Apostolatul – un spirit înalt – profesorul ieșean Ion H. Ciubotaru

de dr. Teodor ARDELEAN
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare

prof. Ion H. Ciubotaru

Cu o acribie cărturărească admirabilă primesc de la profesoara Areta Moșu, președinte al Despărțământului „Mihail Kogălniceanu” Iași, publicația „Revista Română”, ce apare încă din luna iunie 1995, pe o linie ce-și ancorează rădăcinile din 1861, an în care au fost puse bazele ASTREI și, totodată, an în care Al. I. Odobescu întemeiază „prima revistă publicată în limba și literatura română”, cu acest titlu.

În nr. 4 (62) din 2010 am lecturat cu admirație vocațională un articol evocativ semnat de Marcel Lutic și destinat omagierii profesorului Ion H. Ciubotaru. Cum obișnuiesc să fișez expresii denominative, dominante și pline de miez retoric, am reținut câteva crâmpeie din viața celui ce avea să fie botezat, în plinătăți de sensuri și simpatii academice, „Un om cât o istorie”. Îmi era cunoscut mai mult din relatările unor prieteni încă din vremea când funcționam ca director al Clubului studențesc băimărean și-l sprijineam pe profesorul Ion Chiș Ster să bună bazele „Arhivei de folclor a Maramureșului”. Căci în același interval, mergând pe urmele magistrului său, Petru Caraman, Ion H. Ciubotaru punea în practică o cercetare grandioasă care a generat „Arhiva de Folclor a Moldovei”. Când spun „grandioasă” am în vedere tot „așezământul de fapte”, căci, spre exemplu, „Chestionarul folcloric și etnografic general” avea 1175 de întrebări, din toate palierele culturii populare, iar cele zece volume din seria „Caietele Arhivei de Folclor” sunt Everestul acestei opere de cercetare impresionante.

Ion Chiș Ster era foarte bine angrenat în intersecțiile dominante ale cercetărilor marilor folcloriști români. Prin el i-am cunoscut și savurat pe Mihai Pop, Dumitru Pop (ambii din Maramureș), Ion Taloș (dintr-un sat vecin cu al meu). Prin el am descoperit cum se hrănesc pozitiv „poftele de cercetare”. Iar lucrarea pe care folcloristul băimărean a coordonat-o împreună cu profesorul Gheorghe Pop chiar a fost deschizătoare de drum în cardinalitate metodică. E vorba de „Graiul, etnografia și folclorul zonei Chioar”, care, în 1985 a fost gratulată cu Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române.

Când îmi povestea despre Ion H. Ciubotaru, profesorul Chiș Ster era și invidios („îl are drept magistru pe Petru Caraman”), dar și mândru („a venit de la Iași ca să-și dea doctoratul la Dumitru Pop de Băsești, la Cluj!”). Așa stăteau lucrurile, iar peste timp reputatul etnolog Ion Taloș chiar afirma că Ciubotaru și Caraman „au fost nedespărțiți”, într-un „providențial parcurs” (scrie acum Marcel Lutic în „Revista română”).

Miriadele de referințe rezultate din excepționalele lucrări ale lui Ion H. Ciubotaru depășesc capacitățile mele gazetărești de stocare. Mai ales că între timp, savantul, născut la 28 ianuarie 1940, a fost sărbătorit exemplar, la 65 de ani, 70 de ani, 80 de ani.

Surpriza surprizelor a venit în ziua de 11 octombrie a.c. când mi-a sosit prin poștă ultima sa carte, „Vatra regăsită”. Am parcurs-o cu sete cognologică. L-am întâlnit pe Profesor la Iași în împrejurări faste, dar n-am purtat nici un dialog interpersonal. Acum aș vrea, dar, ca să-i scriu mă folosesc de această rubrică spre a-i mărturisi admirația mea plenară pentru tot și toate. Și pentru că vine din comuna lui George Enescu, iar prin soție este rudă cu marele compozitor (străbunicul Silviei, Haralambie Enescu, fiind „văr drept” cu Costache Enescu, tatăl lui George!), și pentru „vocația permanentelor întemeieri”, și pentru studierea ceangăilor, dar și pentru toate studiile sale de arheologie culturală. Și pentru că în tinerețe nu s-a lăsat învins de „trepădușii partidului”, sau poate mai ales pentru asta, căci destinele noastre au paralele-perechi, dacă privim perspectivele în panoramare corectă, sincronică și diacronică.

Vă mulțumesc, Domnule Profesor, pentru carte și pentru tot ce ați făcut pentru Neamul Românesc! Chiar și pentru tabloul de pe copertă – „Vatra” – realizat de Liviu Suhar, mare iubitor de Maramureș.

dr. Teodor Ardelean

Sursa:
https://www.bibliotecamm.ro/biblioteca-de-idei/
Gazeta de Maramureș (15 Noiembrie, 2021)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: