Vasile Gaftone – 85 de ani de la nașterea publicistului și prozatorului maramureșean

Vasile Gaftone
(10 decembrie 1936 – 22 februarie 2018)
vitrină de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă

„Fin documentarist, cu o scriitură nervoasă, dar extrem de umană, Vasile Gaftone este un ziarist care nu s-a ofilit. Iarba verde a profesiei ne stă mărturie. Până în ziua de azi scrie, descoperind teme de mare actualitate. Nu totdeauna, poate, am fost de acord cu opiniile dumisale. Dar mi-a plăcut şi îmi place că are un neastâmpăr care îi dă tinereţe. Îi simt ca pe vremuri o energie profesională de invidiat. Un model de tenacitate, absorbit de această uluitoare meserie, care se vede nu te doboară, ci te ţine în viaţă.” (Gheorghe PÂRJA)

Vasile Gaftone s-a născut pe 10 decembrie 1936, în satul Salva, judeţul Bistriţa Năsăud. A absolvit Şcoala medie silvică din Năsăud, a urmat apoi Facultatea de Ziaristică la Bucureşti (1959-1961) şi Facultatea de Drept la Cluj (1964-1968). A lucrat la ziarul maramureşean „Pentru Socialism” până în 1986. După 1990, a lucrat 2 ani la Biblioteca Judeţeană ca biograf, bibliolog şi documentarist, adunând material pentru cărţile sale. A fost corespondent AGERPRES între 1992-2000, jurist timp de 7 ani la Consiliul Judeţean Maramureş, dar şi un activ colaborator al ziarului „Graiul Maramureşului”.

Premii, distincţii, diplome:

1953 – Premiul I la Concursul „Prietenii cărţii” al elevilor din liceele raionului Năsăud pentru „merite literare” în prezentarea romanului „Dulăii” (1952) de Zaharia Stancu.

1970 – Premiul III al revistei Ateneu (Bacău), pentru proză „Cine trece muntele”.

2008, dec. – Diploma de excelenţă acordată de Consiliul local şi Primăria Cicârlău, precum şi de Cenaclul literar „Vasile Lucaciu” pentru sprijinul, acestei prestigioase manifestări de suflet.

2010, nov. – Diploma de excelenţă acordată de Societatea culturală Pro Maramureş „Dragoş Vodă” din Cluj Napoca la împlinirea a 15 ani de activitate pentru „excepţionala contribuţie ştiinţifică adusă la promovarea şi îmbogăţirea patrimoniului cultural maramureșean”.

A trecut în eternitate la 22 februarie 2018.

(Text de bibl. Mariana Mezei)

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: