„Paula, împlinire târzie”

JOHNNY Ciatlos- DeakCuvântul editorului

de Johnny CIATLOS-DEAK
Membru al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România
Senior Editor, Globart Universum Publishing House, Canada

Paula, împlinire târzie” este cel de-al treilea volum din colecția „Dragostea, arză-o-ar focul!”, ediția a 2-a corectată și adăugită, Editura Globart Universum 2022, Montreal, Canada.

Pornind de la titlul romanului ne întrebăm care o fi semnificația acestuia și ce înseamnă în viziunea autoarei Mara Popescu-Vasilca?

Trecând pe drumul întortocheat al vieții de la momentul nașterii și până la moarte, omul își caută fericirea și împlinirea. Nevoia absolută de a fi fericit și a se simți împlinit se manifestă în mai multe feluri și pe mai multe planuri în funcție de perioada în care se află. Dacă la o vârstă foarte fragedă un copil este fericit doar auzind glasul mamei, apoi prezența prietenilor de joacă, cu cât avansează în vârstă fericirea primește noi valențe, nevoile sale cresc și standardele cresc, iar fericirea și împlinirea par tot mai greu de atins. Acestea cresc direct proporțional cu dezvoltarea personală, iar împlinirea fiecărei persoane depinde de o multitudine de factori așteptări, vise, standarde, speranțe, modele, dar și de educație, mediul, caracter și mod de viață.

Acțiunea romanului „Paula, împlinire târzie” începe în România și ne plimbă într-un survol prin viețile personajelor care o însoțesc pe Paula, personajul principal, aterizând, în final, pe continentul american după o escală de câțiva ani în Italia.

Viața Paulei, cu dorințe și speranțe, cu reușite și nereușite, este parte din viața fiecăruia presărată cu evenimente, trăiri și emoții în care se vor regăsi mulți dintre cititori. O lectură ușoară și interesantă care te ține ancorat în firul poveștii scrise cu profesionalism și talent narativ ce posedă o capacitate extraordinară de captare a interesului cititorului.

Pe parcursul lecturii suntem însoțiți de o bucurie intrinsecă, o fericire de a trăi imprimată în filele romanului, care printr-un miraj, chiar și în cele mai triste pasaje, vede luminița de la capătul tunelului, și renaște prin iubirea de viață, autosugestie și prin puterea credinței.

Viața și povestea Paulei sunt atât de reale încât eșecurile, supărările și gustul lacrimilor va fi gustat și de cititori. Scriitoarea însă îi răsplătește prin plimbări în locuri minunate, vizitând Italia cu bucuria unui turist.

Omul este creat din sentimente și emoții, iar uneori, ea, dragostea, apare când ne așteptăm mai puțin, fără să o cerem, chiar la momentul nepotrivit. Atunci suntem puși în fața alegerii de a ne înfrânge ori inima, ori conștiința. Iată că am dezlegat și înțelesul titlului colecției „Dragostea arză-o-ar focul”, care se explică, căci în contextul prezentat mai sus, orice ai alege tot nefericit ești în final.

Pasajele de dragoste și scenele de amor sunt însoțite de gust, miros culoare și romantism, asortat cu versuri, care te fac să participi cu pasiune și să îți dorești o poveste cu happy end.

Dar nu toate poveștile de iubire intensă și pasională se termină cu happy end. Uneori omul își caută menirea, fericirea, rolul și sensul vieții sale întreaga viață fără a fi pe deplin mulțumit, dar trăiește bucurându-se căutând prin tolba cu amintirile pe care le derulează în memorie și dacă stă să analizeze, învață din lecțiile primite pe parcursul vieții căci fiecare experiență trăită aduce cu ea și o lecție de viață.

Fiecare nouă zi este dreptul nostru la fericire! Viața ne oferă daruri neașteptate și uneori primim de la soartă prin puterea divinității ceea ce am cerut, chiar atunci când nici nu mai așteptăm și când considerăm că este prea târziu ca să mai fim fericiți, căci nu mai credeam că o să se întâmple.

În calendarul vieții noastre avem o singură dată, când venim pe lume, nu există o dată a fericirii și nu știm dacă fericirea noastră este la început sau la sfârșit.

Titlul însă ne spune că în cazul Paulei este o „împlinire târzie”. Vă invit, așadar, dragi cititori, să pășiți în universul seducător al scrierilor Marei Popescu-Vasilca și să descoperiți misterul romanului „Paula, împlinire târzie”.

Scrie un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: