Maramureșeanul Dumitru Pop Tincu a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu

Dumitru Pop Tincu – urmașul celebrului meșter popular Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel de la Săpânța – a fost onorat cu titlul de Tezaur Uman Viu. Acest titlu i-a fost acordat de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Meșterul maramureșean este născut la 25 august 1955 în Săpânța (Maramureș). Faima Săpânţei – şi a omului care-i perpetuează simbolul – a mers într-adevăr până la marginile pământului. În 2000, Tincu era premiat de japonezi, care au făcut un adevărat cult pentru Cimitirul Vesel. El este sculptorul, pictorul şi poetul din Săpânţa, românul care duce mai departe moştenirea ce i-a fost lăsată.

Identitatea trebuie apărată de pericolul uniformizării: „Eu rămân la o idee: noi suntem noi, să nu ne preia alții. Noi trebuie să fim noi. Globalizarea e generală, dar noi trebuie să fim pinionii principali ai acestei meserii, pentru că apoi se răspândește și se pierde”, mărturisește meșterul Dumitru Pop Tincu într-un interviu acordat revistei „Matricea românească”, (https://matricea.ro/charon-al-romanilor-dumitru-pop-tincu-pastratorul-cimitirului-vesel-din-sapanta-romania-este-singurul-loc-din-lume-unde-se-rade-de-moarte/).

„Având o activitate bogată, de peste 40 de ani, Dumitru Pop (Tincu), cu multă abnegație și dăruire, creează (ornamentica crucilor din Cimitirul Vesel relevă unitatea în diversitate a acestor creații, precum și calitățile meșterului-creator: echilibrul compozițional, atenția la detaliu, simț al proporțiilor, putere de sinteză, viziune realistă, fibra poetică), performează (utilizează materia primă consacrată – lemnul – și metodele și tehnicile de lucru preluate de la Stan Ion Pătraș și perfecționate, în timp) și transmite ucenicilor/elevilor săi. Este, de asemenea, un excelent ambasador al culturii tradiționale maramureșene, pe care o promovează constant, participând la manifestări naționale și internaționale”, a pledat conf. univ. dr. Natalia Lazăr în recomandarea făcută ca maramureșeanul să obțină titulatura de Tezaur Uman Viu.

Dumitru Pop Tincu nu este primul maramureșean care a primit acest titlu onorific. Alți doi maramureșeni au fost considerați Tezaure Umane Vii. Este vorba despre rapsodul popular Nicolae Piţiş din Lăpuşul Românesc și despre rapsodul popular Valer Burzo din Suciu de Sus, ambii răsplătiți cu acest titlu în 2011.

Titlul de Tezaur Uman Viu este viager, personal și netransmisibil și se acordă pentru România de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. Programul funcționează în baza Ordinului Ministrului Culturii nr. 2491 din 27.11.2009 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a titlului de Tezaur Uman Viu, amendat prin Ordinul Ministrului Culturii privind modificarea OMC nr. 2491/27.11.2009. se arată pe site-ul https://www.tezaurumanviu.ro.

Sursa:
https://matricea.ro
eZiarultau.ro

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

One Response to Maramureșeanul Dumitru Pop Tincu a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu

  1. […] * Menționăm că acest titlu i-a fost acordat, meșterului Dumitru Tincu, de către Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, la data de 6 septembrie 2021. Mai multe despre cele petrecute atunci puteți afla accesând: https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2021/09/09/maramureseanul-dumitru-pop-tincu-a-prim… […]

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: