Popas la bibliotecă!

Vineri, 17 septembrie, scriitorul și jurnalistul Eugen Cojocaru a revenit la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, unde a fost primit și însoțit de domnul director al instituției – dr. Teodor Ardelean. Cu această ocazie a oferit autografe pe cărțile domniei sale aflate în colecțiile Bibliotecii Județene.

De-a lungul timpului, pasionații de literatură au avut ocazia de a se întâlni cu scriitorul cu ocazia mai multor lansări de carte de înaltă ținută, găzduite de Biblioteca Județeană și moderate de dr. Teodor Ardelean, devenind, astfel, un autor deja cunoscut în rândul cititorilor băimăreni.

* * * * * 

Eugen Cojocaru este născut în 11 decembrie 1965, la Vaslui.

Activitatea sa literară a început încă înainte de absolvirea Facultății de Litere (Cluj-Napoca, 1987). Este un jurnalist împătimit, cu o activitate bogată – reportaje, interviuri, povestiri, critică de teatru şi film, studii de teoria şi istoria artei, poezie, în ţară şi, în special, în străinătate.

Volume: Rezistenţa veselă sau d’ale Balcanismelor, 2000; Arta – Concept şi istorie, 2003; Big Bangs Back, 2005, roman; România –şocul viitorului, 2006, culegere de articole; Plimbare pe tăișul gândului, 2007, lirică; Isus, 2008, roman; The Windoors – And I kissed that heaven too, 2009, piesă teatru; Faţa nevăzută a lunii, 2009, proză scurtă; Plimbare pe tăişul gândului, 2011, lirică.

Traduceri: Liebe, Revolutionen und andere Freiheiten – traducere în germană a romanului Big Bangs Back, 2011, München.

Începând din 1983 este corespondent la mai multe ziare și reviste din țară – Făclia, Steaua, Tribuna, Echinox, Napoca Universitară, după 1990 în Familia, Poesis, Astra, România Literară etc. și străinătate – SUA, Germania, Canada, Danemarca, Franța ș.a.m.d.: Origini, Observator, Dorul, Cuvântul românesc, Lumea româneasca, New York Magazin ș.a.m.d. În 1989 în 22 Decembrie a fost printre cofondatorii revistei săptămânale Atlas-Clujul liber, prima revistă liberă, independentă, anti-comunistă și una din cele mai bune la acea epocă în Transilvania și în țară, unde a fost redactor-șef adjunct până în august 1990. După 1990, a continuat activitatea jurnalistică, publicând articole în calitate de corespondent extern în Germania (România Liberă, Curierul Național, Evenimentul Zilei, Ziua, Monitorul de Cluj, România Literară, Convorbiri Literare, Astra, Familia etc.). A făcut numeroase lecturi și interviuri pentru presă, radio (Radio România, Radio România Internațional) și televiziune (TVR 1, TVR Cultural ș.a.m.d.) în țară și pentru presă si radio (SWR/Radio Contra, Freies Radio Stuttgart, Deutsche Welle) în Germania.

Premii:

„Arta-Concept și istorie” a primit premiul I la categoria „Eseuri & Critica de artă și literară” al Asociației Internaționale a Artiștilor Români – LITERART XXI – 2003.

„Big Bangs Back” a fost ales de revista de cultură „Discobolul” ca cel mai bun roman al anului 2006 și a fost propus pentru Premiile Uniunii Scriitorilor Români pe anul 2006.

Premiul National de Spirit și Umor „Ion Băieșu” la Gala Geo Saizescu – 2011.

Din 2009, este Vicepreședinte al Asociației Scriitorilor Români din Germania și Membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Români – LITERART XXI.

Sursa datelor biografice: internet

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: