exemplu filigranologia. A fost interesată şi de vechile ex-librisuri.

A tradus poezii din mai mulţi autori, din limbile maghiară, germană, franceză şi ucraineană.

Creaţia lirică a poetei Liviei Bacâru a apărut postum cu titlul Călătorii.

A fost membră a Uniunii Scriitorilor şi a Organizaţiei Internaţionale a Ziariştilor.

Multe articole şi studii, chiar volume, aşteaptă încă publicarea.

Biblioteca Judeţeană Satu Mare s-a îmbogăţit în anul 2006 printr-o donaţie de carte din biblioteca Liviei Bacâru, oferită de familiile Bacâru, Hebe şi Anderco. Această donaţie îmbogăţeşte zestrea spirituală a Bibliotecii Judeţene Satu Mare.

La „plecarea” Liviei Bacâru, regretatul bibliotecar sătmărean Iuliu Stier, a publicat un articol în memoria ei în paginile revistei Ex Libris românesc, în care menţiona faptul că aceasta „a atras atenţia asupra comorilor multor biblioteci tradiţionale, pentru identificarea şi inventarierea fondurilor tradiţionale.”

Totodată revista „Biblioteca” a ţinut să îi dedice un ultim omagiu, semnat de Ioana Lupu şi intitulat „Eclipsă”. Şi presa centrală maghiară din România a fost sensibilă la trecerea în veşnicie a omului de cultură sătmărean, foarte cunoscut la nivel naţional.

Sursa: Biblioteca Județeană Satu Mare

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: