„Maramureș: tradiții și povești”, la Parlamentul din Cantabria

Cu ocazia Zilei Naționale a României și sărbătoririi a 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania, consulul general Marian Popescu a inaugurat la Santander, miercuri, 1 decembrie 2021, expoziția „Maramureș: tradiții și povești”, alături de președintele Parlamentului din Cantabria, Joaquin Gomez, consulul onorific al României la Santander, Sancho Michell de Diego, și directorul general al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Monica Mare.

În discursul de deschidere, Marian Popescu a transmis publicului prezent că ,,Aniversarea Zilei Naționale a României, marcată din nou întru-un context deosebit, îndeamnă la reafirmarea valorilor noastre fundamentale, a atașamentului nostru față de norme și valori democratice, a obiectivului fundamental de consolidare a rezilienței României”, iar ,,coeziunea comunității românești care trăiește în afara granițelor țării, bazată pe identitate și valori românești, pe sprijin și respect reciproc, reprezintă dovada împlinirii idealurilor strămoșilor noștri”.

Joaquin Gómez a susținut că este necesar să „cunoaștem și să-l respectăm pe celălalt”, iar conviețuirea între oameni de diferite culturi „este o realitate care trebuie să fie întotdeauna îmbogățitoare și niciodată exclusivă”. Joaquín Gómez, a subliniat că această expoziție „îmbrățișează două culturi, două geografii îndepărtate, care împart peisaje cu căruțe, cu vaci și juguri care îmi amintesc de propria mea copilărie în Cantabria”. (…) „Uneori, locuri atât de îndepărtate au multe asemănări în modurile lor de viață”, a subliniat el.

Organizată de către Ambasada României în Regatul Spaniei și Consulatul General al României la Bilbao, în parteneriat cu Parlamentul din Cantabria, Consiliul Județean Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș și Consulatul onorific al României la Santander, această expoziție ne prezintă un univers rural autentic, fermecător pentru simplitatea și tradițiile sale.

La această manifestare culturală, membri din cadrul Asociației Cantabria-ARUCAN au prezentat un program artistic de cântece și dansuri populare, aducând în rândul invitațiilor o atmosferă de sărbătoare.

La eveniment au participat autorități civile și militare din cadrul circumscripției consulare, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale din Cantabria, ai mediului de afaceri, mass-mediei, comunității academice și culturale, precum și reprezentanți din cadrul comunității românești.

Expoziția „Maramureș: tradiții și povești” se poate vizita în perioada 1-10 decembrie 2021, de luni până vineri, în intervalele orare 10:00-13:00 și 17:00-20:00, în Palatul Parlamentului (C/ Alta, 31-33 / 39008, Santander, Cantabria, España).

Sursa:
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
https://parlamento-cantabria.es/

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: