ANCA BOLOȘ – un editor de cărți pentru copii, ca-n povești

ANCA BOLOȘ – Oaspetele bibliotecii

Anca Boloș s-a născut la 17 decembrie 1980 și a copilărit în Rozavlea, jud. Maramureș având ca pasiuni lectura și oferirea de cadouri pentru cei dragi. Probabil de acolo i se trage dragul pentru cărți și împachetarea lor, căci nimic nu e întâmplător în viață.

Până să-și dea seama ce-și dorește cu adevărat de la viață, a absolvit în 1999 Liceul Teoretic „Dragoș Vodă” din Sighetul Marmației, după care a urmat două facultăţi, Dreptul şi Ştiinţele Economice, ambele la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, absolvite la început de ani ‘2000. Dar încă nu-i era clar care este drumul ei cu adevărat, așa că a mai făcut un masterat în Drept Civil şi a fost timp de 6 ani director de bancă. 

Între timp s-a măritat și des-măritat, a dat naștere la doi copii minunați, Matei și Maria și, în sfârșit, în 2014 căutând pe internet niște cărți de parenting vede o reclamă și primește un prim imbold, că ar trebui să se reîntoarcă la cărțile copilăriei, dar altfel.

Retrăiește emoția pe care o simțea atunci când primea și împacheta cărți pentru ceilalți și este încurajată să pună bazele unei afaceri cu cărți pentru copii. Doi ani mai târziu, în 2016, inaugurează editura CARTEMMA și publică prima carte de la o editura britanică, cu numele Biblioteca Ursului, după care urmează carte după carte, astăzi având în portofoliu 43 de titluri. Marea majoritate a cărților sunt traduceri, iar ilustrațiile le primește odată cu drepturile de autor, dar a lucrat la două dintre cărți și cu ilustratoare din România. În 2021 a îndrăznit să iasă din zona cărților pentru copii și a publicat, cu succes, prima carte pentru cei mari: Într-o zi se va termina, de Crin Triandafil Theodorescu. Mare parte a cărților publicate de editura CARTEMMA se află în Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare.

Ca în orice business, au fost câteva momente dificile de-a lungul timpului, legate de lipsa de experiență ca editor și ca om de business, din care crede că a învățat o lecție frumoasă, și anume, să fie ea însăși în orice situație.

Cea mai mare satisfacție a Ancăi este faptul că mulți copii au prins drag de citit, iar bucuria copiilor a devenit cu timpul și bucuria ei. Odată cu intrarea în branșă simte că face parte dintr-o comunitate, comunitatea oamenilor iubitori de lectură și carte bună și de aceea oricât ar fi de greu uneori, continuă să-și dedice munca și timpul celorlalți și cărților.

Pentru ziua ei de naștere (17 decembrie) își dorește o zi cât mai lungă, ca să-i ajungă timpul să le răspundă celor dragi la mesaje și urări, iar de Crăciun își dorește liniște sufletească și timp să citească cărțile pe care și le-a făcut cadou în avans.

Noi, bibliotecarii, îi dedicăm de ziua ei acest interviu cu toate urările de bine, sănătate și binecuvântare!

Interviu realizat de Corina Șandor-Martin
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: