Maria Mariș Dărăban – de ziua ta… în cer

Maria Mariș Dărăban
(19 decembrie 1956 – 16 iulie 2017)

Maria Mariș Dărăban (n. 19 dec. 1956 în Apa, jud. Satu Mare – d. 16 iulie 2017, Baia Mare, Maramureș) – a absolvit Liceul de Artă din Baia Mare, iar în anul 1979 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. A fost membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici (din anul 1992), precum și membră a Association Culturelle Terres des Arts, Franța, din anul 1994. A avut mai multe expoziții personale în țară (Baia Mare, Sibiu, București) și în străinătate, din care enumerăm selectiv: Paris, Lyon, Montelimar (Franța), Liège (Belgia), Washington și New York (SUA), Ottawa și Hamilton (Canada), Atena (Grecia), Viena (Austria). Are lucrări în colecții oficiale și particulare de pe aproape toate meridianele lumii.

Criticul american de origine română, M. N. Rusu, scria într-o revistă care apare la New York: Dacă ar fi să aplicăm conceptul de inducție predictivă la pictura Mariei Mariș Dărăban, am observa că imaginile ei plastice sunt călăuze pentru o călătorie într-o memorie ancestrală și mai puțin într-una temporală (…). În călătoria sa spre izvoarele sacre ale artei ne întâlnim cu „arhetipul” Luchian și cu Andreescu, cu Grigorescu, cu Turner ori Monet și cu un fel de ruine imemoriale, dar toate aceste staze sunt evanescente, pentru că interiorul peisajelor sale emite o muzicalitate colorată, în care pasta cromatică este așezată pe pânză cu o pană îngerească. (Gracious Light, New York, 1997)

Maria Maris Daraban

Maria Mariș Dărăban

Maria Mariș Dărăban a fost zămislită de divinitate pentru a aduce bucurie și vibrație în inimile tuturor celor care au cunoscut-o și au fost prezenți la expozițiile sale. (prof. Nicolae Pop)

Maria Mariș Dărăban, a trăit în trei dimensiuni, culoare, demnitate și muncă. (Valer Sabău)

„Pânza mă provoacă întotdeauna. Intru în ea ca prin dans, mă acaparează, mă cuprinde pe coordonate de nimeni înţelese. Uneori nici eu nu le înţeleg. Eu doar dansez… Îmi pregătesc ţinuta interioară prin dans, prin poezie şi prin muzică. Poezia este o parte a metaforei luminii rostite în cuvânt cald. Ridic ochii dintre cetăţile, dintre oraşele acestei lumi spre univers şi aş vrea să cuprind pictura acestui spaţiu cosmic care se aşează peste umerii mei, peste creierul meu, peste fiinţa mea. Uneori aş dori să cuprindă chipul uman, gesturile, mâinile, într-o posibilă cunoaştere a celui de dincolo de noi, a sentimentului care învăluie ochii, ca şi soarele câmpul de floarea-soarelui, arat, semănat şi înflorit. Aş putea spune că eu mai caut încă…”. (Maria Mariş Dărăban)

Maria Mariș Dărăban

Pictoriței Maria Mariș Dărăban i-a fost atribuit titlul de Cetățean de Onoare post mortem al comunei Apa, în data de 15 iulie 2018.

Despre Maria Mariș Dărăban, putem afla mai multe și din materialul colaboratoarei noastre Maria Gârbe:

https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2017/08/25/tristetea-unei-duminici-la-plecarea-mariei-maris-daraban/#more-27641.

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: