Îți place de tine? Faci doar pentru tine? Ești cumva narcisist?

de Alexandru PLEȘEA

Din multitudinea de învățături pe care le primim în anii de se-ducție, pardon e-ducație, din regimentarea publică, observăm că fiecare dintre noi ne zămislim cu una sau mai multe atitudini cu o culoare „vanitoasă”.

Astfel, vedem că fiecare dintre cei de lângă noi poartă această haină, împrumutată și de ei la rândul lor de la alții, a ego-ului mascat în diferite forme.

Una din măștile ego-ului o vedem atunci când petrecem timp pentru a ne oferi nouă totul și altora nimic.

Alteori, când exagerăm prin grandomanie, doar ca să primim aplauze sau validare.

Din când în când creăm fantezii că suntem bogați, că avem putere, strălucire, frumusețe sau avem dragostea de la ceilalți.

Și, dacă vom fi și mai atenți, vom vedea că uneori credem că suntem speciali și că nimeni nu ne înțelege. Aceasta fiind combinată cu programul social care se numește: nevoia de admirație excesivă.

Observăm că în activitatea noastră psihică apare uneori sentimentul sau siguranța că totul ni se cuvine.

Iar atunci când creștem toate acestea sau o parte din ele, apare în noi așa-numitul sentiment artificial creat de autodistrugerea noastră, a lipsei de empatie.

Invidia față de ceilalți sau credința că unii sunt invidioși pe noi se instalează în noi când stăm între oameni care au repetat fără participarea lor activă, ci pur imitativ automatizat în ei aceste lucruri.

Aroganța, vanitatea, trufia sau obținerea doar de medalii sunt o altă fațadă a narcisismului.

Nici una dintre cele prezentate mai sus nu îl poate diagnostica pe un om ca fiind narcisist, însă repetarea lor în cadre sau contexte separate, arată că unul sau mai multe din aceste fenomene malefice comportamentale s-a instalat cu succes, spre nefericirea lui, în activitatea automatizată a omului.

Acum, pentru bunăstarea interioară a ta, pe canalul meu de Youtube deduc din experiența proprie, prin videourile publicate, care sunt comportamentele care ar produce în om schimbarea acestora, care știm, prin bunul simț obținut, că uneori ne țin pe loc.

Sunt verificate. Dar nu mă crede.

Rămâi cu bine!

Alexandru Plesea_logo
Splaiul Unirii 5
Bucureşti 030121
ROMÂNIA

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: