Poștașul meu e Moș Crăciun!

de Mihaela CD 

Este iarăși iarnă, afară ninge viscolit și vântul ridică în mersul lui năvalnic fără pic de milă bucăți de acoperiș de pe case. Priveliștea nu e deloc feerica mai degrabă grotescă, nu-ți vine să scoți nici măcar câinele afară. Un peisaj dezolant și înfricoșător, toți stau pitiți după perdele și așteaptă să vadă ce o să se mai întâmple. Peste o săptămână este Crăciunul și parcă ne-a pierit și entuziasmul acestei sărbători atât de așteptate altă dată.

Acum, a mai venit și viscolul ăsta de parcă nu ajungea sentimentul de nesiguranță creat în contextul pandemiei și al fricii generalizate. Moș Crăciun a devenit forțat așa de-odată doar un concept ce aparține numai copiilor mici, un personaj ce nu-l mai întâlnești pe stradă sau în magazine, întorcându-se să trăiască doar în desenele animate și în cărțile de povești. Nu-i mai arde nimănui de Moș Crăciun de parcă ar fi ceva rău sau interzis. Mă gândesc cu melancolie la anii ce-au trecut, la toți Moșii ce mi-au luminat copilăria și viața, căci și adult fiind îl așteptam pe Moș Crăciun și mă bucuram de sosirea lui.

Deodată, o izbitură puternică în poartă, mă trezește din gândurile mele și mă îndrept speriată spre geam să văd ce s-a întâmplat oare?! M-am speriat groaznic pentru că afară viscolea atât de puternic că nu se vedea nimic pe fereastră… însă am prins totuși curaj și m-am dus să deschid. În fața porții nu era nimeni, dau să fac un pas afară și mă împiedic de niște pachete și mă aplec să le ridic când aud glasul postașului:

Merry Christmas! Happy Hollydays!

Ridic privirea și îl văd îmbrăcat de Moș Crăciun cu un zâmbet larg! Avea un baston lung cu care se ajuta și cu care bătea la porți de la distantă! Părea o nălucă apărută în furia viscolului ca să mai dezghețe puțin fețele crispate. Nici nu știa câtă bucurie aducea! I-am răspuns și i-am mulțumit pentru pachete apoi am intrat grăbită în casă să văd de unde sunt.

Inima îmi bătea puternic a fericire, a nerăbdare, a Crăciun! Mă așez cu toate pachetele în brațe parcă nevrând să le pierd, într-o îmbrățișare de uimire și bucurie. Cum se face că de atâta vreme postașul nu mi-a mai adus nimic, l-am așteptat până am ajuns să cred că el nu va mai veni și a venit tocmai acum în preajma Crăciunului, când e un viscol atât de mare?! Si pe deasupra tocmai atunci când încetasem să mai cred în Moș Crăciun, uite el există, postașul meu e Moș Crăciun! E Moș Crăciun! Dintr-o dată parcă și atmosfera se schimbase nu se mai auzea nici viscolul atât de puternic, iar în mintea și în gândul meu se auzeau în surdină colinzi de Crăciun…

Am desfăcut cu multă nerăbdare cele patru pachete atent lipite și împachetate de mâinile harnice și îndemânatice ale dragei mele Iulia, o adevărată doamnă și o soră de suflet, care îmi trimite cărțile și revistele ce le primesc în țară. Am inspirat adânc din fiecare pachet aerul de România, le-am mirosit și le-am strâns la piept pe fiecare ca pe niște copii, apoi m-am apucat sa le răsfoiesc.

Antologia de texte literare Sincerus Verba, recenzii de cărți – Personalități ale literaturii contemporane.

Primele cărți sunt venite din Maramureș de la domnul Vasile Bele, un scriitor cu un suflet mare de român, poet, etnolog și redactor de reviste, organizator de tabere și evenimente literare, om de cultură și un mare cronicar, care împreună cu alți doi cunoscuți scriitori, domnul Gelu Dragoș editorul revistei Moara lui Gelu și domnul Nelu Danci poet popular, realizează Antologia de texte literare Sincerus Verba, recenzii de cărți – Personalități ale literaturii contemporane. Eu am primit acum volumul 4, editura Mircea cel Bătrân, Băile Olănești, 2021, cărți voluminoase, cu materiale ample, 570 de pagini de recenzii, cronici și prezentări de cărți si de autori, reviste, antologii etc., în care am avut bucuria să se afle și o recenzie făcută cărții mele bilingve (romană/engleză) de aforisme, reflexii și enunțuri motivaționale „Uneori elefanții zboară / Sometimes elephants are flying” La pagina 131 se găsește această frumoasă recenzie făcută de domnul Vasile Bele. După o analiză atentă a fiecărui capitol în parte, exemplificând cu citate din carte, domnia sa afirmă:

„Chiar sunt bogat! Acest volum prin valoarea sa este un adevărat manual despre viață .Un manual pentru disciplină, dirigenție. Lecții de viață. Un volum ce conține norme și reguli de conduită morală. Succes pe mai departe. Sunteți născută într-o zodie norocoasă… a talentului și harului literar.”

Aceste cuvinte m-au emoționat și mă gândeam cât de bine a înțeles domnul Bele viziunea mea și cartea de aforisme în integralitatea ei! Sunt fericită că domnia sa a reușit să vadă această dorință de păstrare a conduitei și a valorilor morale, care împreună cu enunțurile motivaționale și pozitive, dau un imbold spre o stare de bine. Vă mulțumesc din suflet!

Spre surprinderea mea, deși în cartea „Uneori elefanții zboară” nu sunt poezii decât aforisme, domnia sa a continuat cu câteva aforisme pe care le-a explicat și cărora le-a atașat fiecăruia câte o poezie a mea. Foarte frumos! Iar surpriza adevărată abia acum urmează! Dau să înlătur mormanul de ambalaje, care se adunase în jurul meu, și descopăr o panglică tricoloră care mă emoționează trag ușor să văd de unde vine și ce găsesc? O medalie! Da, am primit și MEDALIA LITERARĂ pentru această carte „Uneori elefanții zboară” și pentru întreaga activitate literară! Cât de frumoasă este Medalia Literară, aurie așezată pe o panglică tricoloră! Foarte emoționant! Mulțumesc din inimă! Sunt onorată!

Felicit pe cei trei titani coordonatori ai acestei minunate și laborioase antologii domnii Vasile Bele, Nelu Danci și Gelu Dragoș pentru munca absolut titanică pe care au făcut-o pentru că nu este vorba de a aduna și a edita materiale într-o antologie, ci de a citi sute chiar mii de pagini, a le recenza și apoi a așeza și edita totul într-o antologie. O antologie de mare valoare literară prin paleta extrem de amplă și diversă de publicații recenzate, care nu plictisește cititorul, din contră, fiind scrisă cu talent, deschidere, eleganță și bunăvoință, te invită și te captează să rămâi fidel lecturii până la capăt.

Antologia De amicitia, coordonator Mariana Moga 

Următoarele cărți sunt tot antologii, de această dată venite de la Sebeș-Alba de la o minunată poetă, om de cultură, organizator de tabere literare și coordonator de antologii, doamna Mariana Moga coordonatoarea proiectului „De amicitia” editura Rotipo, Iași, 2021. Cu o copertă foarte elegantă, antologia începe cu o scurtă introducere „Despre prietenie”, semnată de coordonatoarea de proiect doamna Mariana Moga, prezentând o definiție a prieteniei și a beneficiilor emoționale și fizice pe care le aduce prietenia, un subiect frumos și drag și nobil cum este prietenia însăși. Cartea, pe parcursul celor 190 de pagini, adună 32 de scriitori din diverse colțuri ale lumii, fiecare cu o fotografie și o definiție a prieteniei. La pagina 66 sunt eu cu definiția mea, care este un aforism pe care l-am publicat în cartea „Uneori elefanții zboară” și care sună așa:

„Prietenii sunt ca și nasturii: îi poți coase pe toți la tine pe palton. Unii se țin bine legați, alții pică!” (Mihaela CD – Uneori elefanții zboară)

Îmi face mare plăcere apoi să îmi găsesc și să recitesc poeziile „Să fii model”, „Prin timpuri efemere” , „Un mic cățel al vieții abajur”, „Un poet și un câine”, „Poeții toți ne pleacă”, „Pactul cu viața”, „Prietenia-i nestemată”. Este o adevărată bucurie această carte despre prietenie, felicitări tuturor scriitorilor participanți și felicitări doamnei Mariana Moga pentru realizarea antologiei. Vă mulțumesc din suflet!

Revista de cultură, tradiție și atitudine civică Mărturii maramureșene, nr 8-9, toamnă-iarnă 2021

Revista de cultură, tradiție și atitudine civică Mărturii maramureșene vine din Maramureș de la domnul Radu Botiș, care este preot, dar și un mare patriot, un talentat scriitor, jurnalist și poet binecunoscut. Aceasta revistă are formatul mic cât al unei cărți, dar este o revistă în adevăratul sens al cuvântului prin conținutul său de articole, studii, recenzii etc. și apare trimestrial, fiind editată de editura Napoca Star.

Revista începe cu un editorial semnat de Prof Octavia Micu Ceaca în care se face o trecere în revistă a numerelor anterioare ale revistei și unde găsesc și câteva rânduri scrise despre mine:

Materialul „Profil: Despre Mihaela CD” prezintă activitatea literară bogată, multitudinea proiectelor personale, referințe critice și poezii ale româncei care trăiește în Canada și căreia i s-a decernat de către World Literature Academy și World Poets Association diploma și trofeul pentru promovarea literaturii la nivel global. Scrie poezie însuflețită de forța catharsisului, versurile ei, spune un critic literar „îndulcesc inima cu bunătate, iubire și credință”. Românca cunoaște realitățile din țară și deplânge urmările unor fapte reprobabile, amintindu-ne de Octavian Goga, în accente profetice: „Feriți-vă de-a pământului vijelie / căci de-o veni, o să vă dea fiori”. 

Răsfoind mai departe revista găsesc la pagina 23 „Gustul binelui pe buze” recenzie scrisă de mine romanului „Ursula, o mama judecată de copii” al autoarei Mara Popescu Vasilca din Canada, iar la pagina 103 am bucuria să găsesc o superbă recenzie a revistei „Poezii pentru sufletul meu” nr 5/2021, Montreal, Canada ce poartă semnătura cronicarului Vasile Bele. La pagina 108 îmi atrage atenția recenzia „O mamă și Dumnezeu” a doamnei prof Aurelia Rinjea făcută aceluiași roman „Ursula, o mamă judecată de copii”, al autoarei Mara Popescu Vasilca iar la paginile 177-178, la capitolul „Vesti”, găsim imagini ale diplomelor oferite de Editura Globart Universum revistei „Marturii Maramureșene” și domnului Radu Botiș, un gest frumos și elegant de recunoștință, vă mulțumim!

Antologia Moștenirea Limbii Române – editura Ro.cart 2021  

Antologia Moștenirea Limbii Române face parte din Antologiile Appollon coordonate de editorul general George Călin, cunoscut scriitor, editor, publicist și diplomat, redactor Maria Petrescu , consilier editorial Aura Ungureanu și coperta ing. Anca Elena Călin editate de editura Ro.cart București, 2021. Această antologie compusă din trei volume, colorate în roșu, galben și albastru și legate într-o banderolă tricoloră este, atât ca aspect cât și conținut ,un adevărat elogiu adus limbii și literaturii române, un proiect literar elegant, înălțător cu un profund spirit patriotic, de dragoste de țară, limbă și neam românesc. M-a emoționat întâlnirea cu aceste trei cărți legate cu banderolă tricoloră. Elegante, lucioase și de o calitate impecabilă impun respect și fac cinste celor 82 de scriitorilor români cuprinși în aceste grandioase volume de câte 395 de pagini fiecare. În volumul întâi se află și scrierile mele între paginile 39 și 52: „Acolo-i țara unde suntem noi”, „Venit-am să rămânem pe pământ”, „Hora biruinței”, „Usa Globalizării”, „Mă răzvrătesc”, „Dă-i Doamne bine românului”, „Cuza, poporul strigă numele tău”, „Să fii model”, „Prăpăd fără lopată”, „Tara mea un diamant”, „Strămoșii ne cheamă”, „Unirea operă înaltă”, „La casa de nebuni”, „Rădăcini”, „Azi te întorci la tine-n sat”, „Diaspora vibrează”, „Suflet de emigrant”, „Să vrem să fim mai buni”, „Dor de draga Românie”, „Același tricolor”.

Mulțumesc domnului ambasador George Calin pentru includerea creațiilor mele literare, mă consider norocoasă să fiu unul dintre scriitorii prezenți în această minunată lucrare și îi felicit din inimă pe realizatorii ei cât și pe colegii scriitori care au contribuit prin creațiile lor la frumoasa reușită!

Luceafărul din Vale, revistă de literatură cultură și artă, anul 4 nr 5-6-7-8 editura LUCVALKEN Petroșani, Romania 2021

Revistele Luceafărul din Vale vin de la Petroșani de la doamna redactor șef și director Kessy Ellys Nychollas neobosita și extraordinara editoare care coordonează antologii, este scriitor, poet, artist plastic și cunoscut om de cultură.

Am primit revistele cu numerele 5, 6, 7 și 8 din anul 2021 așa că le luăm pe rând și le citim cu mare bucurie. Fiecare număr de revistă are altă culoare, o grafică frumoasă, un design elegant al coperții care te invită să le deschizi. Revistele sunt ample și bogate în conținut însumând fiecare revistă peste 60 de autori în cele 80 de pagini. Paginile încărcate cu poezii, recenzii, fragmente de cărți, proză scurtă și diverse articole sunt presărate cu minunate poze color.

În revista numărul 5 găsim la pagina numărul 7 prima surpriză: „PUTEREA VISULUI” o recenzie a cărții mele „Uneori elefanții zboară”, semnată de prof Aurelia Rînjea apoi după câteva pagini de frumoase poezii ale unor autori cunoscuți găsim la pagina 15 o altă surpriză, o prezentare a editurii GLOBART Universum ÎN CARTEA DE INTERVIURI GENESIS, Montreal-Canada, 2021, volumul 1, PERSONALITĂȚI MARCANTE, care lasă amprente scriitoricești incontestabile asupra LITERATURII ROMÂNE CONTEMPORANE, scriitoarea Kessy Ellys Nycholas – Romania, iar la pagina 17 este prezentată scriitoarea Mihaela CD, un cv al activității artistice și literare.

În revista numărul 6 găsim, la pagina numărul 7, Prefața cărții „PAȘI DE CATIFEA” – poezii din sufletul meu pentru sufletele voastre, Editura Globart Universum Montreal, Canada, 2021 cu titlul „Spiritul liric in poezia Mihaelei CD” semnată de domnul Al Florin Țene, Președinte National al Ligii Scriitorilor Români, Membru al Academiei Americano-Române de Artă și Știință.

În revista numărul 7, spre surprinderea mea, interiorul este identic cu numărul 6, deci găsim aceleași poezii ale acelorași autori, pe aceleași pagini, ca și la revista numărul 6. Spre bucuria mea este publicata la pagina 51 prefața cărții „PAȘI DE CATIFEA”.

În revista numărul 8 găsim la pagina nr 67 o cronică literară ce îmi poartă semnătura „Descoperind-o pe scriitoarea Gabriela Raucă în Simfonia culorilor”, cronică ce m-a bucurat profund recitind-o. Mi-am adus aminte cum am întâlnit un om absolut minunat pe calea undelor și cum prin citirea cărții sale de poezii „Simfonia culorilor” am descoperit cât de mult rezonăm, cât de mult ne asemănăm în talent creativ, în sensibilitatea abordării subiectelor.

Revistele sunt încă departe de a le fi terminat de citit și studiat, le am la îndemână, căci urmează să mă mai delectez cu conținutul lor în zilele următoare, ele sunt o bucurie pentru suflet și inimă, o încântare pentru ochiul însetat de frumos. Mulțumesc doamnei Kessy Ellys Nycollas pentru truda depusă zi de zi în slujba culturii și a literaturii și pentru bucuria de a mă regăsi în revistele Luceafărul din Vale. Felicit toți creatorii de frumos ce-și împart cu generozitate din harul cu care au fost înzestrați cu cititorii.

Iată cum o zi care părea total compromisă, cu vreme urată și viscol năprasnic, s-a transformat miraculos într-o zi extrem de fericită, plină de spiritul Crăciunului, datorită postașului meu care a fost și la propriu și la figurat un adevărat Moș Crăciun care mi-a readus zâmbetul pe buze și fericirea în suflet!

Mulțumesc din inimă doamnei Iulia Vlad, adevăratul Moș Crăciun, fără de care toate aceste bucurii și surprize nu ar fi existat!

Moș Crăciun stă în fiecare dintre noi, toți putem să aducem un zâmbet și o bucurie cuiva. Fii și tu un Moș Crăciun pentru cei din jurul tău!

Mulțumesc din suflet tuturor celor care ne-ați trimis cărți și vă dau întâlnire data viitoare când vine postașul…

Mihaela CD
redactor fondator
revista Poezii pentru sufletul meu
Montreal, Canada
http://www.poeziipentrusufletulmeu.com

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: