Bucerdea-Vinoasă și cele șase personalități ale sale

de dr. Teodor ARDELEAN
    Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare
    Redactor-șef al revistei „Familia română”

Fără elite e prea frig și prea întuneric prin istorie. Aceasta e concluzia pe care o trag toți cercetătorii atunci când sunt nevoiți să cultive biografismul ca demonstrațiune explicativă.

În 2016 am editat un număr masiv din „Familia Română” (peste 300 de pagini) intitulat „Maramureșul și Academia Română” (I), în care am avut bucuria de a cunoaște, prin scris, pe părintele prof. dr. Nicolae Bolea, care, la recomandarea părintelui dr. Macarie Motogna, Starețul Mănăstirii Rohia, ne-a încredințat spre tipărire articolul „Episcopul Emilian Birdaș al Alba Iuliei, slujitor al Bisericii străbune și iubitor de neam și de cultură”. Era un studiu elaborat, foarte bine documentat, despre această personalitate uriașă a Bisericii Ortodoxe și academismului românesc. Ni s-a părut firesc să apelăm prin intermediari fideli istorismului și misionarismului la domnul dr. Bolea, deoarece în același an la Editura Reîntregirea din Alba Iulia, împreună cu fiul său pr. Virgil Bolea, a publicat cartea omagială „Episcopul Emilian și reînființarea scaunului vlădicesc de la Alba Iulia”.

Episcopul Emilian Birdaș
n. 23 noiembrie 1921
d. 5 aprilie 1996

Născut în Rohia la 23 noiembrie 1921 Ioan (Emilian) Birdaș a avut un destin elocvent și plenipotent pentru matricea genetică a generației ’21 (Regele Mihai, IPS Justinian, dr. Gheorghe Pop, IPS Bartolomeu Anania, Eugeniu Coșeriu, Valeriu Gafencu, Ion Inculeț, Adrian Marino ș.a.). Pentru viața sa exemplară dedicată total Neamului și Credinței vrednicul de pomenire Emilian de Rohia a fost selectat de noi în rândul celor 100 de personalități „care au făcut istorie” în cei 100 de ani „de la Marea Unire”. Am apelat din nou la domnul profesor, astfel încât datoriile noastre față de Domnia Sa cresc. În plus, ne-a făcut bucuria, ca în același an, 2016, să ne expedieze lucrarea de aproape 400 de pagini „Bucerdea-Vinoasă și cele patru personalități ale sale”, semnată în același tandem cu fiul său, tipărită prin sprijinul financiar al comunei Ighiu. Este un demers evocativ excelent întreprins spre a „aduce în mentalul colectiv contemporan numele, chipul, viața și faptele a patru foști CONSĂTENI înaintea cărora prosternem, asemenea jertfei liturgice, ofranda cinstirii noastre” (citat din cuvântul înainte intitulat „Argument”). E vorba de: dr. Ioan C. Pop, acad. Emil Pop, erou căpitan Victor Truța și general Maior Florian Truța. Au fost selectați dintre toate personalitățile acestui sat istoric pentru a servi ca exemple minunate ale unui simbolic „rug aprins”, căci autorii, tată și fiu, amândoi preoți în localitatea natală, țin foarte mult la „excelența duhovnicească”.

Cum și semnatarul rândurilor de față folosește în viață un ghid axiologic, în care aceste tipuri de excelență tronează, mă gândesc serios la oamenii acestui „sat răsărit”, care vor trebui să biografieze și profilurile preoților Bolea, intrați viguros pe poarta consacrării culturale și spirituale. Pe cale de consecință un viitor titlu de carte ar putea fi „Bucerdea-Vinoasă și cele șase personalități ale sale”.

(4 martie 2019)

*Un secol de la nașterea episcopului Emilian Birdaș (23 noiembrie 1921)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: