EUGEN-NICOLAE ROTĂRESCU. Un suflet 100% BUN

Col. (rtr.) dr. Eugen-Nicolae Rotărescu
8 iun. 1949 (Sadu) – 24 oct. 2021 (Sibiu)

de Angela-Monica JUCAN

În 28 noiembrie 2015, primeam un e-mail cu un mesaj intitulat „Apel cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României”, semnat de Eugen-Nicolae Rotărescu și trimis de pe adresa de e-mail a acestuia. Cum a ajuns la mine, de unde a avut adresa mea, nu știu. Mă ocupam atunci de revista „e-Bibliotheca septentrionalis” și am publicat apelul. I-am trimis linkul, mi-a mulțumit. Apelul avea mai multe formule de încheiere, dintre care, prima era: „DE ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI ŞI ÎN TOATĂ EXISTENŢA NOASTRĂ SĂ FIM BUNI 100%!” Atunci deja cred că l-am cunoscut, deși nu mi-am dat seama decât mai târziu și deși ne-am doar e-întâlnit, niciodată în realitate.

Multe mesaje le încheia cu o urare de ceva (de an, de sănătate, viață lungă, primăvară, toate [lucrurile]) 100% BUN(-Ă, -I, -E); la fel, aprecieri pline de atenție („operativitatea Dvs. 100% BUNĂ, nu are egal”) sau promisiuni onorate („de bună seamă,voi fi «disciplinat 100%» şi în viitor, veţi primi şi alte materiale”). De Anul Nou (2016), „noi realizări şi bucurii, cu sănătate 100% BUNĂ”. Urarea de 1 martie (în mesaj comun) – „100 de primăveri frumoase, fiecare primăvară să fie înnoitoare şi BUNĂ 100%”; de Sfintele Paști, alte „100% bune”. Formule de încheiere la diverse mesaje: „CU STIMĂ ŞI TOATE BUNE, 100%”, „VIAȚĂ LUNGĂ, 100% BUNĂ”.

Împlinirea și perfecțiunea, exprimate procentual, iar bunul, în majuscule. Toate erau daruri și doriri de plinătate, dorințe și urări din toată inima. Procentul, eminamete cantitativ, căpăta putere calitativă. Nici nu era o parte din sută, nici măcar 99,99. Era toată suta. Cele lumești, înnobilate de absolut. Bunul (noțiune abstractă), atribuit concretului. Ceva exemplar, complet. Asta dorea tuturor. 100%. De zece ori zece, bun.

Eugen-Nicolae Rotărescu a fost și continuă să fie (cum spunea Ștefan Fay, nu mor decât aceia pe care îi uităm) omul idealului înalt și fără lipsuri. N-a „murit”, n-a dispărut. Îl ținem minte. Dar, mai ales, continuă să fie prin ceea ce a făcut, prin ceea ce i-a învățat pe alții, prin drumurile deschise.

Înainte de toate, a fost creștin sută la sută al Bisericii Ortodoxe. Într-un articol despre Sfintele Paști, spunea foarte direct: „[…] valorile moral-creştine au prioritate. Pe primul loc se află grija faţă de sufletul nostru pentru a trăi în veşnicie şi în rânduială cu Dumnezeu, apoi, să urmeze grija pentru existenţa pământească a trupului cu nevoile lui legitime, nu ilicite sau păcătoase” (https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2018/04/04/asadar-inainte-cu-dumnezeu/), iar în alt articol: „[…] conceptele de «BUN» şi «RĂU» ar trebui tratate cu toată seriozitatea. […] Toţi ar trebui să aibă înţelegerea şi conştientizarea a trei surse fundamentale necesare soluţionării diferenţelor de opinie şi atitudine: SCRIPTURA, TRADIŢIA şi CONSTITUŢIA.” (https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2017/02/08/cine-sunt-oamenii-buni-cine-sunt-oamenii-rai/). Pe primul loc, pune, deci, cuvântul Cărții Sfinte și îl citează pe evanghelistul Matei cu „Fericiți făcătorii de pace”. Apoi vine atenția la sufletul poporului, la felul nostru de a fi, la valorile noastre, amintind îndemnul lui Simion Bărnuțiu: „Țineți cu poporul, toți, ca să nu rătăciți!” Și trebuie respectată legea statului, căci „nimeni nu este mai presus de lege”. Așa și-a și trăit viața – cu crucea lui, în slujba poporului și în normele dreptului (licențiat, de altfel, în științe juridice – 1972). Când i-am scris, în glumă, referindu-mă la unele scăpări de culegere, că nu „iert” nimic, m-a adus la ordine cu răspunsul: „«iertați», măcar… în Săptămâna Mare!” (era în 2018, chiar înaintea Învierii Domnului).

A fost lider de partid patriotic sută la sută – președinte al Organizației Județene Sibiu a Partidului România Noastră. Dorea o țară condusă de oameni cu sufletul plin de Patrie, cu ei se și asocia. Dorea un popor românesc împlinit în Patria lui. Dorea o unire exemplară a fericirii cu fapta. 100%. „Ca om şi cetăţean român – spunea într-un interviu acordat jurnalistului Victor Neghină –, am fost şi sunt animat de sentimente şi idealuri legate de doctrina naţională a poporului român, şi dintotdeauna, mi-am dorit ca românii să fie uniţi şi fericiţi în ţara noastră. // Partidul România Noastră, prin liderii acestuia şi Doctrina sa naţional-patriotică are o ofertă programatică pentru păstrarea fiinţei noastre naţionale, a integrităţii teritoriului, a statului modern, unitar, independent şi suveran, clădit pe elementele «statului de drept», pe şanse şi drepturi egale ale tuturor, instituţii şi cetăţeni, în faţa legilor, pentru respectarea şi garantarea exercitării în fapt a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Pentru aceste considerente şi altele, am apreciat că este de datoria mea să acţionez în favoarea unui regim politic aflat în slujba intereselor naţionale ale României.”

Își alesese meseria cu viața proprie pusă în risc în slujba semenilor – aceea de polițist. A fost, în același timp, soț, tată a doi copii, a fost și bunic. În toată vremea, a stăpânit bine situația și riscul, riscul fiind și subiect al tezei sale de doctorat („Managementul riscului în formarea resursei umane” – 2011) și al unor cărți. Lucrări de specialitare a elaborat și pe alte teme, spre a fi de ajutor celor interesați. „Întotdeauna – spune în același interviu – m-am adunat şi am dobândit energie pentru a servi pe semenii mei şi patria faţă de care am depus jurământul de credinţă ca militar. Sensul vieţii mele a fost şi este să mă dedic semenilor, să-i ajut, să se ajute, pentru a performa. În toată viaţa mea, nu m-am menajat în nici un fel, n-am ocolit şi nu ocolesc nici în prezent momentele mai puţin fericite.” S-a făcut polițist pentru a apăra și pentru a veghea la liniștea oamenilor. „Ca simplu poliţist, cea mai mare satisfacţie am avut-o când constatam că victima jefuită, lezată fizic sau tulburată în buna şi normala ordine a lucrurilor se bucura de primirea bunurilor furate, respectiv de restabilirea situaţiei normale anterioare etc.” A urcat, treaptă cu treaptă, scara profesională. A fost comandant al Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu. Nu a cunoscut sentimentul invidiei, n-a jinduit la locul altuia; dimpotrivă, l-a caracterizat generozitatea, a știut să recunoască meritele fiecăruia și să se bucure de reușitele tuturor. „Ca şef, mai mic sau mai mare în funcţii, m-am simţit pe deplin mulţumit când subordonaţi de-ai mei au fost promovaţi în funcţii şi în grade, unii dintre aceştia obţinând funcţii şi grade de general de poliţie, respectiv de chestor.”

Eugen-Nicolae Rotărescu… „un colaborator”, cu care m-am întâlnit în câteva e-mesaje, toate de mare cuviință. Eugen-Nicolae Rotărescu… pe care l-am întâlnit în câteva articole și mi-au plăcut gândirea, redactarea, claritatea, atingerea esenței.

Eugen-Nicolae Rotărescu… Cred că l-am cunoscut… ca Om 100% Om!

Duminică, 24 octombrie 2021, în zi creștină de vindecare, au răsărit pentru el zorile de seară. Astăzi, 3 decembrie, la 40 de zile, este sorocul pentru judecata particulară. Ne rugăm și noi pentru iertarea păcatelor.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

2 Responses to EUGEN-NICOLAE ROTĂRESCU. Un suflet 100% BUN

 1. Prieteni îndurerați spune:

  Stimată Doamnă Angela-Monica Jucan,
  Ați punctat cu un mesaj foarte frumos, împlinirea a 40 de zile de la greaua pierdere, a unui OM distins și înțelept, cu suflet nobil, care și-a dedicat întreaga viață sprijinirii semenilor săi, dragostei pentru oameni, pentru locul natal, pentru țară.
  Da, „Îl ținem minte […] continuă să fie prin ceea ce a făcut, prin ceea ce i-a învățat pe alții, prin drumurile deschise.”
  Am avut și avem ce învăța de la dumnealui, din puterea sa de muncă, optimismul și perfecțiunea cu care aborda toate lucrurile, pe care le dorea soluționate întotdeauna 100% BINE.
  Dumnezeu să îl aibă în paza sa veșnică, de-a dreapta Sa pentru totdeauna!

 2. Maria Marcu spune:

  Dumnezeu să-l ierte, pe fratele meu drag , EUGEN – NICOLAE și să-l odihnească in IMPĂRĂȚIA SA! Timpul ne fură oamenii dragi,dar niciodată amintirea lor!

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: