Despre puterea de înțelegere și unele neajunsuri astăzi – conferință susținută de Ștefan Afloroaei

Prof. Ștefan Afloroaei
Membru corespondent al Academiei Române

Specialist în hermeneutică filosofică, ontologie, metafizică și cercetarea spiritualității europene, profesorul Ștefan Afloroaei este membru al Departamentului de Filosofie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, începând cu anul 1980. Între 2000-2008 a fost decan al Facultății de Filosofie.

Profesor asociat al Universității de Arte „George Enescu” din Iași (2004-2008) și al Universității din București, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (2005-2010).

În 1997 înființează Centrul de Hermeneutică la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, iar din anul 2009 este director al Centrului de Hermeneutică, Fenomenologie și Filosofie Practică. Între 2012-2016 a fost director al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință din cadrul același universității.

A publicat numeroase studii de hermeneutică, metafizică și analiză a spiritualității europene. Ultimul volum, Despre simțul vieții. Întrebări, perplexități, credințe, apărut în 2021, este o reflecție asupra imaginii și sensului vieții în lumea actuală, asupra sensibilității pe care o presupun alegerile și credințele noastre.

Ștefan Afloroaei este laureat al mai multor premii, acordate pentru studiile realizate: premiul „Vasile Conta” al Academiei Române (1992), premiul „Lucian Blaga” pentru filosofie (1995), medalia de argint la Salonul Cărții Românești (2008), premiile pentru cel mai bun eseu (în anii 1998, 2014, 2019).

Conferința prof. Ștefan Afloroaei suscită o interogare asupra propriei înțelegeri în diferite contexte cu care ne confruntăm. În societatea contemporană oamenii au dobândit aproape un automatism în a confirma că au înțeles, însă nu ne este clar ce element marchează momentul înțelegerii. De câte ori am pătruns sensul unui lucru dincolo de subiectivitatea percepției noastre? Cât de mult ne îngrijorează faptul că nu ne putem raporta corect la unele situații?

Profesorul Afloroaei identifică anumite mărci ale capacității de înțelegere și exemplifică momente în care doar simpla percepție a unui fapt nu conduce direct la descoperirea sensului. Răspunsul inadecvat la unele situații apare în lipsa unei inteligențe comprehensive, capabilă să analizeze în profunzime situația și să-i identifice nivelurile sensului.

Chiar dacă în era actuală accesul la informație este rapid și aproape instantaneu, acesta nu poate fi o garanție de clarificare a faptelor sau de evaluare corectă a acestora. În acest context, profesorul Afloroaei semnalează că înțelegerea profundă a unor stări de lucruri facilitează buna conviețuire în orice comunitate.

* * * * * * *

„Conexiuni” – Conferințele Academiei Române

Constituie un proiect menit să răspundă uneia dintre principalele misiuni ale Academiei Române, aceea de a oferi repere științifice și culturale autentice pentru națiunea română și de a stimula viața intelectuală. Conferințele sunt susținute de membri ai Academiei Române și de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare, circumscrise unor domenii specifice sau situate în zona transdisciplinarității.

Conferințele sunt înregistrate și publicate pe canalul YouTube al Academiei Române (https://bit.ly/3whyCkY), fiind disponibile în regim gratuit. Ele vor face, de asemenea, obiectul unor videobook-uri editate de Editura Academiei Române și vor fi distribuite în biblioteci, universități, licee și librării.

Sursa: Academia Română | Youtube

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: