Teodor Misaroş, preot de seamă al Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria

Teodor Misaroş
(8 decembrie 1921 – 13 iulie 1983)

În urmă cu 100 de ani, pe 8 decembrie 1921 s-a născut la Jula, Teodor Misaroş, preot de seamă al Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria, fost vicar episcopal şi autor al primei istorii a comunităţilor bisericeşti ortodoxe române din Ungaria.

Teodor Miaroş, fiul lui Nicolae şi al Floarei Misaroş, a făcut studiile elementare la şcoala confesională ortodoxă română din oraşul natal, iar cele secundare la Bichişciaba. A urmat cursurile Academiei Teologice din Cluj, unde a absolvit în anul 1946. În anul 1947 a fost ales şi hirotonisit întru preot pentru comunitatea bisericească ortodoxă română din Săcal, unde a păstorit până în anul 1977. Atunci a fost ales preot pentru parohia Micherechi.

În anul 1970 a dat examenul de licenţă la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, cu teza „Din istoria ortodoxiei din Ungaria”, scrisă sub îndrumarea regretatului pr. prof. dr. Milan Şesan. Între anii 1970–1973 a urmat cursurile de doctorat în Teologie la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, susţinând şi examenul oral aprofundat de admisibilitate la doctorat, fiind declarat pentru titlul de doctor în teologie, având specialitatea Istoria Bisericii Române.

În 1976 a fost ales vicar episcopal, fiind instalat de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului, în 21 noiembrie 1976, în Catedrala Sf. Nicolae din Jula. A funcţionat ca vicar episcopal până la data de 13 iulie 1983, când a încetat subit din viaţă. La şapte ani după moarte, în 1990, îi apare singura lui carte, „Istoria comunităţilor bisericeşti ortodoxe române din Ungaria”. După prima ediţie a volumului, în anul 2002 a văzut lumina tiparului ediţia a II-a, revizuită, cu binecuvântarea episcopului locului de atunci, PS Sofronie, şi în îngrijirea Editurii NOI de la Jula.

Biblioteca virtuală a românilor din Ungaria îi evocă personalitatea pr. Teodor Misaroş cu un album de fotografii vechi, puse la dispoziţia Editurii NOI de către regretata preoteasă, învăţătoarea Maria Misaroş cu cinci ani în urmă.

Album foto: https://bibliotecaromaneasca-hu.ro/fondul-teodor-si…/

Sursa: Biblioteca virtuală a românilor din Ungaria

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: