Catedra cimitirelor…

de dr. Teodor ARDELEAN
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare
Redactor-șef al revistei „Familia română

Titlul acestei însemnări este inspirat din cartea publicată (în regie proprie) de profesorul Ioan Dărăbăneanu din Beiuș, intitulată „Catedra Cimitirului din Deal”. Metafora epică este utilizată de autor în ideea că cei trecuți spre veșnicie și împământați în Dealul Beiușului nu și-au încheiat „mandatul apostolic” nici prin pensionare și nici prin moarte. Iată cum explică dascălul beiușean ceea ce s-ar chema exercițiul de iluminare pe care-l îndeplinesc iluștrii noștri dascăli care „învățătoresc în continuare generațiile prin pilduirea existenței lor pământene”:

„Am hotărât să fie, de la «Catedra Cimitirului din Deal», rostirea scăldată în cornul de lumină a binelui, susținând și întărind zodia luminii vulcaniste în Țara Beiușului și în nehotare. Acesta este motivul pentru care prezentăm numai laturile pozitive ale personalităților didactice ale «școalelor din Beiuș», cu predilecție ale ctitoriei Vulcaniene, cetatea-mamă a culturii beiușene”.

Se știe că Episcopul greco-catolic Samuil Vulcan a ctitorit la Beiuș un centru de cultură ce a dat remarcabile valori Neamului și Credinței Românești. La 185 de ani de la deschiderea porților școlilor de la Beiuș, profesorul Ioan Dărăbăneanu aduce în «fața ochilor inimii și virtuții» personalitățile binecuvântate care au marcat și remarcat acest trecut, atât la școală, cât și la «catedra» din Cimitirul din Deal, unde se găsesc rădăcinile celor mai multe fapte bune din aceste aproape două secole de emancipare.

Actualul episcop, Preasfințitul Virgil Bercea de Oradea, onorează cartea cu un cuvânt-înainte explicativ și apreciativ. Iar profesorul, după o foarte scurtă „Introducere”, creionează portretele celor 75 de figuri eroice, slujitori cu timp deplin pe altarul arderilor de tot în folosul propășirii spirituale a românilor din această parte de țară, de la ciparianul Ioan Buteanu și până la dascălii de ieri-alaltăieri.

Lucrarea poate fi considerată și ca o taxonomie a succeselor în „educația poporală”, promovată până la forme sublime de către ASTRA. Bucurie mare pentru lectorii din Maramureș ai cărții să regăsească în volum profilul biografic al profesorului Ioan Bușiția (născut în 1875 la Sighetu Marmației) și al dascălilor Iuliu Berinde (născut în 1 august 1910, la Budești) și Cornel Pop (născut la 24 octombrie 1928, la Târgu Lăpuș). „O existență radiantă” zice, printre altele, autorul, care metamorfozează prin formularea unei sintagme deosebit de amuzante: „Admirația Bușiția”, vectorizată spre farmecul frumosului și statornicia valorii. De unde, probabil, și simbioza de prietenie și bine cultural cu Bela Bartok, venit din Ungaria „să înțeleagă sufletul românilor” și pe care Ioan Bușiția l-a călăuzit în cercetarea folclorului atât în Bihor, cât și, mai apoi, în Maramureșul natal.

Rândurile de față sunt prea puține pentru a circumscrie o faptă atât de mare, de a așeza din nou la catedră pe cei care au servit-o exemplar în exercițiul lor de mandat plenar. Profesorul Dărăbăneanu întreține nu doar fiorul prin idee, ci și ideea prin faptă, fiecare catedră (a se citi fiecare mormânt de dascăl) beneficiind de îngrijirea copiilor ce azi învață pe băncile celebre de la Beiuș. E una dintre cele mai bune lecții de civism, naționalism și patriotism, la care catedrele din cimitir pot contribui cu prisosință, spre folos educativ exemplar.

prof. Ioan Dărăbăneanu

Sursa:

Catedra cimitirelor…


Gazeta de Maramureș | Publicat la 9 aprilie 2021

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: