Lector universitar dr. Ilie Gherheș, la ceas aniversar

Ilie Gherheș, născut la 1 ianuarie 1962 în comuna Petrova, este lector univ. dr. la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Filiala Baia Mare și cercetător II, șef de secție la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie, Universitatea din București, iar din anul 2002 este doctor în științe istorice – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Dr. Ilie Gherheș a stabilit raporturi de coordonare, în decursul carierei sale, cu Comisia de Heraldică, Sigilografie și Genealogie Maramureș (președinte), Societatea de Științe Istorice din România, Filiala Maramureș (președinte), Asociația „Pro Unione” Baia Mare, Maramureș (președinte), Asociația „Clio Centenar” Petrova, Maramureș (președinte), Societatea Culturală Pro Maramureș „Dragoș-Vodă”, Cluj-Napoca (consilier științific), colegiul de redacție al revistei Familia română (membru) etc.

vitrină de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă

În anul centenarului Marii Uniri, lector universitar dr. Ilie Gherheș a lansat o carte eveniment, la Editura Gutinul, cu titlul Maramureșenii și Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, în care a dezvăluit detalii neştiute despre evenimentul care a marcat formarea României moderne. A publicat și două monografii ale localităților din zona Fisculaș (Fisculaș – amprente monografice: Baia-Sprie, Cavnic, Dumbrăvița, Șișești, Fundația „Andrei”, Baia Mare, 2012) și Bistra (Comuna Bistra – monografie, Baia Mare, Eurotip, 2011 – coautor). Și-a exprimat punctul de vedere pe subiecte și evenimente din Maramureș în volumele Maramureș – pecete de românitate. (1 decembrie 1918 – 30 august 1940) (2018); Istoricul martir Dr. Alexandru Filipaşcu. Un aristocrat al propriului destin (2019); (a)casa sufletului meu (2021), în care a reunit 54 de editoriale scrise pentru revista „Dacia nemuritoare”.

„Ilie Gherheș crede că istoria este un exercițiu de sinceritate și că emoția patriotică este lacrima îngerului păzitor. Frumoasă mărturisire de credință! Într-o vreme în care, din motive absolut bizare, istoria națională este redusă la tăcere în școli, gest necugetat, cu urmări ușor de bănuit. Ilie Gherheș se încăpățânează să ne fie dascăl de trecut, prin cărțile și articolele publicate. În care sunt cuprinși, mai ales, timpii istorici ai Maramureșului. Are harul de a ne transmite pulsul evenimentelor, evocându-le într-un mod emoțional și cărturăresc. Scrie cu patima istoricului, fără patimi istorice. Parcă se contopește cu personajele despre care relatează. Chiar dacă abordează întâmplări din ultimele decenii, știe că identitatea nu se naște spontan. Nici la oameni, nici la comunități. Caută în prezentul nostru frământat evenimente care vor deveni referințiale.” (Gheorghe Pârja, Ilie Gherheș și sentimentul familiar al istoriei, în Graiul Maramureșului / 9 martie 2021)

*Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
vă urează un sincer
„La mulți ani!”

Lector. univ. dr. Ilie Gherheș

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: