Copalnic-Mănăștur – contribuția umană și materială la susținerea Primului Război Mondial

Semnalăm apariția cărții „Participarea românilor din comuna Copalnic-Mănăștur la Primul Război Mondial (1914-1918)”, autori Alexandru Bucur și Marius Câmpeanu. Lucrarea a apărut la Editura Argonaut din Cluj-Napoca, (tiparul a fost executat la Tipografia Eurotip din Baia Mare). Partener principal pe întreaga perioadă de desfășurare a proiectului științific și editorial a fost Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare.

Prefața cărții este realizată de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, Membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, care precizează:

Doi cercetători neobosiți ai istoriei moderne a Transilvaniei, dr. Marius Câmpeanu și dr. Alexandru Bucur, se „încăpățânează” să demonstreze că încă mai există multiple posibilități de abordare a istoriei locale care se oferă cu generozitate pentru completarea documentației referitoare la Marele Război și la Unirea din 1918. Prezenta lucrare este o asemenea contribuție de istorie locală care ne pune în față, prin comparație și confruntarea surselor edite și inedite, date semnificative despre comuna Copalnic-Mănăștur (respectiv despre cele 10 sate componente ale actualei unități administrativ-teritoriale din județul Maramureș).

În fapt, autorii au onorat atât o obligație de familie pentru a cinsti memoria unui înaintaș, dar au depus și un efort științific deosebit, realizând corecturi la situațiile statistice publicate de alți colegi de breaslă, au inclus în urma muncii de teren frânturi de istorie orală recuperate de la bătrânii satelor, numeroase poze, medalii etc. A rezultat o carte care reflectă cât se poate de fidel contribuția umană și materială a populației românești din cele 10 localități investigate la susținerea Primului Război Mondial.

Într-o lume grăbită, tot mai puțin dispusă să se confunde cu originile sale, geografice, spirituale, identitare, iată că prin stăruința lui Marius Câmpeanu și Alexandru Bucur, atașați de ținuturile natale, revin în actualitate oameni din comuna Copalnic-Mănăștur care sunt salvați de la uitare. Imaginile redate în facsimil cu tabelele centralizatoare pe localități, permit locuitorilor de azi să își identifice bunicii și străbunicii, generând o stare emoțională benefică.

Prin reuşita celor doi autori care au dus la bun sfârşit un demers dificil, dar util pentru istorici, respectiv pentru publicul larg, istoria locală a zonei poate fi cunoscută prin multe detalii ce probează spiritul de sacrificiu al românilor de aici în perioada 1914-1918. Cu siguranță, nicio monografie locală nu va mai putea eluda în viitor aceste surse editate cu profesionalism de către cei doi autori, ele oferind informații prețioase privind numărul și procentul românilor mobilizați în război, al decedaților, răniților, invalizilor, dispăruților, orfanilor, văduvelor, refugiaților, arestaților, al efortului material etc. Interesante din punct de vedere demografic sunt analizele autorilor privind componența socio-profesională a celor mobilizați în Marele Război din localitățile comunei Copalnic-Mănăștur, evidențiindu-se o realitate doar intuită dar care acum este confirmată statistic: țărănimea a fost principalul contributor uman și material în cei peste patru ani de război.

Alexandru Bucur (originar din Sibiu) este licențiat al Academiei de Înalte Studii Militare din București și al Facultății de Drept Juridic și Administrativ a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu; Doctor în istorie al Facultății de Istorie și Patrimoniu din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Marius Câmpeanu (născut în Copalnic-Mănăștur) este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă Pastorală din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca; Doctor în istorie al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca. În prezent este șeful Secției Istorie din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Lucrarea este tipărită în tiraj de 2.000 de exemplare și a beneficiat de susținerea financiară a comunei Copalnic-Mănăștur, primar Ștefan Mihalca.

Sursă informații și foto: Facebook / Marius Câmpeanu

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: