Primul „român” ales în Bundestag

de dr. Teodor ARDELEAN
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare

Recentele alegeri din Germania, cea mai puternică economie din Uniunea Europeană , ne-au adus, dincolo de victoria „Cancelarului de fier” Angela Merkel, şi o veste bună de ordin „particular”. Bernd Fabritius, Preşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania, candidând pe listele Uniunii Creştin-Sociale (C.S.U.), aliaţii din Landul Bavaria ai Cancelarului, a obţinut (surprinzător!) un mandat de deputat în Bundestag. Este pentru prima dată când un cetăţean român obţine o astfel de performanţă (au mai fost două cazuri în care germani plecaţi din România au acces în marele forum al democraţiei germane, dar aceştia renunţaseră la cetăţenia română!).

Bernd Fabritius s-a născut la Agnita, în judeţul Sibiu, în 1965, şi a emigrat în Germania la vârsta de 20 de ani. A urmat, pe rând, cursurile a trei facultăţi (administraţie socială, drept şi politologie) la München, unde a obţinut şi titlul de doctor în drept comparat. Până la aceste alegeri a activat ca avocat în dreptul social european, dar şi ca profesor asociat la Universitatea „Lucian Blaga” şi Universitatea Româno-Germană din Sibiu.

De remarcat că deputatul sas şi-a păstrat cetăţenia română, în ciuda tracasărilor vechiului regim din România, iar imediat după alegere a declarat că îşi propune să reprezinte în Parlamentul german întreaga diasporă română din Germania! Şi, mai mult decât atât, „glasul” din Bundestag al saşilor transilvăneni doreşte să schimbe, pe cât posibil, imaginea României, „angajându-se” într-o prezentare „realistă şi credibilă” a ţării noastre.

Pentru aceste câteva elemente, care pun într-o nouă „optică politică” relaţia noastră cu Germania, unele ziare româneşti îl numesc pe Bernd Fabritius drept „primul român ales în Bundestagul german”.

Se simte „acasă” şi la Agnita, unde s-a născut, şi la Sibiu, unde a făcut „şcolile” (Liceul Brukenthal), dar şi la München, unde locuieşte. Pe umerii săi apasă responsabilităţi „uriaşe”, dacă ne gândim la problemele celor peste 700.000 de saşi, şvabi şi alţi germani stabiliţi în Germania în ultimele decenii. Iar dacă ţinem cont şi de voturile românilor stabiliţi în Germania, implicit de problemele specifice ale acestora putem considera că mandatul său are un „portofoliu de probleme” considerabil.

„M-a ajutat faptul că sunt din România!” este cea mai frumoasă şi mai sinceră declaraţie făcută după câştigarea „scaunului” de parlamentar de către politicianul sibiano-munchenez. Îi dorim succes şi îl aşteptăm lângă „noi” în acţiunile de sprijinire a românilor stabiliţi în ultimii ani în Germania (! la München circa 25.000 !). Mai ales că o astfel de declaraţie dată presei se înscrie pe aceste coordonate atitudinale: „Voi apăra interesele diasporei române!”.

(4 noiembrie 2013, eMaramureș)

Sursa: Ardelean Teodor, Rosturi și rostiri…, Cluj-Napoca, Editura Școala Ardeleană, 2016, p. 54.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: