de Radu Eugen CĂTANĂ,
bibliotecar la Compartimentul MULTIMEDIA,
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare
3. Discuție
Criticile referitoare la criptomonedă au fost ridicate încă din prima zi de la înființare. Acuzată de activităţi ilegale criptomoneda a avut de înfruntat scandalul „Silk Road” care și-a oprit funcționarea la intervenţia FBI. „Silk Road” a fost o platformă populară în care utilizatorii tranzacționau utilizând Bitcoin. „Silk Road” a fost acuzată că era o platformă pentru afaceri care implica droguri și alte activități ilegale. Dar, închiderea „Silk Road” nu a fost din vina Blockchain și nici a criptomonedelor. În schimb, infractorii și fraudatorii au fost cei care au exploatat această tehnologie pentru propriul lor profit, la fel ca alte platforme. Un al doilea astfel de caz a fost Mt Gox, unde s-au pierdut bani de ordinul a 350 de milioane de dolari. Înainte ca un sistem să fie dezvoltat pe deplin și să devină o tehnologie de încredere și robustă, factorul timp are o considerație imensă. Criptomoneda are nevoie de timp înainte ca aceasta să poată fi utilizată și aplicată de oamenii de rând din întreaga lume. Chiar și Paypal, sistemul de plăți electronice care a fost introdus în anul 1999 a fost de mai multe ori ținta unor fraude. Acesta a fost de fapt atacat de cel puțin 5 ori până ce a devenit un instrument financiar robust și s-a stabilizat ca un sistem de plăți electronice eficient și de încredere în întreaga lume.
În ceea ce privește istoria Bitcoin, bulele speculative sunt realizate de speculații, iar scăderea prețurilor a fost afectată de intervenția guvernului și a agențiilor monetare centrale. Prin urmare, pentru ca investitorii să profite de beneficiile criptomonedei, guvernul ar trebui să adopte politici și reglementări adecvate care să poată proteja interesul public, precum și principalii actori de pe piața economică. Toate acestea depind de modul în care guvernul acționează pe piața actuală a criptomonedelor, fie favorizând sau diminuând existența sa odată pentru totdeauna.
4. Îmbunătățirea și viitorul criptomonedelor
Este de netăgăduit că apariția criptomonedelor va juca un rol semnificativ în viitorul economic mondial. Fiecare economist, cercetător, investitor trebuie să acționeze și să ia măsuri considerabile pentru a-și consolida cunoștințele despre tehnologia blockchain în general. Deoarece criptomoneda nu a atins încă maturitatea, ar trebui efectuate studii suplimentare cu privire la tehnologia sa, potențialul și riscul acesteia pentru a se asigura că oportunitățile nu sunt doar o simplă întâmplare.
Cercetările viitoare privind reducerea atacurilor asupra rețelei „miniere” blockchain ar trebui îmbunătățite în continuare. Protocolul de securitate ar trebui să fie mai bun, dar nu la fel ca şi sistemul bancar centralizat convențional ce protejează activele monetare ale clienţilor. Securitatea reţelei să fie garantată investitorilor din această nouă industrie, astfel încât încrederea în tehnologia blockchain să îi permită fiecărui utilizator efectuarea tranzacțiilor zilnice prin internet.
Piața a fost inundată cu multe criptomonede noi care au intrat deja pe piață și există multe care încă așteaptă să fie lansate. Au existat multe monede emergente care sunt provocatoare și concurente Bitcoin în ceea ce privește prețul și capitalizarea pieței. În momentul scrierii acestui articol, numai Ethereum și Ripple au ajuns la prețuri de trei cifre.
Prin urmare, studierea acestor caracteristici, cum ar fi securitatea, rentabilitatea investiției și costul „minier” scăzut, poate determina care dintre monedele digitale noi și emergente pot înlocui Bitcoin în viitorul apropiat. Lucrările viitoare privind utilizarea dovezii muncii au fost analizate şi una dintre ele este de a maximiza produsul secundar al „dovezii muncii” prin reutilizarea acesteia. O altă sugestie este utilizarea energiei generate de procesul „minier” de la energia electrică la energia termică. Acest lucru poate fi realizat în țările cu climat rece, unde energia termică eliberată din calculul rezolvării puzzle-ului matematic poate fi utilizată pentru încălzirea caselor rezidențiale și a altor treburi casnice care necesită energie termică.
S-a constatat că Bitcoin este capabil să se protejeze împotriva pieței financiare și a dolarului american. S-a susținut că, similar ca aurul, care nu depinde de autoritatea centrală, Bitcoin poate diminua orice risc pe piață. Acest lucru indică faptul că Bitcoin are un potențial clar și în analiza de portofoliu a pieței bursiere mondiale, precum și managementul riscului scăzut. Bitcoin și aurul sunt un instrument eficient în reducerea riscului investițional. Deși această afirmație este încă destul de prematură în ceea ce privește aprecierea Bitcoin la fel ca aurul, potențialul este acolo și deschide calea spre posibilitatea cercetărilor viitoare. Prin urmare, expertiza în acest domeniu ar trebui să colaboreze cu factorii de decizie politică și agențiile guvernamentale în elaborarea reglementărilor și politicilor referitoare la poziția unei țări în utilizarea criptomonedelor. Gestionarea cunoștințelor în rândul jucătorilor din industrie și al cercetătorilor ar trebui îmbunătățită pentru a face oamenii să înțeleagă potențialul și riscul utilizării criptomonedelor.
5. Concluzie
Criptomonedele sunt aici pentru a rămâne. Viitorul tranzacționării criptomonedelor este implantat în noile tehnologii emergente, care pot aduce beneficii omenirii. Utilizatorii și investitorii pot evalua dacă criptomoneda poate beneficia sau le dăunează, în conformitate cu obiectivele și perspectivele lor în deținerea acesteia. Am analizat oportunitățile criptomonedei în ceea ce privește securitatea tehnologiei sale, costul redus al tranzacției și rentabilitatea investiției, ridicată. Provocările, sunt legislaţia și reglementarea criptomonedelor, al consumului ridicat de energie, al posibilităților de crahuri, bule speculative și al atacurilor la rețea. Îmbunătățirea și munca viitoare privind criptomoneda includ îmbunătățirea protocolului de securitate, lucrul la „dovada” activității, utilizarea produsului secundar al „dovezii muncii” și aplicarea sistemului de gestionare a cunoștințelor. Privind perspectivele pozitive ale tehnologiei blockchain și perspectiva guvernului în reglementarea criptomonedelor, ar trebui făcute studii mai aprofundate asupra mai multor aspecte ale criptomonedei. Utilizarea criptomonedelor la adevărata măsură a posibilităților sale ar fi una dintre cele mai proeminente descoperiri din secolul XXI.