Din ciclul „N-am fost un… cineva”

DUPĂ 60 DE ANI… 

de PAUL Antoniu

Moto-uri:

– „Fă-ţi datoria până-n capăt, bine. / Sunt datorii şi ţelul şi povara…” (Tudor Arghezi).

– „Sunt mai bătrân ca tine, Doamne” (Lucian Blaga).

În vara anului 1954, după examenul de maturitate (bacalaureatul de azi…), luat cu note nici prea-prea şi nici foarte-foarte, înduioşat şi nu prea, cu capul în nori, am făcut primii paşi pe un drum necunoscut şi fără o ţintă anume. Cu floarea speranţei, în minte şi-n suflet, neofilită, mi-am împlântat, de-a dreptul în soare, catargele corabiei, valurile vieţii înfruntându-le pieptiş. Am lăsat în urmă profesori de mare prestigiu şi colegi ce-aveau să devină şi ei… cineva în viaţă, amintirea a două fete pe care le-am iubit („Primele iubiri” de Nicolae Labiş), nu şi ele pe mine, pe zgârcita mea gazdă care a vrut să-şi pună gheara-n gât ca piţigoiu’ la reforma monetară din 1953 (?), când zecile ei de milioane păstrate în „seiful” de sub saltea şi-au pierdut valoarea (10 bani – un ou), peste noapte.

„Banchetul” de adio l-am făcut în parc împreună cu câțiva colegi, mari consumatori de tării, precum şliboviţa, o băutură mizerabilă de care n-auzisem până atunci, şi nici de-atunci încoace n-am mai vrut s-aud. A fost mult mai mizerabilă ca horinca de mălai cu care am tras prima beţie din viaţa mea, cam pe la 16 ani, la insistenţele colegilor de cameră. Fiind la un pas de comă alcoolică, vreo trei zile n-am mai dat pe la şcoală, căci moarea de varză, băută ca leac, n-a avut nici un efect asupra mea. Şi cu astfel de „fapte de vitejie” în traista cu amintiri, cam dezorientat, am absolvit şi părăsit „Şcoala medie nr. 1 de băieţi” (Colegiul „Andrei Mureşanu” de azi), nu cu toate lecţiile, de la Şcoala vieţii, învăţate şi ştiute. Versurile argheziene din motto-ul prim (din poezia „Inscripţie de bărbat” ) ştiute de la tata, şi tot la îndemnul dânsului, la-nceput de drum mi-am propus să nu le dau uitării nicicând; dar şi versurile unui cântec pe care-l cântam la geamurile profesorilor, în serenadele de adio: „Oraşul meu drag, pe uliţa ta / Mi-am lăsat inima / Şi-am plecat pribeag…”. În acest oraş, adesea, m-am întors să mă revăd cu colegii (tot mai puţini prezenţi) la întâlnirile noastre, anuale în ultima vreme.

Anul acesta, la începutul verii, vom sărbătorii Anul 60. La propunerea actualului director, Axinte Bob, profesor de Limbă şi literatură Română, de Ziua lui Mihai Eminescu (15 Iunie) în acest an, cu anticipaţie mi-am susţinut recitalul de poezie românească – „Vă dăruiesc iubirea” – în faţa a peste 200 de actuali colegi de liceu şi a profesorilor lor, eveniment cu care am inaugurat noua sală festivă a liceului. Prea puţini foşti colegi (din pricini binecuvântate) m-au putut onora cu prezenţa, iar academicianul Dimitrie Vatamaniuc (94 de ani), ilustrul eminescolog şi primul nostru profesor de Limbă şi literatură Română, nu ne-a putut răspunde la telefon fiind în timpul şedinţei aniversare – Mihai Eminescu – la care Domnia Sa a fost invitat de onoare. Primarul Dejului şi alte persoane oficiale au ţinut şi ele să ne onoreze cu prezenţa la dubla aniversare. Recitalul s-a bucurat de un succes nesperat, deşi a durat cu mult peste timpul stabilit inițial. Împreună cu domnul director şi ceilalţi participanţi, succesul l-am dedicat sărbătoritului nepereche. La sfârșit ne-am fotografiat la bustul lui Andrei Mureşanu, patronul colegiului; mi-am dorit o fotografie şi-ntr-o bancă din fosta mea sală de clasă (actualmente Cabinetul de Limbă şi literatură Română), dar n-a fost să fie pentru că, şi acolo, o doamnă profesoară le vorbea unor elevi din clasele mai mici, tot despre Mihai Eminescu. M-am mulţumit cu o fotografie în faţa uşii, cu mâna pe clanţă şi-n minte cu versurile lui Lucian Blaga: „Sunt mai bătrân ca tine, Doamne”.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: