Pianistul maramureșean, CADMIEL BOȚAC, la ceas aniversar

La 25 de ani, Cadmiel Boțac este una din marile speranțe ale pianului. 

S-a născut la 16 ianuarie 1997, în Sighetu Marmației.

Cadmiel este un nume special, din Biblie, iar personajul a fost un muzician în templul lui David. Numele Cadmiel are mai multe semnificații, dar cea mai importantă e: „Cadmiel – Slujitorul lui Dumnezeu”, „Cadmiel – Răsăritul lui Dumnezeu” (Moldoveanu, Nicolae, Dicţionar biblic de nume proprii şi cuvinte rare, Bucureşti: Editura Casei Şcoalelor, 1995, p. 81). Cu siguranță, Cadmiel a fost un om dedicat lui Dumnezeu, dat fiind faptul că personajul era nelipsit de la templu, preocupat cu partea muzicală din cadrul slujbelor religioase. Semnificația numelui m-a făcut să conștientizez faptul că muzica e un dar de la Dumnezeu. Eu așa l-am descoperit pe Dumnezeu, prin muzică.

Este sunt singurul muzician din familie, însă în copilărie a avut alături oamenii potriviți, care l-au îndrumat în mod corespunzător: părinții și profesorii de la școala de muzică din Sighet. A început studiul pianului în orașul natal – Sighetu Marmaţiei – la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor, un dascăl excepțional. I-a fost ca o a doua mamă pentru, încurajându-l să muncească pentru a-și îndeplini visul. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la vârsta de 6 ani câștigând deja primul concurs național „Carl Czerny” la Piatra Neamț.

După colaborarea cu doamna Chifor a început o relație cu totul specială cu pianistul Daniel Goiți, profesor universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Dânsul i-a fost profesor încă din perioada liceului, deși predă la Conservator.

S-a integrat repede în cercul de prieteni și colegi, această experiență l-a ajutat foarte mult în formarea sa ca om, învățând să fie responsabil, organizat.

Au urmat multe premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul I la concursul „Young Virtuoso” – Zagreb şi Premiul I la Concursul „Dinu Lipatti” – Bucureşti. La 14 ani Cadmiel se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Un eveniment foarte important în evoluția tânărului artist a avut loc la Concursul Internaţional „Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014,) unde a obținut Premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susţină un recital chiar la reședința sa. La scurt timp, Cadmiel a câștigat Concursul „Milano Piano Talents” și Concursul Internaţional „Adilia Alieva” din Franţa.

În anul 2017, el a obţinut premiul I la patru concursuri: Concursul Naţional „Mihail Jora” – Bucureşti (Martie 2017), Concursul Internaţional „Adilia Alieva” – Franţa (Mai 2017), Concursul Internaţional „Carl Filtsch” – Sibiu (Iulie 2017), Concursul Internaţional „Transilvania” – Braşov (Iulie 2017), şi locul 3 la Concursul Internaţional „Piano Campus” – Paris (Martie 2017). Cadmiel a fost susținut de mai multe ori prin Programul MOL de promovare a talentelor.

În mai 2018, la Gala Muzicii Academice, a primit o distincție din partea Academiei de Muzică din Cluj. În Februarie 2020, Cadmiel a câștigat bursa Fundației Europene Yamaha, un concurs ogranizat la nivel European. În ceea ce privește bursele, Cadmiel Boțac a fost de-a lungul anilor bursier al „Fundației pentru Comunitate”, și al „Fundației Regale Margareta a României”, în cadrul programului Tinere Talente, program în care este beneficiar și în prezent ca Bursier Alumnus.

Cadmiel acordă o mare importanţă şi muzicii de cameră. Este laureat cu Premiul I la Concursul „Mozart” din Cluj-Napoca, atât la secțiunea pian solo cât și la cea de duo pian-vioară. De asemenea, în doi ani la rând a fost bursier în cadrul Festivalului SoNoRo.

Cadmiel Boțac a susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazahstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului „Stars on Baikal”, iar în țară cu Orchestrele Radio – Bucureşti și cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Satu-Mare, Arad. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.

Consideră că pentru un artist, legătura cât mai strânsă cu străinătatea este vitală. Din acest motiv a ales să plece pentru o vreme din România. S-a stabilit în Viena împreună cu soția sa, Miriam, unde urmează cursurile de masterat ale Universității de Muzică și Arte din Viena, la clasa profesorului și pianistului Ștefan Arnold.

Miriam și Cadmiel Boțac

Pe lângă muzică, Cadmiel este pasionat de fotografie, dar mai ales de fotbal. Echipa sa preferată de fotbal este Barcelona.

Visul său este să susțină concerte pe cele mai mari scene ale lumii, în Londra, la celebra sală de concerte Royal Albert Hall, la Viena, Berlin, sau Paris, orașe de referință în muzica clasică.

Anul 2021 îi aduce și înregistrarea primului compact-disc, „CADMIEL BOȚAC – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu” apărut în noiembrie 2021 la Casa Radio din București. Albumul cuprinde trei lucrări alese, diferite ca stil, dar care au ca elemente comune frământările și trăirile interioare ale unor mari creatori: Sonata nr. 23 op. 57 în Fa minor „Appassionata” de Ludwig van Beethoven, Sonata nr. 2 op. 35 în Si bemol minor „cu marș funebru” de Frédéric Chopin și Suita nr. 2 op. 10 în Re major „Clopote sonore” de George Enescu. Sesiunea de înregistrări a avut loc în septembrie 2018, timp de o săptămână, la Sala Radio București.

Albumul se poate achiziționa accesând:
https://www.edituracasaradio.ro/prod.htm?grp=4&cat=136&prod=2736&fbclid=IwAR0nl05RjvnvnAas22jbZxIzGlYdwKLobQ-HCsk30V7sV2Lx5kni5DvWruk.

Cadmiel Boţac și violoncelistul Cornelius Zirbo, laureați ai bursei „Moştenitorii României muzicale” – ediţiile 2020 şi 2021, au susținut luna aceasta trei concerte la Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti.

Recitalurile au avut loc sâmbătă, 8 ianuarie 2022, ora 19.00, la Sala Auditorium Maximum UBB din Cluj-Napoca, parte a stagiunii Filarmonicii „Transilvania”; marţi, 11 ianuarie 2022, ora 19.00, la Sala Capitol din Timişoara, recital organizat în colaborare cu Filarmonica „Banatul”, şi joi, 13 ianuarie, ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti.

Cei doi, au interpretat două lucrări reprezentative ale repertoriului romantic, totodată, printre cele mai dificile tehnic: Sonata în si minor pentru pian de Franz Liszt şi Sonata op. 19 în sol minor pentru violoncel şi pian de Serghei Rahmaninov. Cele două lucrări de Liszt și Rahmaninov au o direcție comună, o construcție romantică.

La mulți ani, Cadmiel Boțac!

Sursa:
Cadmiel Boțac – Pianist / facebook
https://elitaromaniei.ro/cadmiel-botac
http://www.ceascadecultura.ro/
https://www.romania-muzical.ro/articole/cronici/16/2

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: