Mâncare de dovlecel (sau zucchini) cu orez

de Gălușcă POLONIC

Este o mâncare de post. Poate fi felul principal de la prânz sau masa de cină. Nu prea merge ca garnitură pe lângă carne; dar, cum gusturile nu se discută, se poate încerca.

Ingrediente

4-5 dovlecei tineri sau 1-2 mari sau zucchini, o ceașcă (mai puțin decât rasă) de orez, 3-4 roșii, pătrunjel verde, mărar verde, ulei, sare, piper.

Modul de preparare

Presupunem că avem dovlecei (fără sâmburi mari) în jur de 15-20 cm lungime. Îi radem și îi tăiem cubulețe. (La fel de bine iese mâncarea și cu dovlecel mare, chiar matur, însă trebuie să îi scoatem sâmburii. Se poate folosi și zucchini – acesta se folosește cu coajă cu tot. Dovlecelul, mic sau mare, se taie în cuburi mai mari; zucchiniul, în cubulețe mărunte.) Pregătim și roșiile (mărime medie): descojite, tăiate mărunt; păstrăm câteva felii subțiri pentru pus deasupra. Tocăm frunzele de pătrunjel și de mărar (la mărar se poate renunța).

Alegem o cratiță care merge și pe plită, și în rolă. Călim puțin în ulei orezul (preferabil, cu bob mare rotund), nespălat (adică uscat), apoi adăugăm dovlecelul tăiat cuburi, roșiile tocate, sare, piper și două cești de apă (dovlecelul și roșiile vor lăsa și ele „apă”). Amestecăm, așezăm deasupra câteva felii de roșii, punem capacul și dăm la cuptor. Urmărim, din timp, în timp, să nu scadă prea tare apa înainte de vreme (în acest caz, mai adăugăm apă clocotită) și nici să nu ajungă terci orezul. Corect făcută, mâncarea va fi discret-umedă, fără zeamă la vedere, cu dovlecel dominant în raport cu orezul. Nu este un pilaf.

Dacă cineva vrea să pună orez puțin (o lingură, două), nu va mai pune apă, fiind suficientă zeama pe care o lasă legumele.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: