Ediția a doua a „cărții Sătmărelului”

Se spune despre o localitate că prin apariția unei cărți ea își capătă cu adevărat identitatea. Sau, s-a mai spus, pe drept cuvânt că printr-o lucrare monografică o localitate „poate ieși în lume”. Sătmărelul, astăzi component al municipiului Satu Mare, se poate mândri cu o carte care i-a fost dedicată.

Mai mult decât atât, după prima ediție, apărută în anul 2017 la editura sătmăreană „Citadela”, recent a văzut lumina tiparului ediția a doua, revăzută și adăugită a cărții intitulată „De la Gidani la Sătmărel. Contribuții monografice”.

Această ediție a apărut în condiții grafice deosebite la Editura Cetatea Romei, din Baia Sprie. Autorii, dr. Viorel Ciubotă, dr. Viorel Câmpean și muzeograf Mihaela Sălceanu mulțumesc și pe această cale merituosului director al editurii, domnul dr. Nicoară Mihali. Volumul nu ar fi apărut fără entuziasmul și hotărârea parohului din Sătmărel, pr. dr. Ovidiu Valentin Fărcaș, sprijinit îndeaproape de harnicul colectiv al Consiliului Parohial Sătmărel. Lansarea volumului a avut loc în data de 22 august 2021 în biserica „Sf. Dimitrie” din Sătmărel, după săvârșirea Sfintei Liturghii.

Autorii au înfăţişat credincioşilor „istoria” apariţiei acestui volum, decupând apoi file desprinse din volum. Amândoi au subliniat faptul că volumul, aşa cum de altfel sugerează şi titlul, se constituie într-o sumă de „contribuţii” la istoria acestei localităţi româneşti dimprejurul oraşului-cetăţii Satu Mare. Sunt deci capitole nescrise, altele, fără îndoială, s-ar putea transforma, în timp, în alte volume.

Cert este că lansarea a avut succes, iar prezenţa a numeroşi tineri şi copii la Sătmărel în binecuvântata duminică de 22 august 2021 ne face să fim optimişti asupra viitorului acestei localităţi!

dr. Viorel CÂMPEAN

Sursa: https://www.informatia-zilei.ro/sm

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: