Primele dovezi ale unei locuiri în peșteră acum 5000 de ani în Maramureș

Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de Istorie și Arheologie a desfășurat, în perioada 24 – 30 noiembrie 2021, prima campanie de săpături arheologice într-o peșteră din județul Maramureș, la Sălnița, peștera „Șura Dracului” (comuna Vima Mică, Maramureș).

În perioada 2019 – 2020, au fost organizate primele săpături arheologice din apropierea peșterii, pe dealul „Custura Cetățelei”, în urma cărora au fost descoperite fragmente ceramice, oase de animale, câteva piese și unelte din fier, aparținând Eneoliticului (cultura Coțofeni, 3.500-2.500 a.Chr.), Epocii Târzii a Bronzului (a doua jumătate a mileniului II a.Chr.) și perioadei medievale (sec. XIII-XIV p.Chr.).

Cercetările efectuate anul acesta la „Șura Dracului” au constat într-o evaluare de teren prin efectuarea unui sondaj arheologic pentru confirmarea unor eșantioane în această zonă. Astfel, au fost descoperite numeroase fragmente ceramice aparținând Culturii Coțofeni (3.500 – 2.500 a. Chr.) și oase de animale, fapt care arată o locuire, chiar și temporară, în acest loc.

Finanțarea acestui proiect a fost asigurată din bugetul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, iar colectivul de cercetare a fost alcătuit din specialiști ai muzeului, ai Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Biologie și Geologie și ai Clubului de Speologie Montană Baia Mare.

Ținând cont de importanța descoperirilor atât de la „Custura Cetățelei”, cât și cele de la „Peștera Șura Dracului”, echipa de specialiști a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și-a propus continuarea cercetărilor în această zonă pentru culegerea și documentarea de informații privind condițiile și modul de locuire în zona râului Lăpuș în diverse epoci istorice.

Sursa:
Consiliul Județean Maramureș / facebook
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș / facebook

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: