Homo doctus…

de dr. Teodor ARDELEAN
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare

Homo doctus in se semper divitias habet. Adică, pe limba noastră cea română şi cea mai aproape de latină, „Omul învăţat are întotdeauna averea cu el”. Sau, în altă traducere, „Omul învăţat îşi are întotdeauna în sine însuşi averile”.

Câtă înţelepciune în atât de puţine cuvinte. În popor, bătrânii ziceau ceva similar: „Învaţă, tinere, căci ce vei avea în cap nu-ţi poate lua nimeni!”

Trăim o mare rătăcire în aceşti ani în care goana după averi îi face pe oameni să-şi piardă până şi uzul raţiunii. Şi când te gândeşti că cea mai mare avere este Cunoaşterea! Căci acesta e sensul butadei despre omul învăţat. Cel ce „frecventează” mereu Cunoaşterea adună cea mai mare avere cu putinţă. Din Cunoaştere omul dobândeşte tot ce are nevoie. Şi ştiinţa de a relaţiona cu Dumnezeu, cu natura, cu ceilalţi oameni, cu sine, şi puterea de a se stăpâni pe sine şi a stăpâni în intervale normale celelalte raporturi „externe”, şi forţa de a trăi în echilibru etc.

Homo doctus… ar fi trebuit să devină idealul oricărui homo faber (omul făuritor). Căci stadiul la care a ajuns specia umană, foarte exact definit de antropologie încă de la Cicero (!!) este cel de homo sapiens (omul înţelept). Aşadar, drumul spre înţelepciune trece prin cunoaştere. Şi, pe cale de consecinţă, dacă la înţelepciune se ajunge mai greu, ţinta ar fi „homo doctus”. Iar pentru o astfel de ţintă nu e nevoie decât de o… permanentă învăţare. Căci ce e mai frumos pe lume decât să-ţi poţi lua cu tine, oricând pleci şi oriunde pleci TOATĂ AVEREA.

Iată o motivaţie suplimentară pentru lectură, pentru învăţarea tainelor naturii şi universului, pentru introspecţie, pentru cumpătare… De ce nu, pentru experienţe savante, rostiri savante, opere savante!

(8 august 2013)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: