Un gest important şi inedit

de dr. Teodor ARDELEAN
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare

La sfârşit de an primesc zeci de calendare editate de către cei ce vor să încrusteze în „grinda timpului” semnele evidenţei lor în faţa eternităţii. Le primesc cu prietenia la care te obligă condiţia de „contemporan” şi le dăruiesc mai departe, spre folos cronosian.

Unul dintre aceste „peretare” mi-a stârnit imediat o atenţie deosebită. Pe copertă era reprodusă pictura lui Gheorghe Chivu Autoportret şi în colţul de jos – numele autorului.

Gheorghe Chivu
(2 decembrie 1921 – 18 octombrie 1986)

Prima pagină conţine poezia Destin liric din volumul Zumbe, apărut în 1966, deci în urmă cu cincizeci de ani. Apoi, o scurtă biografie şi câteva explicaţii sumare. Celelalte pagini sunt structurate după acelaşi model, o reproducere a unei picturi, o poezie şi „tabela” lunii respective. Tabloul de pe copertă aparţine Galeriei de Artă a Muzeului Maramureşului Sighetul Marmaţiei, iar cele din interiorul calendarului provin din colecţiile familiilor Halga şi Zaharia.

Memoria s-a activizat spontan. În luna noiembrie 2006, în organizarea Bibliotecii Judeţene şi a Muzeului sighetean, am găzduit la Baia Mare expoziţia documentară şi de pictură dedicată artistului Gheorghe Chivu la 20 de ani de la moarte. Cu această ocazie am editat un Catalog, coordonat de subsemnatul şi tipărit cu sprijinul familiilor Zaharia şi Halga! Redactor: Angela Monica Jucan. Tehnoredactare şi copertă: Firuţa Șomcutean. Fotografii: Alexandru-Ioan Roman. Deci „familiile Halga şi Zaharia” revin pe piaţa culturală cu un „nou proiect”! Acest fapt este cu adevărat de excepţie. Iar Calendarul 2016 a fost realizat de: Sorin Halga (concepţie tematică) şi Ovidiu Corzan (design şi reproducerea tablourilor). Ideea, întreţinerea gândului şi susţinerea financiară: S.C. Arcolar S.R.L. – Laura şi Gelu Zaharia; S.C. Geoproiect S.R.L. – Sorin Zaharia!

Un gest important şi inedit. Evident că astfel de „fapte culturale” au un izvor.

Poetul şi pictorul Gheorghe Chivu, mentor al multor generaţii de creatori maramureşeni, a avut o viaţă tumultoasă. Născut la 2 decembrie 1912 dintr-o familie de ţărani din Chirnogeni, judeţul Constanţa, face întâi Seminarul Teologic la Constanţa, Dorohoi şi Galaţi, iar apoi urmează şi absolvă Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, ca discipol al lui Camil Ressu. În 1937 se specializează în pictură religioasă în Italia. Din 1948 ajunge la Sighetul Marmaţiei, unde lucrează ca profesor de desen şi caligrafie la Liceul Pedagogic şi la Liceul Dragoş Vodă. Ajunge membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi al Uniunii Scriitorilor. În 1946 este onorat cu Premiul Scriitorilor Tineri needitaţi în volum al Fundaţiei Regale, pentru manuscrisul „Zumbe”, ce va vedea lumina tiparului în 1966. Publică apoi volumele: Apocrife (1969), Metope (1972), Cantoria (1980) şi Brazde Străbune (1984). La 18 octombrie 1986 moare la Sighetul Marmaţiei, îngrijit fiind în momentele de grea cumpănă de prietena şi ocrotitoarea sa, fosta învăţătoare Ana Zaharia.

Prietenul meu, Sorin Zaharia, îmi traduce totul foarte simplu. „Pentru noi el a fost un Maestru! Pentru El mama a fost o Maria Magdalena! Pentru mine şi sora mea, prof. univ. dr. Mariana Halga, Gheorghe Chivu a fost mai mult decât un Tată… A fost un Mentor!… Domnul Chivu a investit enorm în Noi. Revărsarea harului său complex a fost astăzi vizibilă la toţi cei care au beneficiat de proximitatea sa culturală, mai ales la fiul surorii mele prof. dr. Sorin Halga, un exponent de excepţie al lumii academice de astăzi”.

Iar autorul rândurilor de faţă mărturiseşte că nu a întâlnit o mai mare SFINŢENIE decât aceasta doar în Lumea Monahilor. Lume pe care Sorin Zaharia (Tatăl), dr. ing. Gelu Zaharia (fiul) şi Laura Zaharia (fiica) o slujesc cu bunătate şi pricepere, atât la Rohia cât şi în alte locuri binecuvântate.

P.S. Iată cum moştenirea lui Gheorghe Chivu de la Sighetul Marmaţiei lasă „urme” în Baia Mare. Iar dacă termenul de „operator cultural” este înţeles pe deplin, persoanele evocate şi remarcate mai sus pot fi incluse pe această listă la loc de mare onoare, acum când „construim” ultimele detalii ale Proiectului CAPITALEI CULTURALE EUROPENE BAIA MARE!

dr. Teodor Ardelean

(8 ianuarie 2016)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: